Práve distribuovaná verzia systému odstraňuje niektoré súčasti.

Možno ste si na systéme všimli zmien v oblasti komponentov a aplikácií už v minulosti. Microsoft niektoré aplikácie presúva do Microsoft Store, iné pridáva ako voliteľné a s niektorými jednoducho končí. Všetky zmeny nájdete priamo na stránke výrobcu.

S touto zmenou súvisí aj koniec podpory prehliadača Microsoft Edge. Ešte stále ho v systéme nájdete, no firma presúva energiu viac na prehliadač Edge s jadrom Chromium. Svoj pôvodný s jadrom EdgeHTML nebude ďalej rozvíjať. Z nášho pohľadu je to pochopiteľné, zároveň to bol najrýchlejší prehliadač, aký ste v systéme mohli mať.

Mal však výrazné obmedzenia a tak pre mnohých slúžil ako základný prehliadač internetu v operačnom systéme. Podobne je na tom aj Internet Explorer. Ten nie je vyvíjaný už dlhšiu dobu, stále ho však v systéme nájdete. Dá sa ale odobrať cez Voliteľné doplnky operačného systému.

Takisto končí aplikácia Windows To Go, ktorá umožnila vytvoriť verziu systému na flash disku. Domáci používatelia tieto zmeny pravdepodobne nezaregistrujú. V systéme nenájdete ani aplikácie Mobile Plans a Messaging, ktoré neboli veľmi využívané.

V systéme ich naozaj nepotrebujete, najmä ak nemáte zariadenie so slotom na SIM kartu. Výrobcovia počítačov si však môžu do svojho inštalačného obrazu obe aplikácie stále zahrnúť, ak to ich zariadenie bude podporovať.

Po dlhých rokoch končí aj funkcia Domáca skupina, ktorá umožňovala zdieľanie adresárov alebo tlačiarní. Ak ste ju náhodou používali, zariadenia budú zdieľané aj naďalej, avšak nastavenia sa presunuli do aktuálnych funkcií na sieťové zdieľanie obsahu.

Končí aj program Outlook Express, ktorý bol v systéme viac-menej nejakou zotrvačnosťou. Skôr ide o bezpečnostné riziko ako užitočnú aplikáciu a je lepšie použiť aktuálne programy na správu pošty.

Zdroj: WinAero

Prečítajte si aj:

Windows 10, verzia 2004: Microsoft začal distribuovať májovú aktualizáciu 2020, takto si ju môžete stiahnuť

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.