Doplnené: Banka NUMBER26 sa v posledných mesiacoch premenovala na N26 a osamostatnila sa.

S tým súvisia aj určité zmeny a spoplatnenie služieb. V článku spomenuté bezplatné výbery z bankomatov na celom svete už nie sú pravdou – v prípade výberu inej meny, ako je Euro, účtuje banka poplatok vo výške 1,7% zo sumy transakcie. Takisto pribudol mesačný poplatok za platobnú kartu vo výške 2,90 eur mesačne. Detaily nájdete na oficiálnom webe.

N26 po novom takisto neakceptuje slovenský občiansky preukaz (aspoň zatiaľ), pre otvorenie účtu budete potrebovať pas.

Pôvodný článok: Na Slovensku máme novú banku.

Volá sa NUMBER26 a základňu má v Nemecku. Banka nemá žiadne pobočky u nás ani v iných krajinách, čo je priamo dané jej konceptom. Jedinou pobočkou a obchodným miestom je váš smartfón. Táto „banka iba v mobile“ ponúka svoje služby od začiatku roka aj obyvateľom Slovenska. Vyskúšali sme ju a prinášame naše poznatky.

NUMBER26 sa prezentuje ako moderná banka. Je to vidieť pri pohľade na dizajn používateľského rozhrania mobilnej aplikácie, ktorý patrí k aktuálnej špičke. Aplikácia je pekná, štýlová a z hľadiska grafického spracovania nemá na Slovensku konkurenciu. Je to subjektívny názor, niekomu môže viac vyhovovať dizajn niektorej z ostatných bankových aplikácií. Bez ohľadu na to, NUMBER26 v sebe integruje množstvo moderných funkcií a práve v tom spočíva jej čaro. Druhým dychom dodávame, že takmer každú z funkcií nájdete aj niekde inde.

Zriadenie účtu cez telefón

Interakcia s bankou začína stiahnutím mobilnej aplikácie. Tá je dostupná pre platformu iOS a Android. Alternatívne môžete navštíviť webovú stránku number26.eu a vytvoriť si účet cez ňu. Nečakajte plnohodnotný internetbanking, web banky sa od rozhrania mobilnej aplikácie odlišuje iba kozmeticky, prispôsobením pre potreby väčšej obrazovky. A akúkoľvek transakciu, ktorú cez web spravíte, musíte potvrdiť v mobilnej aplikácii.

Dizajn aplikácie je štýlový a minimalistický

Dizajn aplikácie je štýlový a minimalistický

Účet si zriadite v priebehu minúty. Vyplníte meno, adresu, emailovú adresu, telefónne číslo a heslo. Vytvorenie používateľského konta je prvým krokom procesu, účet sa však aktivuje až po overení vašej identity. Ako inak, cez mobil. Samotný proces prebieha prostredníctvom videohovoru, pričom komunikujete s reálnym človekom, ktorého vidíte na obrazovke. Overenie identity zabezpečuje nemecká spoločnosť IDnow (idnow.eu), takže na 99 % budete komunikovať s Nemcom a konverzácia s ním prebehne v angličtine, eventuálne sa dohovoríte nemecky. Celý proces trvá necelých 10 minút a hoci nebude z vašej strany potrebné veľa hovoriť, je nutné ovládať aspoň základy cudzieho jazyka, aby ste porozumeli jeho inštrukciám. Toto môže niekoho odradiť. Priamo s bankou sa dá komunikovať prostredníctvom slovenského telefónneho čísla, avšak opäť iba v cudzom jazyku.

Overovací proces prebiehal v našom prípade nasledovne – uviedli sme emailovú adresu, operátor si nás odfotil pomocou prednej kamery smartfónu. Následne na diaľku aktivoval zadný fotoaparát nášho telefónu a poprosil nás, aby sme mu ukázali občiansky preukaz. Odfotil ho, zapol blesk fotoaparátu a povedal, aby sme občiansky preukaz otáčali tak, aby vynikli bezpečnostné prvky. Nakoniec sme mu prezradili náš dátum narodenia a číslo občianskeho preukazu. Posledným krokom bolo overenie telefónneho čísla. V aplikácii sme zadali číselný kód, ktorý nám operátor poslal SMS správou. Po úspešnom dokončení overovania identity sme bankový účet spárovali s telefónom a necelý týždeň čakali na doručenie bankovej karty MasterCard. Tú vám banka automaticky pošle, keď dokončíte spomenutý videohovor. Iný typ karty zatiaľ nie je pre Slovensko dostupný.

NUMBER26 nemá pobočky. Účet si zriadite pomocou smartfónu a rovnakým spôsobom poskytnete banke potrebné dokumenty. Vašu identitu overia cez videohovor v cudzom jazyku

NUMBER26 nemá pobočky. Účet si zriadite pomocou smartfónu a rovnakým spôsobom poskytnete banke potrebné dokumenty. Vašu identitu overia cez videohovor v cudzom jazyku

Dodajme, že zriadenie bankového účtu cez internet, bez papierových zmlúv a kuriérov, umožňuje napr. Slovenská sporiteľňa. V tomto prípade sa takisto využíva webkamera, resp. fotoaparát smartfónu. Samotný proces je v prípade NUMBER26 o úroveň vyššie.

Štýlová minimalistická aplikácia

Grafické spracovanie mobilnej aplikácie sme si obľúbili okamžite. V porovnaní s aplikáciami lokálnych bánk prekvapí minimum položiek, ktoré NUMBER26 ponúka. K dispozícii sú v podstate iba 2 sekcie – história transakcií a štatistika výdajov, resp. príjmov. Zvyšné záložky slúžia na odporúčanie aplikácie priateľom a na prístup k nastaveniam, čo je funkcia, ktorú budete možnože často využívať kvôli správe platobnej karty. Žiadne záložky s informáciami alebo reklamou na pôžičky, sporiace účty, úvery, hypotéky, kreditné karty alebo cestovné poistenie však v aplikácii nenájdete.

Čo sa funkcionality hlavných dvoch sekcií týka, v tomto smere sa ponúka porovnanie s bankou mBank. Každá transakcia je totiž automaticky zaradená do jednej z kategórií – výber z bankomatu, nakupovanie, platba v reštaurácii, poistenie, výdavky na auto, domácnosť atď. V sekcii štatistika sú všetky informácie zrozumiteľne prezentované vo forme koláčového grafu. Priradenie kategórií k transakciám je možné podľa potreby zmeniť. Takisto si môžete k transakciám pridať fotografie a poznámky.

Podobne ako mBank, aj NUMBER26 ponúka štatistiku toho, ako ste míňali peniaze. Vrátane kategórií

Podobne ako mBank, aj NUMBER26 ponúka štatistiku toho, ako ste míňali peniaze. Vrátane kategórií

Ďalšia funkcia, ktorú nájdete aj v mBank, je možnosť posielať peniaze prostredníctvom SMS správy alebo emailu. Príjemcovi príde odkaz a po kliknutí naň si vyplní číslo svojho účtu a potvrdí prijatie peňazí. NUMBER26 využíva vlastný systém s názvom MoneyBeam. Dodajme, že na Slovensku máme aj platobný systém VIAMO, ktorý umožňuje posielať peniaze prostredníctvom SMS správ a ponúkajú ho banky VÚB, ZUNO a Tatra Banka. Výhodou VIAMO je, že ho akceptujú aj niektoré slovenské obchody a spoločnosti.

Bez poplatkov a s výberom z bankomatov zadarmo

Veľkou výhodou banky NUMBER26 sú nulové poplatky. To opäť nie je vlastnosť, ktorú by ste inde nenašli. Slovenské banky bežne ponúkajú vedenie účtu zadarmo, ak splníte určité podmienky. V prípade NUMBER26 však nemusíte plniť žiadne podmienky. Vedenie účtu a všetky súvisiace transakcie sú vždy zadarmo a čo je ešte praktickejšie – aj výbery z bankomatov sú bez poplatkov, a to v neobmedzenom počte a na celom svete. Pokiaľ bankomat akceptuje kartu MasterCard, môžete ho použiť na výber hotovosti.

Peniaze sme počas testovania vybrali z niekoľkých bankomatov v Rakúsku a na Slovensku. Bez poplatkov

Peniaze sme počas testovania vybrali z niekoľkých bankomatov v Rakúsku a na Slovensku. Bez poplatkov

Pre úplnosť dodajme, že v niektorých prípadoch si prevádzkovatelia bankomatov účtujú extra poplatky nad rámec poplatkov bánk (poplatok banky vám NUMBER26 neúčtuje). Pokiaľ sa to týka bankomatu, ktorý práve používate, ten vás na túto skutočnosť upozorní. Vtedy je lepšie zrušiť výber hotovosti a nájsť si iný bankomat. Toto sa týka najmä krajín Severnej Ameriky a juhovýchodnej Ázie. Počas nášho testovania sme vyberali viackrát z bankomatov rôznych bánk na Slovensku a v Rakúsku, pričom nám bola vždy zaúčtovaná iba suma, ktorú sme reálne vybrali. V prípade výberu v cudzej mene sa aplikuje oficiálny konverzný kurz, ktorý nájdete na stránke spoločnosti MasterCard.

Dvojfázové zabezpečenie a okamžité notifikácie

NUMBER26 s výnimkou autorizácie smartfónu nevyužíva SMS správy. O aktivite vášho účtu vás informuje okamžitými notifikáciami aplikácie a prípadne aj pomocou emailov. Nastavíte si, v akých situáciách sa má poslať upozornenie. Toto riešenie má svoje výhody aj nevýhody. Nevýhodou je, že ak nemáte pripojenie do mobilného internetu, notifikáciu dostanete až pri najbližšom pripojení do internetu. Toto sa v prípade SMS notifikácií nestane. Takisto si treba dať pozor na nastavenie šetriča batérie v prípade systému Android, ktorý môže aplikáciu obmedzovať v posielaní notifikácií v reálnom čase.

NUMBER26 nevyužíva SMS správy. O všetkom informuje notifikáciami aplikácie. Okamžite a v reálnom čase

NUMBER26 nevyužíva SMS správy. O všetkom informuje notifikáciami aplikácie. Okamžite a v reálnom čase

Absenciu SMS správ nahradzuje NUMBER26 aj v otázke dvojfázového overenia. V praxi to funguje tak, že hoci sa do svojho účtu môžete prihlásiť z ľubovoľného zariadenia cez webové rozhranie alebo mobilnú aplikáciu, všetky transakcie v rámci účtu musíte schváliť pomocou tzv. spárovaného smartfónu. To je telefón, ktorý si počas nastavovania aplikácie zadefinujete ako primárny. Je možné ho jednoducho, avšak bezpečne, vymeniť za iné zariadenie.

Posielanie peňazí z účtu musíte schváliť pomocou tzv. spárovaného smartfónu. Mimochodom, peniaze pošlete aj emailom alebo SMS správou

Posielanie peňazí z účtu musíte schváliť pomocou tzv. spárovaného smartfónu. Mimochodom, peniaze pošlete aj emailom alebo SMS správou

Čo sa bezpečnosti týka, výbornou vlastnosťou je možnosť kedykoľvek dočasne zablokovať a odblokovať platobnú kartu. Prípadne si môžete aktivovať/deaktivovať vybrané funkcie, ako sú výbery v bankomate a NFC platby, používanie karty v zahraničí alebo online platby. Taktiež si okamžite zmeníte limity. Toto nie je opäť nič nové, naposledy sme možnosť blokovať kartu ocenili v prípade mobilnej aplikácie banky ZUNO. Tá a väčšina ostatných však umožňujú iba blokovať kartu a internetové platby. NUMBER26 má viacero nastavení, spomenuli sme ich všetky. V praxi to však funguje výborne a v priebehu sekundy si znefunkčníte (dočasne) kartu alebo povolíte žiadanú funkciu.

Nastavenie platobnej karty je vynikajúca funkcia. Počet možností je nadštandardný a pomocou tejto funkcie môžete znížiť riziko zneužitia karty na mimimum

Nastavenie platobnej karty je vynikajúca funkcia. Počet možností je nadštandardný a pomocou tejto funkcie môžete znížiť riziko zneužitia karty na mimimum

Počas testovania sme vyberali hotovosť z bankomatu, pričom sme mali deaktivovanú túto „funkciu“. Bankomat vyhlásil, že sme prekročili denný limit. Bez toho, aby sme kartu vytiahli z bankomatu, sme v aplikácii povolili výber hotovosti a opätovne v bankomate zadali výber. Tentoraz všetko prebehlo bez problémov. Opäť platí, že musíte mať pripojenie do internetu, aby ste mohli meniť nastavenia platobnej karty.

NUMBER26 je výborná „druhá banka“

Verdikt touchIT

NUMBER26 v princípe neponúka nič, čo by tu ešte nebolo. Mobilná aplikácia však pôsobí uceleným dojmom, moderne a štýlovo. Neotravuje množstvom položiek, ponúka iba to potrebné. Bez ohľadu na špičkovo spracovanú aplikáciu, na banke oceňujeme výbery z bankomatov na celom svete bez poplatkov banke. NUMBER26 pravdepodobne slovenským bankám veľa vrások nenarobí, pretože existuje množstvo používateľov, ktorí chcú využívať aj sporiace produkty, pôžičky atď. NUMBER26 síce ponúka prečerpanie, nie však na Slovensku. Absencia pobočiek môže byť pre určitú skupinu ľudí výhodou, v prípade riešenia problémov to však môže byť na škodu veci. S bankou budete komunikovať telefonicky alebo cez email, a to aktuálne iba v cudzom jazyku. Volať do zahraničia nemusíte, banka má aj slovenské číslo. Ozve sa automat, ktorý hovorí v anglickom jazyku a spojí vás s operátorom. Kvalita zákazníckej podpory je však aktuálne najviac kritizovaným aspektom tejto banky, stačí si pozrieť recenzie na jej oficiálnej facebookovej stránke.

NUMBER26 považujeme za výbornú voľbu druhej banky, do ktorej si posielate peniaze na aktuálnu spotrebu alebo dovolenku. Prevod peňazí zo slovenskej banky trvá cca 1 pracovný deň, ide o štandardnú SEPA platbu s použitím IBAN formátu. O dianí na vašom účte máte neustále okamžitý prehľad a možnosť spravovať platobnú kartu nadštandardným spôsobom je ďalší z dôvodov, prečo nás táto banka zaujala. Vďaka spomenutým nastaveniam je možné znížiť riziko zneužitia karty na minimum. Chválime podporu snímačov odtlačkov prstov, inteligentné hodinky NUMBER26 aktuálne nepodporuje. To však nepovažujeme za negatívum, je to zatiaľ špecialita len niektorých slovenských bánk.

Tento článok vyšiel aj v tlačenom aprílovom vydaní TOUCHIT č. 3/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania. 

Doplnené: Banka NUMBER26 sa v posledných mesiacoch premenovala na N26 a osamostatnila sa.

S tým súvisia aj určité zmeny a spoplatnenie služieb. V článku spomenuté bezplatné výbery z bankomatov na celom svete už nie sú pravdou – v prípade výberu inej meny, ako je Euro, účtuje banka poplatok vo výške 1,7% zo sumy transakcie. Takisto pribudol mesačný poplatok za platobnú kartu vo výške 2,90 eur mesačne. Detaily nájdete na oficiálnom webe.

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit