Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Pri príležitosti Medzinárodného dňa žien chce Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) vyjadriť úctu a vďaku všetkým ženám, ktoré pracujú u národného dopravcu a významnou mierou prispievajú k jeho fungovaniu.

V ZSSK pracuje 1 836 žien, čo predstavuje 35 % celkového počtu zamestnancov. Ženy zastávajú pozície v najrôznejších oblastiach vrátane prevádzky a údržby. Národný dopravca odmeňuje kvalitne odvedenú prácu spravodlivo, pričom dbá na rovnocenné ohodnotenie žien aj mužov na rovnakých pracovných pozíciách. Priemerná mzda v ZSSK za rok 2023 bola cca 1 720 eur.

 „Ocenenie žien v práci je trvalým záväzkom, nie len udalosťou. Ich úloha je dôležitá pre rozvoj úspešnej, modernej spoločnosti. V rámci Medzinárodného dňa žien chcem upozorniť na nezastupiteľnú úlohu žien v Železničnej spoločnosti Slovensko, kde tvoria 93,42 % pokladníčok, 49,1 % administratívy, 51,48 % vlakvedúcich, 47,72 % komandujúcich a 65,52 % výhybkárok. A hoci iba 1,28 % rušňovodičiek sú ženy, ich prítomnosť v tejto profesii symbolizuje ich odborné zručnosti a oddanosť práci. V ZSSK odstraňujeme bariéry pre ženy, podporujeme diverzitu, investujeme do ich rozvoja a vytvárame inkluzívne prostredie. Ďakujeme všetkým ženám za ich kľúčový prínos k prosperite a rastu našej spoločnosti,“ Peter Helexa, generálny riaditeľ ZSSK.

Najčastejšie zastávané pozície ženami v ZSSK:

  • 625 žien pokladníčok (93,42 %)
  • 604 žien v administratíve (49,1 %)
  • 469 žien vlakvedúcich (51,48 %)
  • 21 žien komandujúcich (47,72 %)
  • 19 žien výhybkárok (65,52 %)
  • 15 žien rušňovodičiek (1,28 %)

Dôkazom toho, že ženy zvládnu aj najtypickejšiu železničiarsku profesiu je 15 rušňovodičiek ZSSK. Tie motivujú ostatné ženy, aby sa nebáli vstúpiť do oblastí, ktoré boli kedysi výhradnou doménou mužov. Ak poznáte ženy, ktoré by chceli pracovať na železnici, dvere ZSSK sú im otvorené – Kariéra | ZSSK.

Ďakujeme všetkým ženám za ich skvelú prácu, profesionalitu a zodpovednosť. Vážime si Vás a prajeme Vám všetko najlepšie k Medzinárodnému dňu žien!

Značky: