Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Vláda Slovenskej republiky na dnešnom zasadnutí vymenovala novú generálnu komisárku pre svetovú výstavu EXPO 2025 Osaka. Stala sa ňou Ing. Ivana Vala Magátová, PhD., ktorá na rovnakej pozícii pôsobila už v minulosti, keď ako generálna komisárka zabezpečovala účasť Slovenska na svetových výstavách EXPO 2010 Šanghaj a ako zástupkyňa generálneho komisára na EXPO 2008 Zaragoza.

Nová generálna komisárka pôsobila i ako ekonomický diplomat na zastupiteľskom úrade v Pekingu a od roku 2018 pôsobila ako generálna konzulka na Generálnom konzuláte SR v Šanghaji. „Svetová výstava, akou je EXPO, je dôležitou súčasťou ekonomickej diplomacie a má osobitný význam pre prezentáciu Slovenska a vytváranie obchodných väzieb slovenských firiem v zahraničí. Účasť Slovenska na svetovej výstave takéhoto rozmeru preto považujem za podstatnú a budeme klásť dôraz na jej prípravu,“ uviedol Karel Hirman, minister hospodárstva.

Nasledujúce funkčné obdobie bude nová generálna komisárka plniť najmä úlohy spojené s prípravou a realizáciou expozície.  Medzinárodná výstava EXPO 2025 Osaka plánuje otvoriť svoje brány 13. apríla 2025 až  do 13. októbra 2025. Základnou témou výstavy v Osake bude „Vytváranie budúcej spoločnosti pre naše životy“, subtémami budú Záchrana životov, Posilňovanie životov a prepojenie životov. Vláda odsúhlasila účasť Slovenska na tejto výstave, pričom Slovensko plánuje vybudovanie pavilónu s plochou cca 1 200 metrov štvorcových.

Značky: