Podľa spoločnosti Nvidia je nevyhnutné jednotlivcov a firiem podrobne informovať o tom, čo je to umelá inteligencia (AI). Čím skôr tým lepšie, inak môžu zostať pozadu.

Nová inovatívna technológia totiž výrazne zmení firemné prostredie a ovplyvní takmer každé zamestnanie. Spoločnosti, ktoré využijú výhody AI si posilnia svoje postavenie, ale je možné, že tie, ktoré tak neurobia, zaniknú. Zatiaľ čo sa niektorí obávajú, že AI im vezme prácu, tí, ktorí ju budú vedieť šikovne použiť, si svoje postavenie posilnia.

Technológia AI sa bude používať aj ako podporný nástroj na zvýšenie produktivity a efektivity pracovníkov vo viacerých odvetviach a na vytvorenie nových pracovných miest, ktoré predtým vôbec neexistovali. A niektoré iné sa stanú zastaranými a zaniknú.

Vyjadrenia NVIDA prichádzajú v čase, keď iné spoločnosti tento rok predstavili alebo oznámili vlastné služby využívajúce AI. Microsoft začiatkom tohto roka oznámil, že jej nová prémiová služba na spoluprácu, Teams Premium, bude využívať službu ChatGPT na zasielanie správ Open AI. Bezplatný nástroj ChatGPT od OpenAI, ktorý je s nami už od novembri minulého roka automaticky generuje odpovede na položené otázky a odpovedá „ľudským spôsobom“.

NVIDIA predstavila konkrétnejšiu predstavu o AI na tohtoročnom Computexe. Predstavil ju generálny riaditeľ spoločnosti Nvidia Jensen Huang keď ukázal svetu, ako budú vyzerať nové počítačové hry. Ukázal graficky efektne vykreslený obchod s typickým ázijským jednom rámen. Ten si môžete objedať pri priamom hovore s predajcom. Pritom hovoríte bežnou ľudskou rečou a rovnako tak dostávate odpoveď. Nvidia to nazýva „pohľadom do budúcnosti hier“. V spolupráci s partnerom Convai predstavila NVIDIA balík softvéru s názvom Nvidia ACE (Avatar Cloud Engine) pre moderné hry. Predpokladá sa, že tento nástroj sa použije pri hrách ako je S.T.A.L.K.E.R. 2 Heart of Chernobyl a Fort Solis. 

Miliardár Elon Musk, aktuálny majiteľ spoločností Twitter a Tesla, uviedol, že plánuje spustiť vlastnú platformu AI v snahe vyzvať do boja chatbotov AI od Mircosoft a Google, pričom doslova povedal, že jeho nová platforma TruthGPT bude „maximálne pravdivá AI, ktorá sa snaží pochopiť podstatu vesmíru„.

Táto moderná technológia vyvolala obavy u rodičov a pedagógov, pričom niektorí tvrdili, že študenti môžu ChatGPT používať na podvádzanie pri riešení úloh. To vo svete viedlo k tomu, že viaceré školy tento nástroj zakázali. Niečo podobné sa pritom dá pozorovať aj v školách na Slovensku Otázkou zostáva, či je skutočne brániť študentom vo využívaní tejto modernej technológie alebo sa skôr snažiť o to, aby ju pri svojej prácu primerane používali.

Len pripomeňme že sa objavili aj výsledky imitácie slávnych umelcov, ktorí sú už aj po smrti. Príkladom je skladby Yesterday od Beatles, ktorú umelá inteligencia pretransformovala do podoby, ako by ju údajne zaspieval Freddie Mercury.

Viacero umelcov sa ozvalo, že takéto využívanie umelej inteligencie nie je správne, hlavne ak sa tak robí s porušením autorských práv.

Zdroje: The Hill, The Verge, vlastné

Prečítajte si tiež

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.