Ide o kuriózny prípad, avšak poukazuje na to, že stať sa môže čokoľvek.

Objednanie iPhone zo stránok Applu vo Veľkej Británii nemusí automaticky znamenať úspech. Presvedčil sa o tom používateľ s prezývkou theEdmard na sociálnej sieti Reddit, ktorý zdieľal príspevok o tom, ako mu prišiel falošný iPhone. Teda telefón, ktorý sa ako iPhone tváril, ale bol to prezlečený androidový smartfón.

Vo svojom príspevku uvádza, že použil skutočné stránky oficiálneho obchodu a situáciu preveroval aj v kuriérskej spoločnosti DPD. Tú kontaktoval, no uistili ho, že s balíkom nebolo manipulované, a tak nikto nemohol vymeniť pôvodný obsah za iný. Balenie bolo zapečatené a teraz nastáva otázka, kde nastala v celom procese chyba.

Spočiatku nešlo o nič podozrivé a používateľ dostával o svojej zásielke potvrdzovacie emaily priamo z oficiálneho obchodu. Všetko sa javilo v poriadku a pôsobilo ako pri klasickej objednávke. Takej, ktorú robia státisíce až milióny ľudí. Zvrat nastal až vtedy, keď sa objednávateľ snažil telefón zapnúť. Už na pohľad bolo zrejmé, že toto najnovší iPhone 15 Pro Max nebude.

Telefón mal veľkú bradu na spodnej časti, inak povedané výrazne väčší okraj rámika. Pokúsil sa telefón zapnúť, pričom aspoň v počiatočnej fáze sa snažil javiť ako skutočný iPhone s operačným systémom iOS. Falošný produkt ale prezradili predinštalované aplikácie ako TikTok, Facebook a YouTube. Okrem toho poznal, že displej nebol podsvietený tak, ako by mal byť a teda to čo sa javilo ako OLED displej celkom určite OLED nebude.

Zaujímavosťou na celom tomto prípade nemusí byť len falošný produkt, ale možno cielenie na nič nevediacich používateľov. Kúpou nového smartfónu a jeho prvým nastavovaním sa zároveň prihlasujete do vašej Wi-Fi siete a zadávate vaše vlastné údaje. Ak ide o podvrh a teda falošný produkt, je možné, že používateľ napriek všetkým pochybnostiam zadá svoje prihlasovacie údaje ako napríklad Apple ID alebo služieb Google, či iné osobné údaje. Nehovoriac o tom, že sa dá prihlásiť do peňaženky Applu, kde máte informácie o vašich kartách a ďalšie platobné informácie. Riziko zneužitia je v tomto prípade vysoké.

Zatiaľ sa ako najpravdepodobnejší variant javí zámena telefónu používateľom, ktorý si v minulosti objednal skutočný iPhone, no vrátil ho. Vrátil ho však s výmenou, čiže pôvodný si ponechal a do škatule zabalil takmer vernú kópiu. Je možné, že toto v Appli nestihli dôsledne overiť, a tak sa do obehu dostal falošný telefón. Apple sa k situácii zatiaľ nevyjadril. Používateľ s theEdmard však otvoril požiadavku na vyriešenie tejto situácii priamo v Appli a čaká na odpoveď.

Zdroj: Reddit

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.