Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

FIAT sa vracia do segmentu B novým modelom Fiat 600e poskytujúcim „rozšírený“ zážitok z jazdy.

S veľkorysou dĺžkou 4,17 metra, najväčšími odkladacími priestormi v kabíne a elektrickým dojazdom vyše 400 km v kombinovanom cykle WLTP a viac ako 600 km v mestskom cykle predstavuje ideálne vozidlo rovnako pre mestských ľudí, ako aj pre milovníkov prírody.

Ikonický zvonku, Dolce Vita vnútri: nový Fiat 600e perfektne vyjadruje taliansku krásu a životný štýl vďaka svojmu cool dizajnu a funkciám ako kolorterapia a masáž pre multisenzorický zážitok.

Vďaka najmodernejším bezpečnostným a asistenčným systémom nový Fiat 600e umožňuje asistovanú jazdu úrovne Level 2.

Ako väčší súrodenec modelu 500 predstavuje novú ikonu značky FIAT medzi elektrickými vozidlami. Premiéra dvoch verzií: špičkový Fiat 600e La Prima a dostupnejšia verzia Fiat (600e)RED pre zákazníkov hľadajúcich etické riešenie mobility.

FIAT pokračuje na svojej ceste k udržateľnej mestskej mobilite predstavením nového modelu Fiat 600e, ktorým sa značka vracia do segmentu B. Na to má Fiat 600e všetko, čo zákazníci obľubujú v tomto segmente a k tomu pridáva niečo navyše vo všetkých oblastiach: zväčšený priestor, predĺžený dojazd a intenzívnejší pocit Dolce Vita. Skrátka, nový Fiat 600e preberá to najlepšie zo sveta segmentu B a B-SUV aby poskytol príjemný, hravý a bezstarostný zážitok z jazdy.

Nadväzujúc na tradíciu svojho historického predchodcu a bestsellera Fiat 600 z 50. rokov dvadsiateho storočia, ktorý sa osvedčil ako populárne rodinné vozidlo, nový Fiat 600e vstupuje do centra rýchlo rastúceho segmentu B.

Nový Fiat 600e predstavuje ideálne vozidlo rovnako pre mestských ľudí, ako aj pre milovníkov prírody a je perfektným vyjadrením hodnôt značky FIAT – talianskeho štýlu v kombinácii s udržateľnosťou. Má atraktívny dizajn, veľkorysú dĺžku 4,17 metra, v kabíne poskytuje pohodlné miesto pre 5 osôb, má najviac odkladacích priestorov v triede, najmodernejšie asistenčné systémy a umožňuje dojazd vyše 400 km (v kombinovanom cykle WLTP) a viac ako 600km v mestskom cykle.

Od začiatku bude nový Fiat 600e k dispozícii v dvoch verziách s elektrickým pohonom ako Fiat 600e La Prima a Fiat (600e)RED. Špičková verzia La Prima sprostredkúva zákazníkovi rýdzi taliansky pocit Dolce Vita, verzia (RED) nadväzuje na modely Fiat (RED), ktorých kúpou zákazníci podporujú humanitárne projekty.

Nový Fiat 600e má 5-dverovú karosériu s priestrannou kabínou pre 5 osôb, v ktorej sú praktické odkladacie priestory s celkovým objemom 15 litrov. Zákazníci si môžu odložiť svoje osobné veci do inteligentne koncipovaného stredového tunelu, ktorý je vybavený variabilným krytom a flexibilnými držiakmi na nápoje. Ďalšie odkladacie priestory sú vytvorené v predných dverách a ako vrecká na operadlách predných sedadiel. Variabilný batožinový priestor má veľkorysý základný objem 360 litrov.

Okrem dobre využiteľného priestoru nový Fiat 600e imponuje aj výkonným elektrickým pohonom. Lítiovo-iónová akumulátorová batéria s kapacitou 54 kWh umožňuje dojazd vyše 400 km v kombinovanom cykle WLTP a viac ako 600km v mestskom cykle. Vďaka tomu je nový Fiat 600e ideálny rovnako ako mestské vozidlo na každodenné jazdenia, ako aj na dlhšie výlety cez víkend.

Na skrátenie času nabíjania má nový Fiat 600e systém nabíjania s výkonom 100 kW. Na nabíjacej stanici s jednosmerným prúdom (DC) sa batéria dá nabiť za menej ako pol hodiny na 80 % kapacity. Integrovaná palubná nabíjačka s výkonom 11 kW a káblom Mode 3 umožňuje batériu nabiť na verejnej stanici so striedavým prúdom (AC) alebo domovom wallboxe za menej ako 6 hodín.

Elektromotor poháňajúci predné kolesá má výkon 115 kW (v prepočte 156 k) a poskytuje maximálny krútiaci moment 260 Nm. Tento výkonový potenciál umožňuje zrýchlenie z 0 na 100 km/h za 9,0 sekundy. Pohonné ústrojenstvo nového modelu Fiat 600e môže pracovať v troch režimoch – eco, normal a sport – ktoré vodič môže prepínať podľa momentálnych osobných preferencií.

V polovici roka 2024 pribudne v novom modelovom rade Fiat 600 aj hybridné pohonné ústrojenstvo Ikonický vonku, Dolce Vita vnútri Nový Fiat 600e, ktorý je väčším súrodencom modelu 500e, preberá svoje meno po historickom modeli 600, ktorý sa vyrábal v rokoch 1955 až 1969 a zaslúžil sa o masovú motorizáciu Talianska. Výrobnú linku materského závodu FIAT v Turíne opustilo takmer 2,7 milióna exemplárov, okrem toho sa prvý Fiat 600 na základe licencií vyrábal aj v niekoľkých ďalších štátoch v Európe a Južnej Amerike.

Dizajn karosérie a interiéru nového modelu Fiat 600e perfektne vyjadruje taliansky štýl a filozofiu Dolce Vita. Oproti modelu 500e má jeho dlhšia 5-dverová karoséria ostrejšie „črty tváre“ s rovnakou charakteristickou svetelnou grafikou osvetlenia a chrómovaným nápisom 600 na prednom čele aj na bokoch.

Dynamický vonkajší vzhľad umocňujú väčšie kolesá (až do formátu diskov 18” a celkového priemeru 690 mm) a matné čierne obklady prahov karosérie a lemov blatníkov. Typický taliansky štýl symbolizuje talianska vlajka v zadnom nárazníku. Vonkajšie línie karosérie zvýrazňuje niekoľko efektných prvkov ako lesklé čierne detaily, chrómové akcenty a lesklé elementy na zadných svetlách.

V kabíne nový Fiat 600e perfektne vyjadruje taliansku filozofiu Dolce Vita a sviežeho ducha značky vďaka špecifickým prvkom, navrhnutým pre posilnenie celkového zmyslového zážitku. Je to napríklad kolorterapia, ktorú nový Fiat 600e poskytuje ako prvý kompaktný automobil. Zákazník si môže nastaviť 8 rozličných farieb ambientného osvetlenia a osvetlenia rádia s predvolenou kombináciou tón v tóne a 64 nastaviteľnými farbami na vytvorenie bezprecedentnej atmosféry v kabíne. Na relaxácie po dlhej jazde alebo náročnom pracovnom dni je sedadlo vodiča vybavené elektrickým nastavovaním a masážnou funkciou v operadle. Pre nový Fiat 600e sú k dispozícii sedadlá potiahnuté umelou kožou smotanovej farby s tyrkysovými akcentmi a 3-stupňovým vyhrievaním pre maximálny komfort.

Velúrové rohožky na podlahe, operadlo zadného sedadla delené v pomere 40/60, konektory USB-A a -C vpredu a USB-C vzadu, bezdrôtová nabíjačka smartfónu a systém odomykania bez kľúča keyless entry so senzorom priblíženia na automatické zamknutie vodiča po odchode vodiča, dopĺňajú komfortné vybavenie.

Najmodernejšie bezpečnostné prvky a digitálna konektivita

Pre nový Fiat 600e sú k dispozícii najmodernejšie bezpečnostné a asistenčné systémy, uľahčujúce a spríjemňujúce každodenný život s automobilom. Vďaka ich súhre je možná automatizovaná jazda úrovne Level 2 ako významný benefit pri dlhších cestách.

Adaptívny tempomat (ACC) automatickým brzdením a zrýchľovaním udržiava nastavený odstup od vozidla idúceho vpredu, inteligentný rýchlostný asistent číta dopravné značky obmedzujúce rýchlosť a prispôsobuje im rýchlosť jazdy vozidla. Systém monitorovania mŕtvych uhlov pomocou ultrazvukových senzorov monitoruje oblasť vedľa vozidla a za ním, do ktorej vodič nevidí a upozorňuje ho na iné vozidlá v blízkosti výstražnými svetlami vo vonkajších spätných zrkadlách. K najmodernejším systémom patrí aj funkcia automatického zastavenia a rozjazdu Stop&Go, elektrická parkovacia brzda, systém monitorovania premávky pred vozidlom s automatickým núdzovým brzdením rozpoznávajúci cyklistov a chodcov, ako aj systém rozpoznávania únavy vodiča. Parkovacie senzory v okruhu 360° a panoramatická cúvacia kamera s výhľadom 180° a dynamickými vodiacimi čiarami pomáhajú vodičovi bezpečne robiť komplexné parkovacie manévre. K zvýšeniu komfortu a bezpečnosti jazdy prispieva aj svetelný a dažďový senzor.

Komfort posádky zvyšujú prvky ako elektrické ovládanie všetkých okien, automatická klimatizácia a elektrické ovládanie dverí batožinového priestoru. Tento prvok ocenia zvlášť rodičia s malými deťmi, ktorí majú vždy v rukách množstvo vecí. Súčasťou sériového vybavenia je aj digitálny prístrojový panel s uhlopriečkou 17,8 cm (7”), systém infotainmentu vybavený dotykovým displejom s uhlopriečkou 26 cm (10,25”), podporou Apple CarPlay a Android Auto, integrovanou navigáciou a sústavou 6 reproduktorov.
Systém infotainmentu nového modelu Fiat 600e umožňuje využívanie online služieb Uconnect, vrátane hlasového ovládania navigácie. Mapy integrovaného navigačného systému TomTom sa automaticky aktualizujú Over-the-Air. Vďaka službám Uconnect navigačný systém zobrazuje všetky dostupné
nabíjacie stanice na trase a poskytuje v reálnom čase dopravné informácie, ako aj informácie o voľných parkovacích miestach na uliciach. Vodič tak dôjde do cieľa pohodlnejšie, bez stresu a s úsporou času.
A s aplikáciou FIAT môže vodič priamo zo svojho smartfónu na diaľku kontrolovať a ovládať rozličné funkcie vozidla ako napríklad odomknúť a zamknúť dvere, aktivovať svetlá alebo zvukové výstražné zariadenie, ako aj ovládať nabíjanie, kúrenie a klimatizáciu vozidla pripojeného k nabíjacej stanici.

Špičková verzia La Prima a dostupnejšia verzia (RED)

Nový Fiat (600e)RED sa perfektne hodí pre mladých zákazníkov, ktorí hľadajú etické riešenia mobility, šetrné k životnému prostrediu. Táto cenovo najprístupnejšia verzia nového modelu Fiat 600e predstavuje ďalší krok v rámci spolupráce spustenej v roku 2021 so zámerom, že každý môže prispieť k zmene. Nasleduje misiu vytýčenú modelom (500)RED pod mottom „dobré pre ľudí a dobré pre planétu“. Kúpou tohto modelu zákazník finančne podporí dobročinnú organizáciu (RED), pôvodne založenú v roku 2006 na boj proti AIDS, ktorá sa v súčasnosti zameriava na boj s chorobami, ktorým sa dá predchádzať a dajú sa liečiť.

Charakteristickým znakom nového modelu Fiat (600e)RED je červená farba – od karosérie po logá vpredu a vzadu, ako aj v interiéri na palubnej doske a špecifických dizajnových detailoch na sedadlách potiahnutých látkou z recyklovaného materiálu. Ďalšou pripomienkou spolupráce s organizáciou (RED) je špecifický kryt stredovej konzoly. Okrem červenej farby sa Fiat (600e)RED dá objednať aj v čiernej alebo bielej farbe.

Nový Fiat 600e La Prima bude na výber v štyroch farbách, ktoré sú inšpirované krásou talianskej krajiny a prírody: slnkom, morom, zemou a oblohou, z čoho je odvodené aj označenie farebných odtieňov: Sun of Italy, Sea of Italy, Earth of Italy a Sky of Italy.

Objednávky na obidve verzie modelu Fiat 600e – La Prima a (600e)RED – začne výrobca prijímať 5 júla, pričom prvé exempláre budú zákazníkom na talianskom trhu dodané v septembri.

Značky: