V danej situácii prebieha skúmanie a otázka bude, čo presne zapríčiňuje deformovanie konektora pripojeného kábla.

Na webe The Verge aj na Reddite sa objavili príspevky ukazujúce roztopený konektor typu 12VHPWR, ktorý NVIDIA používa k týmto grafickým kartám. Hovorca firmy NVIDIA, Bryan Del Rizzo sa pre magazín The Verge vyjadril, že správy ohľadne tohto problému vyšetrujú. Človek s prezývkou reggie_gakil zverejnil ukážku roztopeného konektora.

Na snímkach, ktoré sú k videniu na Reddite sú karty od Gigabyte a ASUSu. Otázkou je teraz, či firma nepoužila nevhodný typ kábla a konektora s ním. V novej sérii prešla na 16-pinový a je odlišný od toho, ktorý bol dodávaný s kartami typu RTX 3090 Ti.

Panuje tu ale zhoda, že káblu resp. konektoru by sa toto mohlo diať, ak nie je správne použitý. Na webe CableMod je ukázané, ako sa má správne použiť kábel tohto typu. Pozrite sa ale na znázorňujúce polohu konektora v grafickej karte. Ohnutie kábla má byť až 35 mm od konektora. V praxi to nebude tak veľký problém, pretože konektor je na jednej z kariet doslova obklopený chladičom. Topenie by nemusel mať za následok elektrický prúd ale práve teplo vyžarované z chladiča a tesná blízkosť konektora.

Zdroj: The Verge

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.