Nový Hyundai Kona Hybrid prichádza na trh s vylepšeným interiérom a technológiou a to vrátane konektivity Bluelink.

Hyundai Motor uvádza najnovšiu verziu Kona, ktorý je reakciou na záujem o autá karosériou typu SUV. Kona Hybrid prináša rozličné zdokonalené prvky vybavenia, vrátane funkcií konektivity Bluelink, prvky aktívnej bezpečnosti a asistenčné systémy SmartSense, ako aj najmodernejšie funkcie infotainmentu.

Nový model Kona Hybrid je prirodzeným rozšírením populárneho modelového radu značky Hyundai

Hyundai teraz ponúka v modelovom rade svojho oceneného SUV aj verziu s hybridným pohonom. Predstavuje prirodzené rozšírenie ako modelového radu Kona, tak aj ponuky automobilov Hyundai šetrných k životnému prostrediu. Nadväzuje na úspech modelu Kona so spaľovacím motorom a elektrickej Kona Electric.

Nový Hyundai Kona Hybrid poháňa benzínový štvorvalec 1.6 GDI s priamym vstrekovaním paliva, pracujúci v Atkinsonovom cykle. Spaľovací motor, ktorý dosahuje najvyšší výkon 77 kW (105 k) a maximálny krútiaci moment 147 Nm, v určitých prevádzkových režimoch (napr. pri akcelerácii) podporuje synchrónny elektromotor s permanentnými magnetmi.

Elektromotor dosahuje výkon 32 kW (43,5 k) a už okamžite po rozbehu poskytuje maximálny krútiaci moment 170 Nm. Elektromotor napája energiou lítiovo-íonovo polymérová akumulátorová batéria s kapacitou 1,56 kWh s napätím 240 V, ktorá sa nabíja pri jazde s malým zaťažením spaľovacieho motora, ako aj rekuperáciou pri spomaľovaní a brzdení.

Celkový systémový výkon hybridného pohonu je 104 kW (141 k) a systémový maximálny krútiaci moment 265 Nm. Vďaka tomu nový Hyundai Kona Hybrid dosahuje dynamické jazdné výkony pri priaznivej spotrebe paliva.

Nový Hyundai Kona Hybrid poskytuje technologické vylepšenia vrátane telematického systému Bluelink

Nový Hyundai Kona Hybrid môže byť vybavený telematickou funkciou Bluelink, ktorá umožňuje vodičovi na diaľku zamknúť alebo odomknúť vozidlo pomocou aplikácie v smartfóne. Voliteľný navigačný systém AVN (Audio Video Navigation) zobrazuje širokú škálu užitočných informácií na delenom dotykovom displeji s uhlopriečkou 26 cm (10,25 palca) a je vybavený hlasovým ovládaním v šiestich jazykoch, podporovaným cloudom (*iba spolu s Bluelink).

Obrazovka sa dá individualizovať výberom z dvoch zobrazení a editáciou zobrazených nástrojov (widgets) a ikon.  Okrem štandardného systému infotainmentu si zákazníci môžu za príplatok objednať systém Display Audio s farebným dotykovým displejom 17,8 cm (7 palcov), ktorý umožňuje zobrazovanie a ovládanie funkcií smartfónu pripojeného cez Android Auto alebo Apple CarPlay. Pri objednaní navigácie zákazník dostáva služby Hyundai LIVE Services, predplatené na 5 rokov. Zahŕňajú dopravné informácie v reálnom čase, správy o počasí, zobrazovanie najbližších čerpacích staníc paliva aj s cenami, zobrazovanie voľných parkovacích miest na uliciach, online vyhľadávanie bodov záujmu a informácie o autorizovaných predajcoch/servisoch, ako aj informácie o stacionárnych radaroch.

Modifikovaný dizajn interiéru a komfortné prvky

Popri týchto komfortných prvkoch Hyundai pripravil pre nový model Kona Hybrid aj osobitné farebné vyhotovenie interiéru. Zahŕňa biele obruby okolo mriežok ventilácie a manžety radiacej páky, lesklé čierne obklady na priťahovačoch dverí a ramenách volantu, ako aj sivý strop kabíny. Štandardná verzia má čierne látkové poťahy sedadiel s bielymi stehmi, za príplatok si zákazníci môžu objednať čierne kožené poťahy s bielymi lemami alebo čierne kožené poťahy s bielymi stehmi.  Okrem tohto špecifického štandardného farebného vyhotovenia interiéru pre model Kona Hybrid si môžete objednať aj tri expresívne farebné komplety, doteraz známe z modelov Kona so spaľovacím motorom: Orange, Lime a Red.

Príslušné farebné akcenty sú okolo mriežok ventilácie, radiacej páky, tlačidla na štartovanie motora, na volante a na prešívaní sedadiel. Všetky farebné vyhotovenia sa kombinujú s čiernym stropom kabíny. Interiéry Lime a Red sú navyše dostupné s farebne zladenými bezpečnostnými pásmi, lesklými čiernymi obkladmi priťahovačov dverí a ramien volantu, ako aj čiastočne perforovaným koženým poťahom volantu.

Kona Hybrid poskytuje rozličné prvky pre maximálne pohodlie posádky. Voliteľný vyhrievaný volant spríjemňuje jazdu v chladnom ročnom období. Predné sedadlá s elektrickým nastavovaním môžu byť vybavené 3-stupňovou ventiláciou a 3-stupňovým vyhrievaním pre optimálne pohodlie za každých klimatických podmienok (vyhrievanie je k dispozícii aj pre manuálne nastaviteľné sedadlá), pohodlie spolujazdcov zvyšuje voliteľné vyhrievanie zadných sedadiel.

Dizajnové modifikácie na atraktívnej karosérii

Nový Hyundai Kona Hybrid má rovnaký expresívny vzhľad vozidla, ktoré môže jazdiť kdekoľvek ako Kona a Kona Electric. Dominantným prvkom prednej časti karosérie je typická kaskádovitá maska chladiča Hyundai, zdvojené reflektory môžu mať vyhotovenie full LED. Okrem uvádzacieho farebného odtieňa laku karosérie Blue Lagoon kombinovaného s čiernou strechou si môžete vybrať 26 ďalších farebných kombinácií na prispôsobenie vzhľadu vozidla svojmu osobnému štýlu. Na výber sú aj dva nové druhy diskov kolies z ľahkej zliatiny, vyhradených pre model Kona Hybrid, jeden v štandardnom rozmere 16-palcov a druhý v príplatkovom formáte 18-palcov. 

Rozšírené bezpečnostné vybavenie

Pre bezpečnú a pohodlnú jazdu má nový Hyundai Kona Hybrid komplex asistenčných a bezpečnostných systémov Hyundai SmartSense, ktorý počas jazdy neustále monitoruje prostredie okolo vozidla a chráni vodiča pred nebezpečenstvom. Súčasťou sériového vybavenia je výstražný systém Driver Attention Warning upozorňujúci vodiča na únavu, výstražný systém upozorňujúci na neúmyselné opustenie jazdného pruhu Lane Keeping Assist a asistent diaľkových svetiel High Beam Assist. K tomuto bezpečnostnému kompletu si môžete objednať protikolízny asistenčný systém Front Collision Warning a Avoidance Assist s detekciou chodcov a cyklistov. Ďalším voliteľným prvkom je adaptívny tempomat Smart Cruise Control (SCC) s funkciou Stop & Go. Využíva predný radarový senzor na monitorovanie vozidla idúceho vpredu a automaticky udržiava vodičom nastavený odstup v rámci predvolenej maximálnej rýchlosti automatickým zrýchľovaním a brzdením.

Pretože Hyundai Kona Hybrid má automatickú dvojspojkovú prevodovku, adaptívny tempomat s funkciou Stop & Go dokáže úplne zastaviť vozidlo, ak zastane vozidlo idúce vpredu, a následne ho opäť rozbehnúť na nastavenú rýchlosť. K automatickému rozbehu dochádza, ak zastavenie netrvalo dlhšie ako 3 sekundy, inak musí vodič automatický rozjazd aktivovať manuálne krátkym stlačením tlačidla tempomatu na multifunkčnom volante alebo stlačením plynového pedálu. Voliteľný asistenčný systém na udržiavanie jazdného pruhu Lane Following Assist funguje v tandeme s adaptívnym tempomatom SCC a automaticky udržiava Hyundai Kona Hybrid v strede jazdného pruhu, čím výrazne zvyšuje komfort v hustej mestskej premávke. Ďalší voliteľný systém Intelligent Speed Limit Warning pomocou prednej kamery a s podporou informácií z navigačného systému rozoznáva dopravné značky obmedzujúce rýchlosť jazdy, ako aj značky zákazu predbiehania a zobrazuje ich na displeji v združenom prístroji v reálnom čase. Ďalším voliteľnými bezpečnostnými systémami je monitorovanie mŕtvych uhlov vonkajších spätných zrkadiel Blind-Spot Collision Warning a asistenčný systém pre vyparkovanie Rear Cross-Traffic Collision Warning. Nový Hyundai Kona Hybrid má štandardne aj elektrickú parkovaciu brzdu EPB, ktorá sa dá pohodlne ovládať jedným prstom.

Asistenčný systém ECO-Driving: najmodernejšia technológia na zníženie spotreby paliva

S navigačným systémom AVS s dotykovým displejom 10,25 palca má nový Hyundai Kona Hybrid asistenčný systém ECO-DAS (ECO-Driving Assist System) pomáhajúci znížiť spotrebu paliva. Integrovaná funkcia Coasting Guide analyzuje informácie o priebehu cesty z navigačného systému a upozorňuje vodiča keď je vhodné spomaliť (napríklad pre zmenu smeru, križovatku alebo výjazd z diaľnice). Táto funkcia prispieva k zníženiu spotreby paliva a minimalizuje použitie bŕzd. Funkcia Coasting Guide sa dá aktivovať v režime Eco pri jazde rýchlosťou medzi 40 a 160 km/h. ECO-DAS ďalej zahŕňa predvídavý systém manažmentu energie (Predictive Energy Management System), ktorý reguluje nabíjanie a vybíjanie batérie pri jazde do kopca a z kopca, aby sa maximálne efektívne využila elektrická energia na pohon. Keď má vozidlo jazdiť do svahu, systém mierne zvýši otáčky spaľovacieho motora, aby sa batéria dobila pred stúpaním. Keď je batéria dostatočne nabitá, Kona Hybrid zvýši výkon elektromotora pri jazde do kopca a spotrebovanú elektrickú energiu opätovne dobije rekuperáciou pri následnej jazde z kopca, čím sa zvyšuje efektivita využívania paliva.  

Prvky zvyšujúce pôžitok z jazdy

Efektívny hybridný pohon poskytuje novému modelu Kona Hybrid vysokú jazdnú dynamiku. Pre zvýšenie pôžitku z jazdy vodič môže 6-stupňovú dvojspojkovú prevodovku DCT prepnúť potlačením voliacej páky doľava do športového režimu. Ovládače na volante umožňujú manuálne radenie. Nový Hyundai Kona Hybrid bude na Slovensku po prvýkrát predstavený počas autosalónu v Nitre (03.–06.10.2019).

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.