Samsung predstavil OLED televízor s matnou obrazovkou. Tá bráni rušivým odleskom a podporuje kvalitné podanie farieb pri rôznych podmienkach.

K dispozícii sú momentálne tri verzie OLED modelov a to S95D, S90D a S85D s uhlopriečkami od 42 do 83 palcov (107 až 211 cm).

Samsung S95DZdroj: Touchit.sk
Samsung S95D

V redakcii sme testovali model S95D so 65-palcovým displejom. Obrazovka je o 20 % jasnejšia ako mal predchádzajúci model. Televízor vyniká kvalitným podaním čiernej, medzi výrazné prednosti patrí aj presné farebné podanie. Televízor totiž prichádza s certifikátom Pantone Validated. Testovaný televízor bol vyrobený na Slovensku. Páčil sa nám aj jeho elegantný dizajn, televízor tak zapadne do každej domácnosti.

Samsung S95DZdroj: Touchit.sk
Dizajn Samsung S95D

Najnovší procesor a podpora umelej inteligencie

Súčasťou výbavy nových OLED televízorov je procesor NQ4 AI Gen2, ktorý nájdeme aj v aktuálnych modeloch Neo QLED 4K. Televízorom Samsung OLED nechýbajú ani ďalšie funkcie, napríklad Real Depth Enhancer alebo OLED HDR Pro, ktoré vylepšujú obrazovú kvalitu. Použitý procesor podporuje neurónové siete a oveľa rýchlejšie reaguje pri spracovaní úloh umelej inteligencie. Celkovo je tu až 20 takýchto neurónových sietí a s umelou inteligenciou dokáže tento televízor vylepšiť obraz a zvuk.

Samsung S95DZdroj: Touchit.sk
Podanie čiernej farby na televízore Samsung S95D

Podpora štandardov

O prekreslenie rýchleho pohybu a krátku odozvu sa stará technológia Motion Xcelerator 144 Hz. Znamená to, že televízory Samsung OLED sú vhodnou voľbou aj pre hráčov.

Diaľkový ovládač pre S95D a možnosť prepojenia so smartfónomZdroj: Touchit.sk
Diaľkový ovládač pre S95D a možnosť prepojenia so smartfónom

Ako sme spomenuli, tento televízor podporuje štandard HDR Pro, čím pokračuje v rozširovaní HDR 10+. Televízor však nepodporuje štandard Dolby Vision. Je potom otázka, v akom štandarde je väčšina filmov, ktoré sledujete. Z hľadiska zvuku je tu podpora priestorového podania Dolby Atmos. Pokiaľ máte Samsung soundbar, môžete zapojiť do tvorby zvuku reproduktory zabudované v televízore a aj reproduktory v soundbare (technológia Q-symphony).

Na streamovacích platformách máte podporu najčastejšie pre tieto štadardyZdroj: Touchit.sk
Na streamovacích platformách máte podporu najčastejšie pre tieto štandardy

Automatické prepínanie režimov

Televízor automaticky mení režimy zobrazenia – ak umelá inteligencia rozpozná prehrávanie futbalu, nastaví sa športový režim. Ak je to hra, potom sa nastaví herný režim s novým ovládaním. Televízor tiež automaticky upravuje svietivosť podľa okolitého svetla a prispieva k šetreniu očí používateľa.

Samsung S95DZdroj: Touchit.sk
Samsung S95D

Prepojenia

Televízor je vybavený OneConnect boxom, teda všetky káble smerujú do tohto boxu. Do displeja televízora potom smeruje len jediný kábel a ním sa prenáša aj elektrické napájanie. Televízor je tak úplne tenký a veľmi jednoducho sa pripevní na stenu. Súčasťou dodávky sú dva prepojovacie káble s rôznou dĺžkou.

OneConnect Box v televízore S95DZdroj: Touchit.sk
OneConnect Box v televízore S95D

Softvérová výbava

Televízor je vybavený operačným systémom Tizen, je to vhodné riešenie a o podporu aj lokálnych aplikácií sa nemusíte obávať. Zároveň je tu ochranný systém Knox, ktorý ochráni napr. vaše citlivé informácie o zadaných platobných kartách. To je veľmi dôležité v súčasnej dobe.

SmartThings na S95DZdroj: Touchit.sk
SmartThings na S95D

Rovnako je tu funkcia SmartThings, čo znamená, že si môžete napr. na displeji televízora zobraziť hlásenie o ukončení upratovania pomocou prepojeného robotického vysávača alebo skončení prania. Televízor je tak centrom inteligentnej domácnosti.

Samsung S95DZdroj: Touchit.sk
Samsung S95D

Cena: 3669 eur

Zapožičal: Samsung

Zdroje: vlastné

Prečítajte si tiež