Využitie môže nájsť aj v bezpečnostných kamerách.

NVIDIA už dávno nie je iba výrobcom grafických kariet. Okrem Android zariadení rodiny SHIELD sa v posledných rokoch špecializuje na vývoj superpočítačov pre automobily a najnovšie aj pre robotov, dronov, bezpečnostné kamery a ďalšie inteligentné zariadenia. Spoločnosť v tejto súvislosti predstavila superpočítač s názvom Jetson TX2, ktorý má veľkosť platobnej karty a dokáže plniť viacero funkcií, ako je navigácia, rozpoznávanie obrazu a hlasu.

Využitie umelej inteligencie v dnešných zariadeniach nie je v princípe nič nové, avšak Jetson TX2 umožňuje spracovať dáta priamo v zariadení. Pre porovnanie, množstvo dnes dostupných riešení využíva cloud a dátové centrá, takže je napr. potrebné, aby bol smartfón pripojený do internetu, odoslal dáta a následne prijal odpoveď. Zariadenia so superpočítačom Jetson TX2 budú nezávislé od internetu a dokážu plnohodnotne fungovať samostatne.

NVIDIA v rámci predstavenia nového superpočítača prezentovala aj niekoľko aktuálnych využití. Cisco využíva Jetsona pre potreby kolaborácie, interaktívnej tabule a videokonferencie. Spoločnosť Fellow Robots ho využíva pre potreby automatickej správy skladu – zariadenie dokáže zistiť, čo je uložené v sklade, kde to je a či je to dostupné v obchode. Live Planet dokáže vďaka TX2-ke naživo streamovať 360-stupňové videá v 4K rozlíšení a superpočítač je takisto základom drona na MIT.

Výrobca zároveň spustil predobjednávky vývojárskej verzie superpočítača. Cena sa pohybuje od 399 do 599 dolárov.

Zdroj: Engadget

Prečítajte si aj:

CES: NVIDIA vyrobila superpočítač pre automobily. Chladí ho vodou

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit