Obchod Google Play sa vyznačuje bezpečnosťou aj vďaka službe Play Protect.

Keď spoločnosť Google zverejnila minulý rok štatistiky spojené s bezpečnosťou a škodlivými aplikáciami za rok 2022, boli sme prekvapení. Zdá sa však, že počet útočníkov stále narastá a štatistiky za rok 2023 sú ešte bohatšie. Obchod Play tak odhalil, koľko škodlivých aplikácií bolo počas minulého roka objavených a zablokovaných. Google však zároveň zablokoval účty aj potenciálnych vývojárov škodlivých aplikácií a sústredil sa aj na aplikácie, ktoré by potenciálne mohli zbierať viac dát, než by mali.

Rok 2023 bol pre Obchod Play významný aj z toho dôvodu, že vzniklo viacero bezpečnostných prvkov, ktoré dnes môžete v aplikácii nájsť. Aj vďaka tomu je priestor na internete bezpečnejší a je jednoduchšie objaviť aplikácie, ktoré by mohli znamenať potenciálne riziko.

Obchod Play v roku 2023 objavil viac ako 2 milióny škodlivých aplikácií

Tohtoročné štatistiky zverejnené Googlom obsahujú alarmujúce čísla. Počet potenciálnych útočníkov sa zvyšuje a aj vďaka prvkom ako je Play Protect si to bežní používatelia nemusia ani len uvedomiť. Až 2,28 milióna aplikácií totiž bolo počas minulého roka klasifikovaných ako porušujúcich súkromie a zaradených medzi potenciálne hrozby. Okrem toho 333 000 vývojárov získalo ban na svoje účty na základe vytvárania aplikácií s malvérom, prípadne opakované porušovanie pravidiel Obchodu Play.

Obchod Google PlayZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
Obchod Google Play

Google Play si však poradil aj so žiadosťami aplikácií, ktoré mali získať citlivé povolenia ako napríklad prístup k SMS alebo polohe vášho zariadenia na pozadí. Tieto aplikácie boli podozrivé už v čase žiadosti o pridanie do Obchodu Play. Celkovo tak šlo o približne 200 000 aplikácií, ktoré sa nedostali do obchodu a nenarúšajú tak súkromie používateľov.

Google počas roku 2023 predstavil viacero mechanizmov, ktoré sa rovnako snažia zapracovať na zvýšení bezpečnosti návštevníkov obchodu s aplikáciami. Novinkou je napríklad uvedenie informácií o bezpečnej VPN službe či skenovanie aplikácií, ktoré nepochádzajú z Obchodu Play. Google tak zabezpečí vaše zariadenie aj v čase, keď si stiahnete aplikáciu z iného zdroja.

Zdroj: androidpolice.com

Prečítajte si aj:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.