Svetová fotografická organizácia na špeciálnom slávnostnom ceremoniáli v Londýne vyhlásila celkových víťazov súťaže Sony World Photography Awards 2024.

Sebastião Salgado pri interview priamo na mieste výstavyZdroj: Touchit.sk
Sebastião Salgado pri interview priamo na mieste výstavy

Ceremoniál udeľovania cien, ktorý sa koná už po 17. krát, je významným výročným momentom, na ktorom sa oceňujú najlepšie fotografie na svete v súčasnosti a oslavujú sa snímky a príbehy, ktoré v uplynulom roku zarezonovali u svetového publika. Víťazné snímky, snímky finalistov a snímky z užšieho výberu si môžete pozrieť na výstave Sony World Photography Awards 2024 v Somerset House v Londýne od 19. apríla.

Zdroj: Touchit.sk

Prestížny titul Fotograf roka získala Juliette Pavy za sériu fotografií Spiralkampagnen: Forced Contraception and Unintended Sterilisation of Greenlandic Women. Pavy získala finančnú odmenu 25 000 USD, rad digitálnych zobrazovacích zariadení Sony a možnosť prezentovať nové dielo na výstave Sony World Photography Awards 2025.

Juliette Pavy - fotograf rokaZdroj: Touchit.sk
Juliette Pavy – fotograf roka

Na slávnostnom ceremoniáli boli okrem toho ocenení aj celkoví víťazi otvorenej, študentskej a mládežníckej súťaže a tohtoročný víťaz Ceny za udržateľnosť. Súťaž Open Awards, ktorá je šampiónom fotografov na rôznych stupňoch ich kariéry, oslavuje silu jediného snímku, zatiaľ čo súťaže Student a Youth upozorňujú na prácu budúcej generácie. Cena za udržateľnosť, ktorá bola založená minulý rok, je platformou pre fotografov, ktorí zdôrazňujú pozitívnu zmenu pre našu planétu.

Miesto výstavy Somerset House v LondýneZdroj: Touchit.sk
Miesto výstavy Somerset House v Londýne

Výstava Sony World Photography Awards 2024 sa dá prezrieť v Somerset House v Londýne od 19. apríla do 6. mája 2024. Táto výstava, ktorá patrí k najzaujímavejším fotografickým udalostiam v jarnom kultúrnom kalendári Londýna, predstavuje viac ako 200 výtlačkov a stovky ďalších snímok v digitálnych zobrazeniach od víťazných a vybraných fotografov a zahŕňa retrospektívu diel tohtoročného laureáta ceny za mimoriadny prínos fotografii Sebastiãoa Salgada.

Fotograf roka

Spiralkampagnen: Juliette Pavy (Francúzsko) je dokumentárny projekt, ktorý skúma závažné a trvalé dôsledky nedobrovoľnej antikoncepcie, ktorú viedli dánske úrady v Grónsku v 60. a 70. rokoch 20. storočia. Tento seriál skúma projekt spiralkampagnen, v rámci ktorého bolo niekoľkým tisícom inuitských žien (niektorým len 12-ročným) bez ich súhlasu implantované vnútromaternicové teliesko. Projekt sleduje počiatky programu až po súčasnosť, vrátane prebiehajúceho vyšetrovania dánskou vládou.

Juliette Pavy - fotograf roka
Juliette Pavy – fotograf roka

Štruktúra rozprávania tohto projektu, v ktorom je do popredia postavený pohľad obetí, je formovaná týmito ťažkými a dôležitými úvahami o kolektívnej traume, ktorú zažila komunita. Séria využíva rôzne fotografické formáty; od situovania záberov mesta Nuuk a jeho klinických priestorov cez röntgenové snímky a archívne fotografie mladých žien, ktorých sa to týkalo, popri nedávnych portrétoch obetí a lekárov, ktorí pracovali v Grónsku počas programu a po ňom, až po dánskeho poslanca, ktorý vyšetruje spiralkampagnen v súčasnosti.

Ďalší víťazi v kategóriách

ARCHITECTURE & DESIGN

Víťaz: Siobhán Doran (Írsko)
2. miesto: Karol Pałka (Polsko)
3. miesto: Yaser Mohamad Khani (Irán)

CREATIVE

Víťaz: Sujata Setia (Spojené kráľovstvo)

2. miesto: Mackenzie Calle (USA)
3. miesto: Tine Poppe (Nórsko)

DOCUMENTARY PROJECTS

Víťaz: Juliette Pavy (Francúzsko) 
2. miesto: Brent Stirton (Južná Afrika)
3. miesto: Davide Monteleone (Taliansko) 

ENVIRONMENT

Víťazstvo: Mahé Elipe (Francúzsko)
2.miesto: Jean-Marc Caimi & Valentina Piccinni (Taliansko) 
3. miesto: Maurizio Di Pietro (Taliansko)
LANDSCAPE

Víťaz: Eddo Hartmann (Holandsko) 
2. miesto: Jim Fenwick (Spojené kráľovstvo)
3. miesto: Fan Li (Čína)
PORTFOLIO

Víťaz: Jorge Mónaco (Argentína)
2. miesto: Aly Hazzaa (Egypt)
3. miesto: Angelika Kollin (Estónsko)

PORTRAITURE

Víťaz: Valery Poshtarov (Bulharsko)
2. miesto: Adali Schell (USA)
3. miesto: Drew Gardner (Spojené kráľovstvo)
SPORT

Víťaz: Thomas Meurot (Francúzsko)
2. miesto: Angelika Jakob (Nemecko)
3. miesto: Tommaso Pardini (Taliansko)

STILL LIFE

Víťaz: Federico Scarchilli (Taliansko)
2. miesto: Peter Franck (Nemecko)
3. miesto:  Beth Galton (USA)
WILDLIFE & NATURE

Víťazstvo: Eva Berler (Grécko)
2. miesto: Haider Khan (India)
3. miesto: Jasper Doest (Holandsko)

Ďalšie informácie o víťazoch a finalistov nájdete na stránke worldphoto.org.  

Zdroje: vlastné, Svetová fotografická organizácia

Prečítajte si tiež

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.