Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Pandémia spôsobila vo svete IT revolúciu. Podľa Jána Grujbára prináša nové možnosti rastu pre celý slovenský IT sektor, upozorňuje ale aj na hrozby v podobe častých hackerských útokov.

Slovensko-kanadská technologická firma zameraná na vývoj a výrobu špeciálnych komunikačných systémov, softvérové riešenia či cloud a kyberbezpečnosť mení vrcholový manažment. Zmena je reakciou na významný rast spoločnosti. ,,V minulom roku sme vyhrali 30 miliónový kontrakt pre Severoatlantickú alianciu. Máme ambíciu naďalej rásť, a byť úspešní aj v zahraničí, zamerať sa pritom chceme okrem špeciálnych systémov najmä na cloud a kyberbezpečnosť, tie hýbu svetom a ovplyvňujú ako ľudí, tak aj firmy”, uviedol Ján Grujbár, nový generálny riaditeľ Aliter Technologies.

Podľa Grujbára práve pandémia prispela k revolúcii v oblasti rozvoja cloudu aj kyberbezpečnosti. ,,Pandémia potvrdila, že bez cloudu by sme padli na kolená. Vďaka cloudu si firmy zachovali business kontinuitu a udržali zamestnanosť, aplikácie a služby boli dostupné, žiaci sa mohli učiť online. V nasledujúcej dekáde bude prítomnosť a prínos cloudu ešte citeľnejšia,” uviedol Ján Grujbár. Ako dodáva, z rastu môže ťažiť celý IT sektor, ,,na Slovensku máme mnoho kvalitných IT odborníkov a firiem, ktoré z toho môžu vyťažiť. Nielen oni, ale všetci by sme mali myslieť aj na kyberbezpečnosť, ktorá sa často podceňuje.”

Práve rozvoj a väčší dopyt po IT riešeniach prináša aj nové hrozby v podobe útokov hackerov. Podľa správy Accenture sa globálny počet incidentov medziročne zvýšil až o 125 %. ,,Kybernetickú bezpečnosť budú v tomto a nasledujúcich rokoch ovplyvňovať jednak narastajúca zložitosť sietí, infraštruktúry a systémovej architektúry, ale tiež zvyšujúca sa vyspelosť hrozieb, zraniteľnosti v dodávateľskom reťazci, nedostatočný dôraz na bezpečnosť pri inováciách, ako aj neustále narastajúce prepojenie virtuálneho a fyzického sveta. Toto všetko bude prinášať nové zraniteľnosti a s tým spojene výzvy pre bezpečnostných expertov. Otázka preto nie je, či bude firma alebo organizácia čeliť kybernetickému útoku, ale kedy sa tak stane,” vysvetľuje generálny riaditeľ Aliter Technologies.

Na rýchlo sa vyvíjajúce trendy v oblasti IT, ako aj na samotný rast preto reaguje spoločnosť významnými zmenami. ,,Okrem nového manažmentu prechádzame aj na decentralizované riadenie, naši odborníci budú mať viac slobody, ale aj zodpovednosti, chceme tak rýchlejšie reagovať na vývoj na trhu”, uzatvára Ján Grujbár, ktorý v pozícii CEO nahradil zakladateľa spoločnosti Petra Dostála. V rámci transformácie bolo tiež vymenované nové predstavenstvo, na ktorého čele dnes stojí Ervin Haramia.

Aliter Technologies vznikla v roku 2007, v posledných rokoch kapitálovo vstúpila napríklad do spoločnosti Tidal Migrations z Kanady, ktorá sa zameriava na migrácie do cloudových technológií a taktiež do Runecast z Veľkej Británie, experta na prediktívne analytiky a monitoring vo virtualizovaných prostrediach.

Značky: