Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Priekopník radosti z jazdy v segmente prémiových kompaktných vozidiel vstupuje do svojej štvrtej modelovej generácie.

Vďaka dynamickému dizajnu, kompletne prepracovanej ponuke pohonov a značne vylepšenej technológii podvozku sa nový model BMW radu 1 medzi konkurentmi definuje ako najšportovejšie vozidlo. Udržateľnosť počas celého životného cyklu produktu zvyšujú vysoko účinné motory so 48-voltovou mild hybridnou technológiou a výrobný proces navrhnutý na šetrenie zdrojov a recykláciu materiálov. Jeho progresívny charakter sa odráža aj v prepracovanom interiéri, rozšírenej ponuke autonómnych jazdných a parkovacích systémov, v novom ovládacom rozhraní BMW iDrive s QuickSelect, ako aj v inovatívnych digitálnych službách založených na operačnom systéme BMW Operating System 9.

Premiéra nového modelu BMW radu 1 znamená začiatok novej kapitoly 20-ročného úspešného príbehu značky v segmente kompaktných vozidiel. Nová generácia modelu sa bude vyrábať aj v závode spoločnosti BMW Group v Lipsku. Na trh príde v októbri 2024. Najdôležitejší predajný región predstavuje domáci nemecký trh. Okrem ďalších európskych krajín patrí do prvej päťky najväčších trhov nového modelu BMW radu 1 aj Japonsko.

Dizajn exteriéru: Dynamická predná časť a typické proporcie značky BMW

Športovú auru modelu BMW radu 1 podčiarkujú v najnovšej modelovej generácii typické proporcie značky BMW: dlhá kapota, kabína posunutá dozadu, dynamicky plynúca línia strechy a mohutná zadná časť. Rozmery päťdverového modelu sa oproti predchodcovi zmenili len nepatrne. Vonkajšia dĺžka nového BMW radu 1 sa zväčšila o 42 milimetrov na 4 361 milimetrov, pričom rázvor je 2 670 milimetrov. Šírka vozidla je 1 800 milimetrov, pričom výška narástla o 25 milimetrov na 1 459 milimetrov.

Vďaka nápadne plochej prednej časti, ktorá sedí výrazne bližšie k vozovke ako v prípade predošlej generácie, signalizuje nové BMW radu 1 svoj športový charakter viac ako kedykoľvek predtým. Široká, dopredu naklonená maska chladiča BMW sa vyznačuje inovatívnou štruktúrou vertikálnych a diagonálnych lamiel. Štandardne dodávané LED svetlomety obsahujú výrazné vertikálne prvky pre denné svietenie a smerové svetlá. Voliteľne sú k dispozícii adaptívne LED svetlomety s neoslňujúcimi matrixovými diaľkovými svetlami, s funkciou prisvecovania do zákrut a s modrými akcentmi.

Bočný pohľad na nový model BMW radu 1 charakterizuje dynamický klinový tvar a nízka línia okien, ktorá sa smerom dozadu zužuje. Štandardne dodávané vysoko lesklé lišty BMW Individual Shadow Line obsahujú grafický prvok s číslom 1 v obložení Hofmeisterovho oblúka na C-stĺpiku. Dlhý strešný spojler a bočné vzduchové deflektory zdôrazňujú natiahnutú siluetu. Vertikálne orientované reflektory a čierna vložka v štýle difúzora dodávajú zadnému nárazníku mohutný vzhľad. Nápadné, dvojdielne zadné svetlá zasahujú až do bokov.

Ponuka lakov karosérie nového BMW radu 1 obsahuje dva obyčajné laky a sedem metalických odtieňov. Paletu rozširujú aj štyri laky BMW Individual a široká škála špeciálnych lakov BMW Individual. Nové BMW radu 1 predstavuje prvý model v ponuke značky dostupný s voliteľným kontrastným lakovaním strechy. Čierna vysoko lesklá povrchová úprava dodáva vozidlu športový vzhľad.

Automobil BMW M s individuálnym výkonným charakterom

Voliteľný balík M Sport Package a voliteľná výbava M Sport Design, ktoré rozšíria ponuku pri uvedení na európsky trh, zvyšujú dynamické vlastnosti nového modelu BMW radu 1. Medzi jeho M špecifické dizajnové prvky patria veľké otvory na prívod vzduchu v prednom nárazníku, výrazné bočné prahy a nápadný difúzor v zadnom nárazníku.

Na vrchole modelového radu sa nachádza verzia BMW M135 xDrive (kombinovaná spotreba paliva: 8,1 – 7,6 l/100 km; kombinované emisie CO2: 184 – 173 g/km podľa WLTP; triedy CO2: G – F) s výrazne zlepšenými výkonnostnými vlastnosťami. Model BMW M poháňa štvorvalcový motor s výkonom 221 kW (300 k), v jeho výbave sa štandardne nachádza adaptívny M podvozok so športovým riadením a inteligentným pohonom všetkých kolies. Z nuly na 100 km/h zrýchli za 4,9 sekundy. Zvonku sa ako špičkový model hlási pomocou M masky chladiča s horizontálnymi lištami, M krytov vonkajších spätných zrkadiel a štyrmi koncovkami výfukového potrubia. Výhradne pre model BMW M135 xDrive je k dispozícii balík M Technology Package so špecifickými tuhšími a ľahšími komponentmi odpruženia, brzdovým systémom M Compound a s 19-palcovými kovanými diskami kolies z ľahkej zliatiny. Pre všetky varianty nového BMW radu 1 je k dispozícii aj balík M Sport Package Pro a špecifické komponenty z ponuky BMW M Performance Parts.

Športové prémiové prostredie, interiér bez kože

Novo navrhnutý interiér nového modelu BMW radu 1, štandardne dodávaný bez použitia kožených poťahov, ponúka moderné prémiové prostredie so športovými doplnkami a veľkorysý priestor až pre piatich cestujúcich. Novo navrhnuté sedadlá ponúkajú vysoký komfort na dlhé cesty. Voliteľne sa v ponuke nachádzajú aj športové sedadlá vo verzii Econeer s poťahmi a čalúnením z recyklovaného polyesteru a M športové sedadlá. Perforované čalúnenie sedadiel je dostupné aj vo verzii Veganza s vlastnosťami podobnými koži. Výbava Veganza/Alcantara tvorí súčasť balíka M Sport Package a štandardnej výbavy modelu BMW M135 xDrive.

Vyhrievané sedadlá a široká škála elektrických nastavení vrátane pamäte na strane vodiča tvoria súčasť voliteľnej výbavy všetkých verzií sedadiel. K športovým sedadlám a M športovým sedadlám možno pridať bedrovú opierku. Športové sedadlá môže voliteľne obohatiť aj masážna funkcia. Airbag vodiča a predného spolujazdca patrí do štandardnej výbavy, čo zvyšuje ochranu cestujúcich. Sklopením operadiel zadných sedadiel sa batožinový priestor pod piatymi dverami zväčší z 380 litrov na 1 200 litrov (BMW 120, BMW 120d: 300 — 1 135 litrov).

Vysokokvalitné povrchy a čalúnenie, prepracovaný volič prevodovky a zakrivený displej BMW Curved Display podčiarkujú progresívnu, prémiovú atmosféru interiéru. Plne digitálny zobrazovací systém pozostáva z 10,25-palcového informačného displeja a 10,7-palcového ovládacieho displeja. Počet tlačidiel a ovládacích prvkov v kokpite sa vďaka dôslednému využívaniu digitálnej technológie výrazne znížil. Digitálne sa v novom BMW radu 1 ovláda aj klimatizácia. Alternatívu k sériovému športovému volantu predstavuje prepracovaný M kožený volant. Tvorí súčasť balíka M Sport Package a obsahuje radiace páčky na manuálne radenie prevodových stupňov.

Nová generácia motorov, štandardne dodávaná 7-stupňová dvojspojková prevodovka Steptronic

Rovnako ako motor v modeli BMW M135 xDrive, aj všetky ostatné motory dostupné pre nové modely BMW radu 1 patria k najnovšej generácii modulárnych motorov od spoločnosti BMW Group. Trojvalcový benzínový motor nového modelu BMW 120 (kombinovaná spotreba paliva: 6,0 – 5,3 l/100 km; kombinované emisie CO2: 135 – 121 g/km podľa WLTP; trieda CO2: D) a štvorvalcový naftový motor nového modelu BMW 120d (kombinovaná spotreba paliva: 4,8 – 4,3 l/100 km; kombinované emisie CO2: 125 – 112 g/km podľa WLTP; triedy CO2: D – C) dostali 48-voltovú mild hybridnú technológiu, ktorá zvyšuje ich účinnosť aj spontánny nárast výkonu. Všetky pohonné jednotky prenášajú svoju silu na kolesá pomocou štandardne dodávanej 7-stupňovej dvojspojkovej prevodovky Steptronic.

Vďaka maximálnemu výkonu 125 kW (170 k) zrýchli nový model BMW 120 z 0 na 100 km/h za 7,8 sekundy. Nový model BMW 120d generuje výkon 120 kW (163 k) a zrýchli z 0 na 100 km/h za 7,9 sekundy. Model BMW 118d, tiež poháňaný štvorvalcovým naftovým motorom (kombinovaná spotreba paliva: 5,2 – 4,6 l/100 km; kombinované emisie CO2: 136 – 122 g/km podľa WLTP; triedy CO2: E – D) poskytuje výkon 110 kW (150 k) a zrýchlenie z 0 na 100 km/h za 8,3 sekundy.

Vyššia tuhosť karosérie a vývojové zmeny na podvozku

Obratnosť, presnosť riadenia a dynamika v zákrutách nového modelu BMW radu 1 profitujú zo zvýšenej tuhosti konštrukcie karosérie a uloženia podvozku. Pokročilá technológia podvozku zahŕňa optimalizovanú kinematiku, vysoko predpäté uchytenia stabilizátorov a novú technológiu tlmičov. Zbiehavosť predných kolies sa zvýšila o 20 percent, čo prinieslo obzvlášť vysokú smerovú stabilitu a lepšiu spätnú väzbu riadenia.

Spolu s priamo ovládaným obmedzovaním preklzu kolies dostal nový model BMW radu 1 do štandardnej výbavy aj integrovaný brzdový systém a 17-palcové disky kolies z ľahkej zliatiny (BMW M135 xDrive: 18-palcové). Voliteľný balík M Sport Package obsahuje adaptívny M podvozok, ktorý znižuje vozidlo až o 8 milimetrov, športové riadenie a 18-palcové disky kolies z ľahkej zliatiny. V zozname voliteľnej výbavy sa nachádzajú až 19-palcové disky kolies z ľahkej zliatiny a M športový brzdový systém.

Najmodernejšie systémy pre autonómnu jazdu a parkovanie

Nové BMW radu 1 ponúka v štandardnej alebo voliteľnej výbave výrazne rozšírenú škálu autonómnych jazdných a parkovacích systémov. K štandardnej výbave patrí Driving Assistant s varovaním pred kolíziou, výstraha pred opustením jazdného pruhu Lane Departure Warning, výstraha pri vystupovaní z vozidla Exit Warning a rozpoznávanie dopravných značiek Traffic Sign Recognition, ako aj parkovací asistent Parking Assistant s cúvacím asistentom Reversing Assistant.

Medzi hlavné voliteľné prvky nového modelu BMW radu 1 patrí asistent riadenia a jazdného pruhu, automatický asistent obmedzovania rýchlosti a navádzania trasy pri použití aktívneho systému na udržiavanie rýchlosti s funkciou Stop & Go. Výbavu nových modelov BMW 120 a BMW 120d môže obohatiť aj parkovací asistent Professional, ktorý umožňuje ovládanie parkovania a manévrovania pomocou smartfónu.

Rozšírená štandardná výbava, cielená individualizácia

Výrazne rozšírená štandardná výbava nového modelu BMW radu 1 zahŕňa okrem kvalitných asistenčných systémov aj automatickú klimatizáciu, alarm, elektricky sklopné vonkajšie spätné zrkadlá a BMW Live Cockpit Plus vrátane cloudovej navigácie BMW Maps. Nové balíky voliteľnej výbavy prinášajú cielenú individualizáciu.

Balík výbavy Innovation Package obsahuje BMW Live Cockpit Professional s BMW Head-Up displejom a rozšírenou realitou Augmented View na ovládacom displeji, ako aj Parkovací asistent Plus. Balík Premium obsahuje voliteľne dostupné bezdrôtové nabíjanie smartfónov, komfortný prístup, projekciou loga z vonkajších spätných zrkadiel, automatické stmievanie vnútorného spätného zrkadla a adaptívne LED svetlomety. Ponuka voliteľnej výbavy zahŕňa aj 2-zónovú automatickú klimatizáciu, panoramatickú presklenú strechu a ozvučenie Harman Kardon.

Nový operačný systém BMW Operating System 9, BMW iDrive s QuickSelect a BMW Digital Premium

Nový model BMW radu 1 obsahuje najnovšiu verziu systému BMW iDrive s funkciou QuickSelect pre intuitívne a pohodlné ovládanie funkcií vozidla. Nová domovská obrazovka zobrazuje na rovnakej úrovni vertikálne usporiadané funkčné ikony. QuickSelect umožňuje priamy prístup k funkciám bez nutnosti prepínania do nižších úrovní menu. Nový systém BMW iDrive je dôsledne navrhnutý pre dotykové ovládanie a hlasové ovládanie. Využíva operačný systém BMW Operating System 9, ktorý vytvára základ pre vysoko individuálny výber doplnkových digitálnych služieb. Aktualizácie softvéru na diaľku umožňujú bezdrôtovú integráciu nových a vylepšených funkcií. S BMW ConnectedDrive Upgrades môžu zákazníci bezplatne testovať vybrané funkcie počas jedného mesiaca a následne si ich rezervovať na konkrétne obdobie. V obchode BMW ConnectedDrive Store pribudla pre nový model BMW radu 1 možnosť rezervácie novej ponuky BMW Digital Premium.

BMW Digital Premium umožňuje v rámci predplatného používať vo vozidle aplikácie špecifické pre jednotlivé krajiny ako napríklad streamovanie hudby a videa, správy, alebo hranie hier. Ponuka zahŕňa aj využitie dát pre všetky digitálne služby a aplikácie obsiahnuté v BMW ConnectedDrive Store. BMW Digital Premium rozširuje aj funkcie navigačného systému BMW Maps a výber režimov My Modes vrátane osvetlenia grafického zobrazenia pri privítaní a rozlúčke. BMW Digital Premium umožňuje vo vybraných krajinách aj digitálne platenie za parkovanie a účty za palivo priamo z vozidla.

Súčasť štandardnej výbavy nového modelu BMW radu 1 tvorí aj integrácia smartfónu pomocou rozhraní Apple CarPlay® a Android Auto™. Pohodlný spôsob prispôsobenia užívateľského zážitku v novom BMW radu 1 ponúkajú BMW ID a My BMW App. BMW Digital Key Plus so ultraširokopásmovou bezdrôtovou technológiou pre kompatibilné smartfóny s operačným systémom iOS, alebo Android a Apple Watch, možno voliteľne nastaviť aj cez aplikáciu My BMW.

Značky: