Telekom spoločne s novou verziou služby Magio GO začal predávať aj nový set-top box, ktorý umožňuje používať túto službu na veľkej televíznej obrazovke. Druhá generácia set-top boxu prináša viacero zlepšení a noviniek, čo potvrdilo aj naše testovanie.

Nový Magio GO TV Box je založený na platforme Android TV. To je podstatná informácia, pretože sa už neobmedzujete iba na jedinú aplikáciu, ktorá je v boxe predinštalovaná – tak ako tomu bolo v prípade predchádzajúcej generácie.

Hneď na úvod však treba povedať, že Magio GO TV Box nevyužíva potenciál tejto platformy naplno. Chýba napríklad možnosť hlasového ovládania či hlasové vyhľadávanie. Môžeme polemizovať, koľko ľudí by túto funkciu využilo, ale faktom je, že niekedy je pri vyhľadávaní jednoduchšie povedať do mikrofónu slovo či frázu, ako ju manuálne ťukať do diaľkového ovládača.

Magio GO TV Box tiež neumožňuje inštaláciu aplikácií mimo Obchodu Play, takže si do zariadenia nenainštalujete aplikácie tzv. „sideload“ spôsobom, kedy si vytvoríte inštalačný súbor v smartfóne či tablete a do set-top boxu si ho skopírujete na USB kľúči alebo si ho stiahnete z cloudového úložiska.

Box od Telekomu automaticky blokuje zmenu nastavenia inštalácie z neznámych zdrojov a hoci sa do tohto nastavenia dostanete, pre jednotlivé aplikácie toto nastavenie nezmeníte – po prepnutí sa okamžite vráti do režimu „nepovolené“.

Magio GO TV Box

Magio GO TV Box, Zdroj: Telekom

Nainštalujete si aj ďalšie aplikácie, Netflix však zatiaľ nie

Set-top box Telekomu takisto nie je certifikovaný pre Netflix, čo znamená, že túto aplikáciu si do zariadenia nestiahnete. Podľa informácií z Telekomu by sa to malo v budúcnosti zmeniť, avšak v polovici januára 2020, kedy sme ho testovali, nebola inštalácia služby Netflix možná. V Obchode Play sme kvôli chýbajúcej certifikácii túto aplikáciu nenašli.

Reálne je Netflix jediná dôležitá služba, ktorá v ponuke Magio GO TV Boxu aktuálne chýba. HBO GO, YouTube, Google Filmy a ďalšie aplikácie sú k dispozícii. Naším favoritom je tiež TED, táto aplikácia prináša množstvo prednášok s vysokou informačnou hodnotou. Do set-top boxu si stiahnete hry z Obchodu Play a po pripojení herného ovládača cez Bluetooth sa môžete zahrať. Skúšali sme pripojiť aj káblový Xbox 360 ovládač, ten však nefungoval. Výkon boxu je dostačujúci na hranie v strednej kvalite.

Magio GO TV Box rovnako podporuje aj funkciu Google Cast. Na veľkú obrazovku tak môžete posielať vaše fotografie zo služby Google Fotky či rýchlo posielať videá zo služby YouTube a ďalších. Netflix bohužiaľ nefunguje ani cez castovanie.

Pre úplnosť dodajme, že zariadenie Magio GO TV Box sa v skutočnosti nazýva set-top box KAON KSTB6077 a ponúka operačný systém Android TV vo verzii 8.0, procesor Broadcom BCM7268 so štyrmi jadrami a taktom 1,6 GHz, 2 GB RAM a úložisko o veľkosti 8 GB. Reakcie zariadenia a ovládanie rozhrania systému Android TV sú svižné.

Magio GO TV Box

Magio GO TV Box ponúka špeciálne prispôsobené diaľkové ovládanie a zabudovaný DVB-T2 tuner. To sú hlavné výhody v porovnaní s tradičnými Android TV zariadeniami, Zdroj: Telekom

Primárnou funkcionalitou Magio GO TV Boxu však bude sledovanie televízneho vysielania cez aplikáciu Magio GO. V porovnaní s ostatnými zariadeniami s Android TV je výhoda oficiálneho boxu od Telekomu najmä v diaľkovom ovládači, ktorý je vhodne optimalizovaný pre túto službu a obsahuje viacero tlačidiel – tie inde nenájdete a zvyšujú pohodlie pri používaní tejto služby. Nechýba napríklad tlačidlo na rýchle spustenie aplikácie Magio GO či tlačidlá na zmenu rýchlosti prehrávania, na prístup do programového sprievodcu atď.

Pridanou hodnotou je rovnako zabudovaný DVB-T2 tuner, čo nie je bežná súčasť set-top boxov s Android TV.

Verdikt

Magio GO TV Box je praktické zariadenie na sledovanie služby Magio GO. Môžete ho so sebou nosiť a využijete ho všade (v rámci EÚ), kde je k dispozícii pripojenie do internetu a obrazovka alebo iné zobrazovacie zariadenie s HDMI portom.

V porovnaní s ostatnými Android TV zariadeniami chýbajú boxu od Telekomu niektoré špecifické funkcie. Počas bežného používania vám to možno ani nebude prekážať, predsa len, cieľová skupina pre toto zariadenie má iné požiadavky ako používatelia, ktorí si z vlastnej iniciatívy kupujú Android TV box.

Magio box od Telekomu sa nedá kúpiť samostatne, dá sa prenajať spoločne so službou Magio GO za mesačný poplatok 2,95 € + poplatok za Magio GO.

Cena: 2,95 € mesačne

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit