Bezpečnosť a súkromie je pre Obchod Play na prvom mieste.

Aj keď sa to možno nezdá, tak práca s aplikáciami môže byť extrémne citlivou záležitosťou. Vkladáte totiž do nich v mnohých prípadoch svoje osobné údaje, a to najmä pri vytváraní rôznych účtov. Dnes už aj jednoduché hry či napríklad aplikácie na úpravu fotografií vyžadujú založený účet, aby ste s aplikáciou mohli pracovať plnohodnotne. Čo sa však stane s účtom a vašimi údajmi vo chvíli, keď aplikáciu odinštalujete?

Google už koncom minulého roka tlačil na vývojárov aplikácií, aby umožnili používateľom jednoducho odstrániť ich účty spolu so všetkými osobnými údajmi. Do 31. mája 2024 pritom musia v Obchode Play informovať o postupe, ako sa dajú tieto účty s údajmi odstrániť. Teraz však známy obchod s aplikáciami začal tieto informácie zobrazovať priamo pri aplikáciách.

Nový prvok na ochranu súkromia v Obchode Play

Až si budete nabudúce inštalovať aplikáciu, môžete sa pozrieť aj do sekcie Data Safety, teda bezpečnosti dát. Táto časť sa nachádza pod základnými informáciami o aplikácii, pričom v nej nájdete všetky podstatné informácie, ktoré sa spájajú s ochranou vašich dát. Najnovšie sa tak v nej budú zobrazovať aj informácie o tom, ako môžete odstrániť účet, ktorý si v aplikácii vytvoríte spolu so všetkými dátami.

Obchod Play bude informovať o možnosti odstránenia účtov a údajovZdroj: androidauthority.com
Obchod Play bude informovať o možnosti odstránenia účtov a údajov

Spôsoby, ktoré si vývojári môžu vybrať na odstránenie účtu spolu s údajmi, môžu byť rôzne. Môžete ich nájsť v aplikácii, no niektoré z nich môžu vyžadovať, aby ste kontaktovali vývojára. Obchod Play tak bude informovať o tomto postupe a vy už tak nebudete musieť hľadať spôsoby ako na to.

Nový panel s informáciami by sa už teraz mal zobrazovať pri vybraných aplikáciách. Nie všetky však zatiaľ musia týmto panelom disponovať, preto ak ho tam zatiaľ nenájdete, je možné, že sa v najbližších dňoch pridá.

Zdroj: androidauthority.com

Prečítajte si aj:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.