Pripravovaný systém je tu. Žiadny Developer Preview ale skutočná beta verzia.

Zaujímavostí k videniu je hneď niekoľko, uvidíme, ako to bude v praxi s ochranou súkromia.

V Androide Q pribudne nové nastavenia na povolenie lokalizačných služieb. Buď ich pre aplikáciu povolíte trvalo alebo len dovtedy, kým ju používate. Sme zvedaví, ako to bude fungovať v praxi a či nás niektoré aplikácie aj tak nedonútia povoliť lokalizáciu trvalo. Napríklad prítomnosťou otravných hlásení.

Ďalšie vylepšenie sa týka možností zdieľania. Skratky zdieľania (aktuálne sa funkcia volá Direct Share), ktoré sa vytvárajú na základe vašej komunikácie s inými osobami, sa zobrazujú s menšou pauzou. Na slabších smartfónoch to budete pociťovať a je to trochu otravné. Novinka by toto „lagovanie“ mala zmeniť.

Skladateľné zariadenia sú tu a Google je na to pripravený. Aspoň v niektorých prípadoch. Je jasné, že svoje úsilie budú musieť vyvinúť aj vývojári. Android bude mať ale lepšiu správu okien a manažment aplikácií z rozloženého do zatvoreného stavu a naopak.

Okno s nastaveniami vo forme vyskakovacieho panelu dostane ďalšie praktické možnosti. Vývojári budú môcť pre používateľa zobraziť nastavenia o pripojení k Wi-Fi, Bluetooth, NFC, nastavení hlasitosti atď. bez toho, aby museli opúšťať aplikáciu. Niektoré z nastavení už viete manažovať týmto spôsobom aj dnes.

Blurr efekt je niečo, čo hýbe foto scénou vo svete smartfónov. Google teraz pridal podporu pre obrázky s dynamickou hĺbkou ostrosti. Za podpory dát z JPEG a XMP meta informácií sa budú dať vytvárať fotky s rôznymi vizuálmi rozostrenia.

Do beta testovania sa môžu zapojiť majitelia týchto smartfónov:

  • Pixel
  • Pixel XL
  • Pixel 2
  • Pixel 2 XL
  • Pixel 3
  • Pixel 3 XL

Aktualizáciu dostanete cez OTA (stiahnutá z internetu priamo do smartfónu). Beta verzia sa dá stiahnuť aj zo stránky Android Developers.

Zdroj: Android Pure

Prečítajte si aj:

Android 9.0 Pie: Ako aktivovať ovládanie gestami a ako funguje?

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.