Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Ak sa zaujímate o gastronómiu, prípadne ste v tejto oblasti pracovali, určite viete, z čoho pozostáva kuchárska „uniforma“.

Tvorí ju čiapka, rondón a tiež kuchárske nohavice, no možné ste ani netušili, v čom je však kuchárske pracovné oblečenie tak špecifické. Nejde totiž len o tradíciu, ale má aj praktické využitie a varenie je vďaka nemu pohodlnejšie a bezpečnejšie.

Na výške čiapky záležalo!

Hovorí sa, že záhyby na kuchárskej čiapke symbolizujú množstvo spôsobov prípravy vajec. Iné legendy zas hovoria o tom, že čím viac záhybov má čiapka, tým väčšia je kuchárova šikovnosť. Dokonca, v 19. storočí bolo zvykom, že tú najvyššiu čiapku nosil šéfkuchár, pričom samotná výška pokrievky hlavy symbolizovala pozíciu v kuchyni. 

Dlhé hodiny strávené na nohách

Ak sme v úvode spomenuli čiapku, rondón a nohavice ako nevyhnutnú súčasť uniformy, treba doplniť, že k nim ešte patrí pracovná obuv. Nie však hocijaká! Kuchári strávia na nohách dlhé hodiny každý deň a preto potrebujú obuv dostatočne pevnú, priedušnú a s adekvátnou podporou klenby. Mimochodom, vedeli ste, že špeciálnu obuv používali kuchári už v 13. storočí?

Súčasná pracovná obuv s ňou nemá veľa spoločného, pretože išlo o ručne vyrábané dreváky s uzavretou špicou, bez šnúrok a na dnešné pomery vysokým opätkom.

ObuvníkZdroj: elements.envato.com
Obuvník

Bezpečný materiál bez umelých prísad

Pot a fyzická námaha sú hlavnými dôvodmi, prečo by v kontakte s pokožkou kuchára mala byť iba 100 % bavlna. Vrchný materiál už ale môže byť vďaka moderným technológiám ošetrený úpravou dodávajúcou odolnosť voči znečisteniu a ohňu. Moderné kuchárske oblečenie tak nielenže plní viacero funkcií, ale je aj plnohodnotným bezpečnostným prvkom.

Tradície ustupujú

Vedeli ste, prečo je kuchárske oblečenie najmä biele? Má totiž symbolizovať čistotu a hlavne na bielej je akékoľvek znečistenie hneď vidno. Ak v kuchyni prevláda neporiadok, všimnete si to jednoducho aj na rondóne. Pracovní kalhoty kuchárov zas majú často tzv. vzor pepito, hoci v tomto smere tiež možno badať zmeny smerom k pestrosti. Kuchárske oblečenie si tak dnes môžete zadovážiť vo farbách od výmyslu sveta, no sme presvedčení, že práve biela bude aj naďalej tou najrozšírenejšou. 

Značky: