Vyskúšali sme nový router od O2.

Operátor O2 uviedol koncom júla na trh nové zariadenie. O2 Smart Box je router s moderným a elegantným dizajnom, ktorý je vybavený 7 anténami pre vytvorenie silnej a stabilnej domácej Wi-Fi siete.

O2 Smart Box umožňuje vysielanie v pásme 2,4 GHz a tiež aj 5 GHz. Maximálna prenosové rýchlosti dosahujú 2183 Mbps, konkrétne technické špecifikácie nájdete na konci článku. O2 Smart Box tiež umožňuje jednoduché vytvorenie bezdrôtových sietí, ktoré sú určené pre vašich hostí. Návštevníkom teda nemusíte dávať prístup k vašej primárnej Wi-Fi sieti, ale využijú špeciálnu hosťovskú sieť.

O2 Smart Box

Konfiguráciu zariadenia O2 Smart Box a nastavenie jednotlivých Wi-Fi sietí umožňuje mobilná aplikácia. Tá zároveň umožňuje naplno využiť ďalšiu funkciu tohto zariadenia. O2 Smart Box totiž funguje ako centrála inteligentnej domácnosti a môžete k nej pripojiť rôzne senzory a zariadenia. Využíva sa štandard Z-Wave.

Súčasťou základného balenia je dverový/okenný senzor. Na test sme mali k dispozícii inteligentnú zásuvku a detektor dymu, oboje od spoločnosti Fibaro. K O2 Smart Box však môžete pripojiť aj detektor pohybu, detektor zaplavenia, inteligentnú hlavicu na vykurovanie alebo inteligentný zámok.

Viaceré z kompatibilných senzorov si môžete kúpiť priamo od O2, na oficiálnom webe nájdete konkrétne označenie modelov. Fungovať vám budú aj v prípade kúpy od predajcu tretej strany.

Tieto senzory fungujú v kombinácii s O2 Smart Box

Poznatky z praxe

O2 Smart Box je k dispozícii ako zariadenie k službe O2 Internet na doma. Za zariadenie budete platiť 3 eurá mesačne počas 24 mesiacov. Inštalácia je jednoduchá, Smart Box stačí pripojiť do elektrickej siete a kábel z vášho modemu pre službu O2 Internet na doma pripojiť do WAN slotu. K dispozícii sú tiež 4 LAN sloty, jeden z nich je určený pre digitálnu TV.

Po stiahnutí aplikácie si môžete vytvoriť používateľské konto a nastaviť váš O2 Smart Box. Stačí postupovať podľa inštrukcií z mobilnej aplikácie. Praktické je, že každý člen rodiny môže mať v rámci aplikácie svoje konto, pridanie nových členov schvaľuje správca – teda ten, kto O2 Smart Box nastavil ako prvý.

Aplikácia je rozdelená do niekoľkých častí. V rámci sekcie Domácnosť vidíte všetky potrebné informácie o zariadení a zmenách. V sekcii Wi-Fi a sieť si môžete upraviť nastavenie bezdrôtovej siete a tiež vytvoriť hosťovské siete. K dispozícii je tiež funkcia, pomocou ktorej si môžete zmerať intenzitu signálu v rámci vašej domácnosti. Je to praktická pomôcka.

Aplikácia O2 Smart Box. Obrázok si môžete zväčšiť kliknutím naň

V sekcii Senzory nájdete spárované senzory a môžete si pripojiť ďalšie zariadenia. Zároveň máte prehľad o aktuálnej situácii – či sú dvere otvorené alebo zatvorené, aká je teplota v danej miestnosti a aká je spotreba inteligentnej zásuvky.

Sekcia Robot obsahuje užitočné scenáre, ako si automatizovať inteligentnú domácnosť. Predpoklad je, že máte množstvo senzorov, aby ste mohli využiť potenciál domácej automatizácie naplno. Avšak aj pokiaľ senzory zatiaľ nemáte, v sekcii Robot získate veľmi dobrý prehľad, ako by sa dal O2 Smart Box využiť v tomto smere.

O2 Smart Box však umožňuje základnú kontrolu vašej domácnosti aj v prípade základného balenia. Jeho súčasťou je už spomenutý dverový senzor a pokiaľ ho nalepíte na vchodové dvere do vášho bytu, môžete využiť funkciu alarmu. Keď si zapnete alarm a dvere sa otvoria, aplikácia vás na to upozorní a varovanie dostanete aj SMS správou. To je praktické, ak nemáte prístup do internetu.

Počas testovania sme nemali problémy s funkcionalitou. Pri prvom párovaní senzorov sa objavili menšie komplikácie, na čo nás upozornil O2 Smart Box. Riešením bolo obnovenie senzorov do továrenských nastavení, následne všetko prebehlo korektne. Inštaláciu Smart Boxu tradične zabezpečuje technik O2, ktorý sa postará o to, aby všetko fungovalo, ako má.

Aplikácia O2 Smart Box, alarm a informačná SMS správa

Verdikt

O2 Smart Box má z pohľadu používateľa zmysel ako kvalitný router pre vytvorenie rýchlej bezdrôtovej siete. Výhodou je informácia o počasí priamo na displeji routeru a tiež jeho dizajn, ktorý dobre ladí aj s nábytkom.

Pridanou hodnotou zariadenia je funkcia inteligentnej domácnosti. V tomto smere záleží iba na vás, či ju naplno využijete. Ak si však chcete vytvoriť jednoduché zabezpečenie pomocou senzorov pohybu alebo dverového senzoru a využívať inteligentné zásuvky, nebudete pre tento účel potrebovať ďalšiu samostatnú centrálu.

Ak nechcete dokupovať ďalšie senzory, môžete využiť aspoň funkciu alarmu a mať prehľad o tom, že nikto neotvoril dvere do vašej domácnosti počas vašej neprítomnosti.

O2 Smart Box a senzory

Cena: 3 eurá mesačne počas 24 mesiacov

Zapožičal: O2

Technické špecifikácie:

Wi-Fi
– 3× vnútorné dvojpásmové antény + 1× jednopásmová anténa 5 GHz
– Štandardy siete: IEEE 802.11a/b/g/n/ac
– Konfigurácia antén: 3× 3 2,4 GHz a 4× 4 5 GHz DBDC
– IEEE 802.11ac (5 GHz, 80 MHz) až do 1,74 Gb/s
– IEEE 802.11n (2,4 GHz, 40 MHz) až do 450 Mb/s
– Typ antény: 4 vnútorné antény

IoT (Z-WAVE)
– 1× špirálová anténa, vyžarovací diagram: všesmerová
– Podpora frekvenčných pásiem: 868,4 MHz, 869,85 MHz (CEPT – Európska regionálna organizácia)
– Podporovaná prenosová rýchlosť: 9,5/40/100 kb/s

ADSL a VDSL
– Podpora ADSL/ADSL2+
– VDSL/VDSL2+, Annex B (prostredníctvom ISDN)
– Podporovaný profil: 8b, 12a, 17a, 35b
– VDSL1 (G.993.1)
– ADSL2 (G.992.3), ADSL2+ (G.992.5)
– G.INP (G.998.4)
– G.Vector (G.993.5)

WAN
– 1× RJ-11 port pre A/VDSL (prostredníctvom ISDN)
– 1× RJ-45 port Gigabit Ethernet WAN

LAN
– 4× 10/100/1 000 Mbit porty RJ-45 auto MDI/MDI-X

USB
– 1× USB 3.0 port

LCD
– 3,5″, 320 × 480 pixelov RGB

Prečítajte si aj:

O2 Smart Box – nový pohľad na internet v domácnosti

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit