Služba YouTube Vanced bola populárna aj medzi používateľmi Huawei telefónov bez Google služieb.

Aplikácia YouTube Vanced končí. Oznámili to jej tvorcovia na sociálnej sieti Twitter:

Vanced končí. V najbližších dňoch budú odkazy na stiahnutie na webovej stránke odstránené. Vieme, že ste to nechceli počuť, ale je to niečo, čo musíme urobiť. Ďakujeme všetkým, ktorí nás v priebehu rokov podporovali.

Dôvodom ukončenia služby sú právne hrozby zo strany Googlu. Nie je to prekvapením, aplikácia YouTube Vanced umožňovala používateľom Android zariadení sledovať YouTube videá bez reklamy a podporovala aj prihlásenie do Google účtu. Používatelia teda získali prakticky plnohodnotnú funkcionalitu YouTubu a získali aj niektoré výhody, ktoré boli inak určené iba používateľom s predplatným YouTube Premium.

Tvorcovia aplikácie Vanced sa pre portál The Verge vyjadrili, že dostali od Googlu právny list, v ktorom boli požiadaní, aby odstránili všetky súvislosti so službou YouTube, zmenili logo a odstránili všetky odkazy na produkty YouTube.

Aplikácia YouTube Vanced bola populárna aj medzi používateľmi Huawei zariadení bez Google služieb. Tým umožňovala prihlásiť sa do svojho Google účtu v službe YouTube aj napriek tomu, že telefón/tablet neobsahoval Google služby a štandardná aplikácia YouTube v ňom nefungovala. Nie je teda prekvapením, že Google bojoval za to, aby aplikáciu Vanced zrušil. Prekvapením môže byť iba to, že to trvalo tak dlho.

Pokiaľ ste aplikáciu Vanced doteraz nevyskúšali, máte ešte pár dní na to, aby ste si ju stiahli z oficiálneho webu vancedapp.com. Web a odkazy na stiahnutie prestanú čoskoro fungovať, avšak samotná aplikácia, pokiaľ ju máte nainštalovanú v zariadení, by mala byť ešte nejaký čas funkčná. Ťažko však odhadnúť, ako dlho to bude – faktom je, že absencia budúcich aktualizácií pre Vanced sa skôr či neskôr prejaví jej čiastočnou alebo úplnou nefunkčnosťou.

A pokiaľ ste používali YouTube Vanced a hľadáte alternatívu, do pozornosti dávame aplikáciu NewPipe. Tá takisto umožňuje sledovať YouTube bez reklamy, avšak neumožňuje prihlásenie do Google účtu.

Zdroj: Twitter, The Verge

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit