Finančné inštitúcie prevádzkujúce bankomaty Diebold Nixdorf ohrozujú nové typy útokov.

Z testov uskutočnených spoločnosťou AEC vyplýva, že existujúce zariadenia s neaktualizovaným systémom, nie sú schopné odolať napadnutiu. Útoky na platobné terminály, ktoré vo veľkom používajú aj bankové domy v Slovenskej a Českej republike, boli nedávno zaznamenané v mnohých európskych štátoch.

O testovanie svojich bankomatov požiadala AEC aj významná slovenská finančná inštitúcia. Uskutočnila tak po tom, čo spoločnosť Diebold Nixdorf zareagovala na útoky oficiálnym bezpečnostným varovaním. Z neho okrem iného vyplýva, že výrobca na zariadeniach skúma, ako je možné, že podvodníci boli zrejme schopní na neaktualizovanej verzii bankomatu odpočúvať komunikáciu vnútri zariadenia.

Zdroj: AEC

AEC pri testovaní simulovala krok za krokom činnosť útočníka. Objavili, že najnovšie incidenty spadajú do kategórie označovanej ako ATM jackpotting, v ktorej sa útočník dostane pod kryt vybraného zariadenia. Tam sa za pomoci vlastného, špeciálne upraveného zariadenia, napojí na USB port bankomatu a komunikuje priamo s dispenserom, čiže zariadením, ktoré z bankomatu vydáva hotovosť.

Ďalší preverovaný variant útoku bol taký, pri ktorom sa útočník po pripojení k USB portu bankomatu pokúša zvýšiť svoje prístupové práva na úroveň administrátora tak, aby následne mohol obchádzať obmedzenia a nahrať doň vlastný kód.

Zdroj: AEC

Prečítajte si aj:

10 tipov na pekné miesta na víkendovú turistiku po Slovensku

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.