Digitálne dokumenty v mobilnom telefóne môžu byť v Českej republike od budúceho roka realitou.

Senátori v ČR schválili potrebnú legislatívu, čím výrazným spôsobom otvorili cestu k možnosti používania elektronických dokladov, predovšetkým občianskych a vodičských preukazov. Poslednú „zelenú“ elektronickým dokladom však ešte musí dať prezident republiky, Petr Pavel. Zdá sa, že je to už len formalita a zavedenie tejto šikovnej novinky tak možno považovať za hotovú vec.

Máte možnosť voľby?

Každý obyvateľ ČR si čoskoro bude môcť vybrať, či bude naďalej používať občiansky preukaz vo forme plastovej karty alebo si ho stiahne do mobilného telefónu. Celé používanie bude jednoduché. Stačí si stiahnuť príslušnú aplikáciu eDoklady, zaregistrovať sa a používať ju.

Čo ak stratíte mobil?

Ak stratíte mobil, môžete si tieto eDoklady vypnúť na diaľku a nebude potrebné chodiť na úrady po novú kartu. Pokiaľ vám to nevyhovuje, stále môžete používať fyzickú podobu dokladov.

Na preukázanie svojej totožnosti v aplikácii pritom nebudete potrebovať internet. Pripojenie na internet však potrebujete na prvotné nahratie dokumentov do aplikácie, ale samotné preukazovanie už prebieha offline.

Etapy zavádzania

Aplikácia eDoklady v prvej vlne umožní nahrať občiansky preukaz. Počet inštitúcií, ktoré ho budú v digitálnej podobe akceptovať sa bude časom zvyšovať. Napríklad od leta bude občiansky preukaz v mobile akceptovať aj polícia ČR, úrady práce a daňové úrady. Plné využitie bude mať aplikácia eDoklady od januára 2025. Aplikácia existuje pre svet telefónov s Google službami a iPhony.

Občiansky preukaz v mobile pre obyvateľov ČR
Občiansky preukaz v mobile pre obyvateľov ČR

Avšak, toto riešenie nebude zatiaľ možné využívať mimo územia ČR. Ak sa obyvatelia ČR vyberú na cestu na Slovensko, budú si musieť zobrať fyzické občianske preukazy.

Výhodou mobilného preukazu totožnosti oproti klasickému je, že si môžete vybrať, ktoré údaje chcete pri kontrole poskytnúť. Obsluhu v bare napríklad nemá čo zaujímať, kedy ste sa narodili, ale len to, že ste už plnoletí. Všetky osobné údaje budú bezpečne chránené a do aplikácie sa prihlásite aj pomocou biometrických údajov, ktoré dnes bežne poskytujú smartfóny – odtlačok prsta či sken tváre.

Ako je to u nás?

Situácia na Slovensku zatiaľ nie je takto ďaleko. Podľa našich informácií v dohľadnej dobe Ministerstvo vnútra neuvažuje o niečom podobnom aj u nás. Vieme o tom, že sa bude meniť podoba aplikácie Slovensko v mobile, ale v tomto prípade ide o využívanie elektronických služieb štátu.

Riešenie na úrovni Európy

Dlhodobým cieľom však je, aby elektronická verzia občianskeho preukazu, ale aj ďalších dôležitých dokladov, bola zavedená na úrovni Európskej únie -eWallet. A to sa bude prirodzene týkať aj Slovenska.

Bude platiť v celej Európskej únii a bude obsahovať ďalšie dokumenty a osvedčenia. Predpokladaný čas spustenia takéhoto európskeho riešenia je rok 2026.

Čo bude európska peňaženka obsahovať?

  • identifikácia osoby, a to aj bez pripojenia na internet
  • vzdialená autentifikácia k online službám
  • zdravotné údaje ako je elektronický recept, výpis zo zdravotnej dokumentácie atď.
  • digitálny európsky vodičský preukaz (EDL) a súvisiace potvrdenia (profesionálny vodičský výcvik alebo poistenie či potenciálne platba mýta v rámci EÚ)
  • vzdelávanie – ukladanie, uchovávanie a predkladanie digitálnych osvedčení o vzdelaní a odbornej príprave
  • cestovné údaje – potvrdenia potrebné na cestovanie (očkovací preukaz, letenka, cestovný pas, potvrdenie o ubytovaní v cieľovej krajine atď.)

Zdroje: LetemSveteApplem, Ministerstvo vnútra, vlastné

Prečítajte si tiež

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.