Funkcia slávi svoj veľký návrat.

Android bol prvýkrát predstavený 5. novembra 2007. Bolo to v čase, keď bola vydaná jeho prvá beta verzia. Prvá komerčná verzia, Android 1.0, bola však vydaná až 23. septembra 2008. Už v nej bol k dispozícii obchod s aplikáciami s názvom Android Market, ktorý bol v roku 2012 premenovaný na Google Play Store (Obchod Play). Obchod s aplikáciami systému Android pri zmene názvu však prešiel aj “zmenou na pozadí”, ktorá zmenila spôsob, ako boli aplikácie aktualizované.

Hoci Android Market ešte umožňoval používateľom sťahovať viacero aktualizácií aplikácií naraz, tak neskôr sa Google rozhodol túto metódu zrušiť. Je to už viac ako desať rokov, čo v Obchode Play je možné sťahovať a aktualizovať v jednom momente iba jednu aplikáciu. Zdá sa však, že viacnásobné sťahovanie aktualizácií sa po veľmi dlhej pauze vracia späť.

Google konečne sprístupnil viacnásobné sťahovanie aktualizácií v Obchode PlayZdroj: TOUCHIT
Viacnásobné sťahovanie aktualizácií v Obchode Play je k dispozícii už aj na Slovensku

Portál 9to5Google informoval o staronovej možnosti Obchodu Play súčasne sťahovať a inštalovať viacero aktualizácií aplikácií. Informáciu sme overili, a potvrdzujeme, že funkcia je k dispozícii už aj na Slovensku. Google ju však stále sprístupňuje čoraz väčšiemu počtu používateľov. Novinka môže na prvý pohľad vzbudzovať dojem, že Google sprístupnil súčasné sťahovanie a inštalovanie pre “veľký” počet aplikácií, ale aj tu existuje obmedzenie. Funkcia totižto neumožňuje stiahnuť a nainštalovať viac ako tri aktualizácie súčasne, pričom všetky ďalšie, ktoré sú k dispozícii, čakajú vo fronte.

V každom prípade ide o zlepšenie, ktoré urýchli stiahnutie a nainštalovanie dostupných aktualizácií aplikácií z Obchodu Play do Android smartfónu. Doteraz bolo možné sťahovať a inštalovať iba jednu aplikáciu, takže všetky ostatné taktiež čakali vo fronte. Znovuoživenie viacnásobného sťahovania a inštalácie aplikácií v Obchode Play pravdepodobne súvisí s využívaním rýchlejších úložísk UFS a NVMe v moderných smartfónov, ktoré majú podstatne rýchlejší zápis ako pamäte eMMC, ktoré sa používali okolo roku 2010.

Novinka prichádza krátko po tom, čo Google v Obchode Play sprístupnil možnosť stiahnuť si dve nové aplikácie naraz.

Zdroj: 9to5Google

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.