Na Slovensku sú od pondelka dva okresy v bordovej farbe, konkrétne je to Považská Bystrica a Myjava. Ostatých 33 je červených a ďalších 43 okresov je ružových. Je to výrazné zlepšenie voči predchádzajúcemu týždňu.

Zákaz vychádzania platí pre červené okresy, na tom sa nič nemení. V ostatných okresoch ostáva zákaz vychádzania od 21:00 do 01:00 hodiny ráno.

Rušia sa hodiny pre seniorov v potravinách a drogériách pre seniorov a ide aj o zdravotne ťažko postihnuté osoby. Kabínkové lanovky v okresoch v 1. stupni varovania fungujú bez obmedzení, v 2. stupni varovania je to 1 osoba v kabínke alebo osoby v spoločnej domácností.

Kultúrne podujatia fungujú na 50 % kapacity. V prvom stupni varovania sú povolené v exteriéri pre 500 ľudí , v interiéri 250. Vždy sa hovorí o sediacich účastníkov. Kiná sú naďalej zatvorené. Exteriérové divadelné a filmové podujatia sú však povolené.

Hlavná zmena pre nasledujúci týždeň je v tom, že osoby, ktoré prišli do úzkeho kontaktu s pozitívnymi osobami nemusia ísť do karantény, ak sú kompletne zaočkovaní, resp. ak už prekonali chorobu COVID-19. 

Otázka očkovania s dávkou Sputnik V sa mierne posunulo. Prišli výsledky testov z Maďarska a tie sú v poriadku. Zatiaľ sa ale očkovanie látkou Sputnik V nepovoľuje, čaká sa na súhlas z ruskej strany. Pravidlá pre Fitness centrá ostávajú nezmenené, rovnako je to tak aj pri gastro prevádzkach.

Otázka zelených pasov umožňujúcich cestovanie bude naviazaná na QR kód, ktorý by mal mať každý, kto prešiel druhou dávkou očkovania.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.