Majitelia pôvodného modelu nemusia byť smutní, nové funkcie dostanú taktiež.

NVIDIA SHIELD TV je zariadenie so systémom Android TV, ktoré ponúka niekoľko základných funkcií. Ide o najlepší multimediálny prehrávač so systémom Android na trhu, hernú konzolu a domáci multimediálny server v jednom.

Tieto funkcie ponúkal aj pôvodný model, ktorý sa u nás začal predávať v júni minulého roka. NVIDIA však na výstave CES predstavila novú verziu, ktorá prináša niekoľko noviniek a od dnešného dňa je v predaji aj na Slovensku.

Aj pôvodný model SHIELD TV dostane aktualizáciu a nové funkcie

O 40% menšie rozmery a nové ovládače

NVIDIA SHIELD TV má v novej verzii upravený dizajn a o 40% menšie rozmery. Priamo v balení obsahuje vynovený herný ovládač a takisto aj diaľkový ovládač. Oba ovládače sú vopred spárované so zariadením, čo urýchľuje úvodné nastavenie a prvé spustenie SHIELDu.

Práve ovládače predstavujú najvýraznejšiu zmenu oproti pôvodnému modelu, ak neberieme do úvahy menšie rozmery zariadenia. Využívajú rozhranie Bluetooth 4.1, gamepad má výrazne zmenený dizajn, podporu vibračnej odozvy a vždy zapnutý mikrofón. Diaľkový ovládač, ktorý je súčasťou základného balenia, sa po novom napája cez vymeniteľnú gombíkovú batériu.

Vľavo pôvodný SHIELD TV, vpravo nový model, ktorý je o 40% menší. Všimnite si aj rozdielne gamepady

Android 7.0 a multimédiá v 4K

Základom nového modelu je operačný systém Android TV, založený na verzii Android 7.0. Softvérová aktualizácia SHIELD Experience Upgrade 5.0 bude počas najbližších dní dostupná aj pre majiteľov pôvodného modelu. Vďaka tomu si nemusíte kupovať nový SHIELD TV, ak vlastníte pôvodnú verziu. Za zváženie stojí kúpa nového gamepadu, ak chcete využívať jeho vlastnosti, ako je vibračná spätná väzba a vždy zapnutý mikrofón.

Streamovanie v rozlíšení 4K nie je novinka, avšak pribudli ďalšie služby, ktoré ho podporujú. Starý aj nový SHIELD TV tak ponúka streamovanie z obľúbených služieb v rozlíšení 4K s podporou HDR: Netflix, Amazon Video, Kodi, Plex, VLC, MX Player. Do pozornosti dávame najmä službu Amazon Video, ktorá má slabú podporu aplikácií pre TV obrazovky a SHIELD TV je tak jedným z mála zariadení, cez ktoré si Amazon Video pozriete.

4K rozlíšenie je dostupné aj v prípade služieb YouTube a Vimeo a v blízkej budúcnosti bude k dispozícii aj v službe Filmy Google Play. Čoskoro takisto pribudne podpora 360-stupňových videí, ktoré budete môcť v službe YouTube pozerať aj na veľkej TV obrazovke.

Porovnanie výbavy portov. Vľavo pôvodný model, vpravo nová verzia, ktorá je o 40% menšia

Hry z obchodu Google Play, počítača aj cloudu

V našej recenzii pôvodného modelu sme tvrdili, že SHIELD TV sa klasickým konzolám ponukou hier nevyrovná. Platí to aj dnes, avšak situácia sa počas posledného roka značne zlepšila. Android TV ponúka čoraz viac kvalitných hier, ktoré má zmysel zahrať si na veľkej obrazovke a NVIDIA k tomu pridáva ďalšie zdroje hier.

Hry môžete streamovať z vášho počítača s grafickou kartou GeForce a to v rozlíšení až 4K s podporou HDR. Takisto je možné využiť cloudové hranie v službe GeForce NOW, ktorá obsahuje viacero dostupných hier a čoskoro ponúkne priame prepojenie so službou Uplay. Všetky hry sú po novom umiestnené v jednej aplikácií a nie v troch samostatných, ako tomu bolo doteraz.

Skutočnou novinkou nového modelu je vynovený gamepad. Má vibračnú odozvu a vždy zapnutý mikrofón. Môžete si ho kúpiť aj samostatne

SHIELD TV ako centrum inteligentnej domácnosti

NVIDIA v blízkej budúcnosti obohatí oba modely SHIELD TV o funkciu Google Asistenta, ktorý plnohodnotne využije vždy zapnutý mikrofón nového gamepadu. Vďaka tejto funkcii a podpore technológie SmartThings Hub tak bude SHIELD TV fungovať aj ako centrum inteligentnej domácnosti.

Výrobca takisto uvedie na trh príslušenstvo NVIDIA SPOT, ktorý umožní hlasové ovládanie domácnosti z akéhokoľvek miesta v dome.

Nový model NVIDIA SHIELD TV je od dnešného dňa exkluzívne v predaji v sieti Alza.sk za 220 eur.

NVIDIA SPOT čoskoro umožní ovládať domácnosť hlasovými povelmi kdekoľvek v dome

Prečítajte si aj:

Naživo z CES: Nový model NVIDIA SHIELD TV a porovnanie s pôvodnou verziou

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit