Samotná špecifikácia nového štandardu pritom ešte nie je ani dokončená.

Aktuálne najlepší Wi-Fi štandard 802.11ac dostane o pár rokov svojho nástupcu v podobe štandardu 802.11ax. Očakáva sa, že bude uvedený na trh v roku 2019. Dnes sa špecifikácie štandardu ešte finalizujú, avšak Qualcomm už stihol oznámil prvé čipy, ktoré ho budú podporovať.

Qualcomm predstavil štvorjadrový SoC čip IPQ8074, ktorý je určený pre bezdrôtové routery a prístupové body a čip QCA6290, ktorý sa objaví v smartfónoch, tabletoch a notebookoch. 802.11ax sa nezameria na zvýšenie prenosných rýchlostí, ale najmä na priorizáciu kapacity siete a spôsobu, akým sú dáta prenášané do viacerých zariadení.

V praxi by to malo znamenať, že viacero zariadení, ktoré sú pripojené k rovnakému prístupovému bodu, bude mať k dispozícii kvalitnejšie Wi-Fi pripojenie. Qualcomm takisto tvrdí, že jeho čip QCA6290 ponúkne až štvornásobnú priepustnosť v porovnaní s existujúcimi riešeniami. Čip dokáže aj simultánne využívať 2,4 GHz aj 5 GHz frekvencie, čo dnešné štandardy neumožňujú.

Dostupnosť čipov je neznáma, ale pravdepodobne sa dostanú na trh v roku 2019.

Zdroj: Android Authority

Prečítajte si aj:

https://touchit.sk/za-tajomstvami-dnesnej-a-zajtrajsej-wi-fi/51545

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit