Dane sú otázka kreativity a keby sme vedeli, z čoho všetkého sa platí daň, krútili by sme neveriacky hlavou. Pakistanská vláda ide ešte ďalej a s novou daňou chce zaujať prvé miesto v rebríčku podivuhodných daní.

Podľa magazínu TechSpot sa nový výpočet dane bude odvádzať od veľkosti VRAM. Správne, za najnovší model s 8 GB VRAM zaplatíte na dani menej ako na starinke s 12 GB VRAM. Situácia nám pripomína niečo podobné ako megapixely v smartfónoch. Dá sa podľa toho určite kvalita fotoaparátu? Nedá, ale je to ukazovateľ podľa, ktorého drvivá väčšina používateľov smartfónov určuje kvalitu fotoaparátov.

Pakistanský colný úrad oznámil, že nové dovozy kariet chce zdaňovať touto schémou. Je pravda, že to bude asi najjednoduchší systém. Vyznať sa v názvoch kariet nie je pre nezainteresovanú stranu jednoduché a tiež podľa toho určiť jej výkon. Práve týmto opatrením by sa malo zabrániť umelému znehodnocovaniu výkonu kariet, aby sa dalo pri dovoze vyhnúť dani.

V liste colného úradu je tabuľka, ktorá ukazuje, čo bude znamenať 36 % daň v prepočte na gigabajty RAM. Napríklad 8 GB VRAM má hodnotu 196 USD. Z tejto hodnoty sa potom bude vypočítavať daň. Otázkou je, čo sa stane, ak výrobcovia dajú do kariet viac GB VRAM a presiahnu modelovú tabuľku.

Zatiaľ je skoro na špekulácie a faktom je, že v našom prípade sa nás táto forma nedotkne. Tu je aspoň vidieť, ako sa musia úradníci vysporiadať s technológiami, ktorým nerozumejú.

Aj úplní začiatočníci v hernom segmente vedia, že VRAM nemá priamy vplyv na výkon hrania, hoci VRAM je parameter, ktorý treba nepriamo zohľadniť. Čím viac jej máte, tým plynulejšie môžete hrať na vysokom rozlíšení alebo používať objemné textúry bez toho, aby bol GPU brzdený dodávkou dát do grafickej pamäte.

pakistan tax order gpuZdroj: TechSpot

Zdroj: TechSpot

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.