Na ITAPA sa naozaj zišla vládna špička a ministri hovorili prekvapivo otvorene.

Je zrejmé, že vedia o tom, že skupiny na sociálnych sieťach manipulujú verejnú mienku, pokojne vyhrajú aj budúce voľby na Slovensku.

V podstate nie je pre takéto skupiny problémom otriasť akciovými trhmi, dokonca podlomiť ekonomiku celej krajiny, či vystrašiť ľudí, že budú vakcínami čipovať. Bez ťažkostí tiež dokážu, a to doslova zo dňa na deň, zmeniť prospešnú vec na strašiaka, alebo naopak nebezpečnú vec urobiť žiadúcou.

Sú to skupiny stojace za dezinformáciami. Za pravdivé ich považuje až 60 % Slovákov to je väčšina obyvateľstva. Z dezinformácií sa stal obrovský problém súčasnosti, pri ktorom ide doslova o život. Takto sa vyjadrili štyria slovenskí ministri počas záverečnej debaty ITAPA OPEN TALK. Bolo to efektné vyvrcholenie jubilejného 20. výročia medzinárodného 3-dňového kongresu ITAPA 2021 s podtitulom Ako sa stať najlepším.

Na stole je viacero inicitív

„Ocitli sme sa v hybridnej vojne, ktorá zasiahla celý svet. Už nevieme, čomu môžeme veriť a čomu nie. Pritom odlíšenie pravdy od lži je základným predpokladom pre to, aby sme sa mohli rozhodnúť správne,“ vyhlásila šéfka slovenskej informatizácie Veronika Remišová. Ministerka zároveň sociálne siete označila za spoločenskú hrozbu. Práve tu sa totiž klamlivý, škodlivý a nenávistný obsah takmer nekontrolovateľne šíri.

Veronika Remišová na ITAPAZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Veronika Remišová na ITAPA

Facebook síce pritvrdzuje v boji s dezinformáciami, ale realita dokazuje, že to absolútne nestačí. Majú rozhodujúci vplyv a pritom za svoje šírenie takýchto informácií nenesú žiadnu zodpovednosť. Ako sme počuli, Veľká Británia sa rozhodla uplatniť priamu reguláciu sociálnych médií, pričom vysokopostavení manažéri sociálnych sietí môžu síce potenciálne ale predsa len čeliť pokutám ak škodlivý obsah nezablokujú. Bola to odpoveď na pobodanie britského konzervatívneho politika útočníkom, ktorý sa radikalizoval práve na sociálnych sieťach.

ITAPA
Ivan Korčok počas otvorenej diskusie na ITAPA 2021

Pomohlo by, aby v tomto ohľade boli krajina EU jednotné a postupovali rovnako. „Dnes je na stole viacero iniciatív, vyzdvihnem tú kľúčovú – Kódex postupov proti šíreniu dezinformácií. Ide o aktivitu na úrovni Európskej únie, ktorá bude sfinalizovaná koncom roka a rieši skutočne všetko. Okrem regulácie vo forme zníženia reklamných príjmov dezinformátorov obmedzí tzv. mikrotargety na základe psychologických profilov používateľov, zjednotí definície rôznych foriem nedovoleného manipulatívneho správania v online priestore, posilní práva používateľov, zavedie povinnosť zverejňovať spoľahlivé informácie vo verejnom záujme, zlepší prístup k overovaniu faktov a vysporiada sa so slobodou,“ povedal doslova minister zahraničných vecí Ivan Korčok.

Do štátnych inštitúcií mieri 50 IT expertov

Slovensko má tri dokumenty v súvislosti s bojom proti dezinformáciami. Prvý je v gescii Bezpečnostnej rady SR. Ide o materiál Koordinovaný mechanizmus odolnosti SR voči informačným operáciám. Momentálne sa finalizuje ako potvrdil minister obrany Jaroslav Naď.

ITAPAZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Jaroslav Naď hovorí o pripravovanom boji s dezinformáciami

Jeho ministerstvo si naplno uvedomuje rozsah a dopady moderných a neustále sa vyvíjajúcich hrozieb: „Aj preto pracujeme a postupne finalizujeme akčný plán koordinácie boja proti hybridným hrozbám, ktorého súčasťou sú aj opatrenia namierené na posilnenie spoločenskej odolnosti a boj proti dezinformáciám.“ Tretí dokument je z dielne ministerstva vnútra, a ide o národný projekt Zvýšenie odolnosti Slovenska voči hybridným hrozbám. „Vďaka tomuto projektu príde do štátnych inštitúcií 50 expertov, ktorí budú zapojení do úsilia čeliť nenávistnému a škodlivému obsahu,“ reagoval minister vnútra Roman Mikulec.

ITAPAZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Roman Mikulec ako minister vnútra má asi naväčšiu zodpovednosť za tento stav.

S nenávistným obsahom efektívne bojuje aj Polícia SR, ktorá má profil na Facebooku s vyše 350-tisíc sledovateľmi, a ktorej cieľom je upozorňovať na nepravdivé informácie, či aj konať proti radikalizmu. „Aktuálne tu prebieha niekoľko trestných konaní,“ konkretizoval Mikulec.

Rodinné foto …

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.