Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Iba ťažko by sme dnes hľadali odvetvie, do ktorého by žiadnym spôsobom nezasiahli moderné technológie a digitalizácia.

Výnimkou nie je ani stavebníctvo, v rámci ktorého moderná technika už teraz pomáha zlepšovať kvalitu a vlastnosti materiálov. Čoraz viac pozornosti sa však upiera aj na samotné stavebné činnosti a napríklad roboti, ktorí dokážu murovať, už nie sú len hudbou budúcnosti.

Technológie uľahčujúce každodenný život, ako sú napríklad automatické pohony brán či rôzne smart systémy, si medzi ľuďmi získavajú popularitu veľmi rýchlo. Do niektorých oblastí však prenikajú o čosi pomalšie, pričom typickým príkladom sú poľnohospodárske a stavebné činnosti, hoci pokrok je možné vidieť už aj v tomto smere. Kombajny s presným navádzaním a drony monitorujúce zavlažovanie už uľahčujú život mnohým poľnohospodárom po celom svete a segment stavebníctva nijak nezaostáva.

robotyZdroj: elements.envato.com

Robot, ktorý dokáže murovať

Roboty sú v mnohých odvetviach výroby celkom bežnou súčasťou a dokážu vás už dokonca aj obslúžiť v kaviarni. Vedeli ste však, že existujú už aj roboty schopné nahradiť murárov? Takýto robot je vybavený ramenom s dostatočne presným ovládaním a nosnosťou, to najdôležitejšie sa ale ukrýva v jeho vnútri. Tam sa totiž ukrýva procesor, vďaka ktorému robot presne vie, ktorá tehla kam patrí. Samozrejmosťou je možnosť ovládania, takže sa určite nestane, že by robot začal stavať „podľa seba“.

Robot na murovanie je vybavený laserovými snímačmi a dokáže sa dokonca samostatne pohybovať na stavbe. Odhaduje sa, že zastúpiť by mohol v priemere dvoch až štyroch murárov, čo už samo o sebe predstavuje výrazné šetrenie pracovnej sily a s tým súvisiacich nákladov. Napríklad aj výstavba murovaných plotov by vďaka robotom mohla byť nielen rýchlejšia, ale v konečnom dôsledku aj lacnejšia.

Na druhej strane, šikovní murári sa určite ešte nemusia obávať o svoj chlebíček, vývoj síce naplno prebieha, no masového nasadenia robotov na murovanie sa v najbližších rokoch s najväčšou pravdepodobnosťou ešte nedočkáme.

roboty v stavebníctveZdroj: elements.envato.com

Značky: