Čo dnes robí Bill Gates? Mení svet k lepšiemu a to doslovne. Je paradoxné, že človek, ktorého si dnes väčšina ľudí pamätá kvôli bohatstvu a softvérovému kráľovstvu, bude napokon historicky extrémne významnou osobou z celkom iných dôvodov. Nedeľník TOUCHIT vážne i nevážne. Nezviazané IT témy na tisíc spôsobov.

Možno ho vy sami vnímate len ako jedného z najbohatších ľudí dneška a po celé dekády aj suverénne najbohatšieho človeka planéty. Možno je pre vás predovšetkým kľúčovou osobou z histórie IT, ktorá so svojim Windows a firmou Microsoft celý čas určovala, ako svet počítačov vyzerá.

To všetko je ale dnes už podružný dôvod, prečo si ho bude naša história pamätať ako jedného z najvýznamnejších ľudí, žijúcich na prelome 20 a 21. storočia.

Bill zasiahnutý šľahačkovou tortou odporcu v Belgickom Bruseli v 90. rokoch minulého storočia

Mnohí ho dlhé roky nenávideli. Niektorí po tej obchodnej stránke, pretože bol pre nich symbolom monopolu, zákerného konkurenčného boja či neférových obchodných praktík. Pre iných bol stelesnením zla z dôvodu, že sa stretávali na svojom počítači s nejakými softvérovými alebo hardvérovými problémami a keď niečo nefungovalo, mohol za to určite Bill.

Ak ste zažili éru Windows 98, či ešte skorších systémov Microsoftu, zrejme si toto obdobie pamätáte takisto. Dodnes si vybavujem, ako mi jeden z mojich kamarátov hovorí „človeče, tomu Gatesovi musia každý deň z úst pavúky húfom vychádzať, z toho ako ho milióny ľudí neustále preklína“.

Z nenávideného človeka, ktorého malo milióny ľudí v nemilosti, sa však behom nasledujúcich dekád stal niekto celkom iný. Stal sa z neho človek, ktorý naopak miliónom ľudí zachránil život.

Nie, nemyslím to obrazne.

Tie milióny životov zachránil naozaj. Po svojom odchode z pozície výkonného riaditeľa Microsoftu sa Bill so svojou manželkou rozhodol, že svoje miliardy investuje do boja s chorobami, hladomorom a chudobou po celom svete a podal pomocnú ruku tým, ktorí to potrebovali najviac.

Nie len tak „akože“, ako to robí väčšina super boháčov, ktorí „charitu“ využívajú ako prostriedok na neplatenie daní, alebo na maskovanie svojich pokleskov, v snahe pochváliť sa niečím pozitívnym pred médiami.

Nie, Bill sa od toho celkom odpútal a naozaj zmenil svet bez pompéznosti a neprestajného svetla médií a potľapkávania po ramenách. Zmenil ho ticho ťahaním za nitky, ako nejaký neuznaný hrdina zo zabudnutého komiksu.

PROGRAMÁTOR BASICU A TVRDÝ BIZNISMEN IDE NA PRVÚ DOVOLENKU

Billov príbeh, ktorý siaha od 13 ročného chlapca programujúceho teletyp, cez stvoriteľa BASICu pre procesory 8080 (ktorý predal ešte skôr, ako ho vytvoril), až po jeho monumentálnu a historickú dohodu s IBM a operačným systémom DOS, je skutočne zaujímavým kusom histórie. Ak vás tento čarovný príbeh zaujíma, nájdete ho v mojom článku Mikrodeti z Microsoftu a ich veľká modrá dohoda storočia.

Bill Gates bol dlhé roky nesmierne tvrdo a vášnivo pracujúci programátor a neskôr manažér, ktorý na svojom pracovisku prakticky spával a býval. Jeho enormný technický talent a čuch na biznis z neho v roku 1987 urobili vo veku 31 rokov najmladšieho miliardára na svete.

V jeho alternatívnom príbehu, ktorý by sme v komiksovom  svete nazvali ako „origin story“, sa stal kľúčovým rok 1993. Bolo to uprostred tvrdého boja o grafické operačné systémy. Windows 3.1 bol na trhu a začínal dominovať, pričom BIll sa po prvý raz vo svojom živote rozhodol, že si vezme dlhú, viac ako týždňovú dovolenku.

Jednou z hlavných motivácii bola jeho priateľka Melinda, s ktorou sa nedávno zasnúbil, pričom sa rozhodli, že si doprajú exotický výlet do Afriky, konkrétne do ikonického regiónu Serengeti v Tanzánii.

Obaja boli nadšení hlavne z toho, že uvidia celkom iný svet a exotické zvieratá v ich prirodzenom prostredí. Do ich života vstúpilo však niečo celkom iné. Bill, ktorý vyrástol v dobre zabezpečenej rodine právnika, vo vyspelom svete, sa po prvý raz v živote dostal do priameho kontaktu s extrémnou chudobou.

V čase, kedy v rámci svojej firmy myslel len na to, ako počítače a technológie zmenia svet k lepšiemu, náhle v šoku zistil, že veci ktoré považoval za samozrejmosť, v Afrike skrátka neexistovali. Jeho dojem, že inovácie sú alebo budú dostupné pre všetkých, len ich treba vytvoriť a vypustiť do sveta, sa otriasol v základoch.

Po návrate domov sa začítal do mnohých kníh a štatistík a v šoku zistil, že v miestach ktoré navštívil umiera neprestajne obrovské množstvo malých detí na choroby, ktoré v Amerike či Európe už dekády nezabíjajú nikoho. Každý rok si v daných končinách vyžiadali osýpky, hepatitída B, žltá zimnica a rotavírus pol milióna obetí na mladučkých životoch.

Pol milióna detí ročne… Bill zúfalo začal hľadať informácie o masívnej globálnej snahe, ktorá sa týmto zbytočným smrtiam snažila zabrániť, ale na svoje prekvapenie zistil, že sa nič také nedeje.

Bol pritom presvedčený, že pri správnej snahe, s použitím technológií a takisto správnej stratégie, ktorú v Microsofte tak často uplatňoval, mohli byť dané problémy efektívne riešené a celý kontinent by sa mohol postaviť na vlastné nohy.

A tak to urobil…

AKO ZA PÁR CENTOV ZACHRÁNIŤ ŽIVOT A KOĽKO ICH ZACHRÁNIŤ ZA PÁR DESIATOK MILIÁRD

Mohlo by sa zdať, že Bill mal ľahkú cestu. V roku 1995 sa stal najbohatším človekom na zemi a v roku 1998 jeho majetok prekročil 100 miliárd dolárov.

Nie je to však také jednoduché. Chudoba nie je len nedostatok peňazí. Je to zároveň nedostatok zdrojov, ktorý chudobným zabraňuje realizovať ich potenciál. Inak povedané, základným prejavom a dôsledkom chudoby je aj zabránenie sa z chudoby vlastnými silami dlhodobo dostať.

Ak chcete problém takéhoto rázu odstrániť, nepotrebujete len peniaze v podobe daru, ktorý sa za jeden mesiac či rok skrátka minie. Potrebujete tú správnu sumu vložiť tam, kde prinesie kýžený osoh a dokáže situáciu napraviť. Majetok Billa Gatesa pravdaže rovnako ako u iných top boháčov nikdy nebol reálnou sumou niekde v banke. Ide o hodnotu naviazanú na rôzne akcie a nehnuteľnosti, ktoré majú limity na premenu na okamžité peniaze (pri predaji veľkej časti môže klesať hodnota ostatných).

Ako príklad ale skúsme povedať, že by Bill svojich 100 miliárd dolárov dokázal okamžite premeniť na 75 miliardovú hotovosť a rozdal ju. Vyzerá to síce ako masívna suma, ale keby si ju mala rozdeliť 7,5 miliardová populácia Zeme, každý by dostal len 10 dolárov. To je síce pekné, ak by vám ich teraz niekto dal, ale asi tušíte, že by váš život nijako nezmenili. Všetko by zostalo pri starom.

Pomoc nie je o tom, dať teraz niekomu pár drobných do vrecka. Pomoc je v tom, investovať veľké sumy do školstva, poľnohospodárstva a zdravotníctva, pretože tieto prvky dokážu priniesť na svet novú generáciu, ktorá do priepasti chudoby už hromadne nespadne. Zdravé deti môžu chodiť do školy, stanú sa vzdelanými dospelými, ktorí založia firmy, zlepšia svoje krajiny a infraštruktúru a dokážu sa postarať o svoje rodiny.

Bill veľmi rýchlo zistil, že problém s filantropiou v Afrike je v delegovaní financií. Aj keď sa pomáhaním Afrike zaoberalo mnoho dobročinných organizácii po celom svete, väčšina peňazí bola vždy utratená na prevádzku, teda na financovanie ľudí zo západných krajín, ktoré sa danou činnosťou zaoberali. Bill si uvedomil, že kľúčom je hľadať partnerov, ktorí budú priamo na mieste a bude ich činnosť priamo vidieť, nie liať peniaze niekam, kde ich bude vysávať niekto v západnom svete.

To ho v roku 2000 doviedlo k tomu, že sa vzdal pozície výkonného riaditeľa Microsoftu a vedenie predal svojmu priateľovi z univerzity, Stevovi Ballmerovi. V Microsofte následne zaujal časovo a psychiky menej náročnú pozíciu predsedu rady a zároveň hlavného softvérového architekta produktov, čo bola pozícia, ktorú si sám pre seba vytvoril.

Uvoľnený čas a energiu využil na to, aby so svojou manželkou založil novú dobročinnú organizáciu (Nadácia Billa a Melindy Gatesových), s ktorou sa rozhodol začať meniť situáciu v Afrike a vo svete pod vlastnou taktovkou a dohľadom. Sústredil sa pri tom na merateľné výsledky a vývoj riešení a technológií s merateľným efektom.

Dodnes ide o najväčšiu, celkom transparentne operujúcu privátnu nadáciu na svete, aktuálne zaštítenú majetkom 50 miliárd dolárov. Do súčasnosti nadácia investovala do svetovej pomoci už viac ako 40 miliárd dolárov (viac ako 30 miliárd bolo z Gatesovej peňaženky), pričom len do podpory zdravotníctva investuje zhruba 1 miliardu dolárov ročne, čo presahuje aj 800 miliónový ročný rozpočet Svetovej zdravotníckej organizácie pod záštitou OSN.

Kľúčovým zámerom Gatesovej organizácie je zníženie úmrtnosti detí, čo je možné vďaka nákupu vakcín a ich vývoju. V tejto súvislosti dlhodobo spolupracuje s organizáciou a alianciou pre vakcíny a imunizáciu (GAVI) a takisto s dobrovoľníkmi z Rotary Foundation, ktorí vďaka dostupným financiám od Gatesovej organizácie mohli v posledných dekádach úspešne bojovať a skoro kompletne vyhubiť osýpky.

Ďalším hlavným zámerom Gatesovej organizácie je boj s HIV/AIDS, maláriou, pneumóniou, tuberkulózou a ďalšími infekčnými chorobami, proti ktorým sa je možné brániť relatívne lacnou vakcináciou a v niektorých prípadoch aj relatívne lacnou technickou výbavou (ako napríklad sieťky proti komárom, sanitárnymi zradeniami a podobne).

To všetko má pri tom v posledných dekádach masívny úspech. Za posledných 30 rokov sa v Afrike podarilo znížiť výskyt detskej obrny o 99 %, záškrtu o 93 % a osýpok o 85 %, čo viedlo k obrovskému poklesu detskej úmrtnosti, na čom malo Gatesovo financovanie obrovský podiel.

Odhaduje sa, že vďaka očkovaniu, ktoré bolo financované jeho organizáciou, sa podarilo priamo zachrániť už viac ako 7 miliónov ľudských životov a do konca tohto roka tento počet narastie na 7,6 milióna. Všetko deti do veku piatich rokov.

Bill a jeho organizácia masívne prispeli do zvýšenia cenovej dostupnosti vakcín. Vďaka štedrému financovaniu a podpore organizácie GAVI (viac ako 3 miliardy dolárov za posledných desať rokov), sa podarilo znížiť cenu tých štandardných infekčných typov o 40 %, pričom v prípade vakcíny proti Hepatitíde typu B šlo až o 68 % pokles a pri vakcíne proti Rotavírusu dokonca o 99 % pokles (z ceny 102 dolárov na dávku na 2,5 dolára za dávku).

Bill osobne investoval viac ako 200 miliónov dolárov do podpora vývoja vakcíny na maláriu, ktorú by inak farmaceutické spoločnosti zrejme úplne prestali vyvíjať, pretože sa báli, že nebude zisková a nevrátia sa im investície do vývoja.

Jeho program v podobe Nadácie na globálny vývoj sa sústreďuje takisto na zlepšenie infraštruktúry v jednotlivých rozvojových štátoch, ako napríklad vývoj ich agrikultúry, zabezpečovanie zdrojov pitnej vody a takisto budovania sanitácie, ako sú napríklad splachovacie záchody, ktoré bránia šíreniu chorôb.

Tieto akcie mali a stále majú obrovský efekt na znižovaní úmrtnosti detí a zlepšovaní ekonomickej situácie v mnohých krajinách. Zároveň bojuje proti mýtom, predsudkom a poverčivosti a pomáha zvyšovať v Afrike dostupnosť antikoncepčných metód, čím pomaly potlačuje obrovskú škodu, ktorú v Afrike napáchali behom 20. storočia rôzne evanjelické organizácie prevažne z USA (čo malo okrem iného aj podiel na veľkom rozšírení vírusu HIV).

Jeden z častých mýtov, ktorý je dodnes v ľuďoch po celom svete obrovsky zakorenený, je strach z preľudnenia. Vychádza z historickej udalosti v podobe obrovskej populačnej explózie, ktorá nastala behom 20 storočia (pred 100 rokmi bola populácia sveta iba cca 1,6 miliardy ľudí). Mnohí ľudia sa nazdávajú, že dnešná skoro 8 miliardová populácia sa behom tohto storočia môže znova zniekoľkonásobiť a keďže svet nie je schopný ustáť 50 či 60 miliárd ľudí, civilizácia skolabuje.

Z tohto pohľadu sa podaktorým ľudom zdá, že zachraňovanie miliónov životov v Afrike je kontraproduktívne. Obvykle však netušia, že strach z populačnej explózie je už viac ako pol storočia štatisticky neopodstatnený a vývoj sveta celkom jasne ukazuje, že svetová populácia dosiahne vrcholu na zhruba 11 miliardách ľudí. Dôvodom je klesanie pôrodnosti, ktoré už pred piatimi dekádami prešlo vrcholom.

Príčinou populačnej explózie bolo, že ľudia dlhodobo museli mať viac detí (napr. 6 či 8), aby bolo zaručené, že aspoň 2 sa dožijú dospelosti. Ako ale detská úmrtnosť klesala vďaka zlepšovaniu zdravotníctva, ekonomiky a životnej úrovne, náhle to prestalo platiť a dospelosti sa začali dožívať prakticky všetky deti. Ľudstvo ale následne svoju pôrodnosť prakticky nevedome a automaticky upravuje smerom k číslu 2 a tento neoddiskutovateľný, nepopierateľný a jasne badateľný trend je vidieť na všetkých štátoch počas histórie:

Trend je to pritom celkom jasný. Ako životná úroveň konkrétnych štátov stúpa, ich pôrodnosť klesá smerom k číslu 2, ktoré zaručí stabilnú populáciu. Ak chceme znížiť vysokú pôrodnosť v konkrétnych krajinách, najlepšia a najrýchlejšia cesta je znížiť úmrtnosť detí a zvýšiť ekonomickú úroveň daného štátu. Pôrodnosť následne rýchlo klesne celkom prirodzene.

Bill do rôznych neuveriteľne prospešných projektov investuje obrovské úsilie, často s odhodlaním a vervou, ktoré bolo typické pre jeho pôsobenie v Microsofte. Tentoraz však nie pre sebecké účely, ale pre dobro celého ľudstva.

Postupne sa svojej dobročinnej organizácii venoval čoraz viac a od roku 2006 sa stala jeho hlavným cieľom a snažením. Svoju prácu v Microsofte časom delegoval na iných ľudí a v roku 2014 sa napokon vzdal aj funkcie predsedu firmy. Dnes už v Microsofte zastáva len pozíciu „občasného“ technologického poradcu nového výkonného riaditeľa Satya Nadellu.

Bill do súčasnosti daroval na rôzne dobročinné účely viac ako 35,8 miliárd dolárov a neplánuje v tom prestať. Rozhodol sa, že každému z troch svojich detí do života venuje 10 miliónov dolárov a zvyšok, teda 99,6 % svojho bohatstva, chce do svojej smrti použiť na zlepšovanie sveta.

To pritom nie je všetko. Svoj talent a kontakty využil na to, aby mnoho ďalších miliardárov Ameriky presvedčil, aby behom svojho života venovali 50 % svojho bohatstva na dobročinné účely, na čom má zásluhu to, že skutočne videli, že prostredníctvom Billovej nadácie dané peniaze skutočne menia svet a dávajú zmysel.

S VEĽKOU SILOU PRICHÁDZA VEĽKÁ ZODPOVEDNOSŤ

Časopis Time zaradil Bill Gatesa do rebríčku 100 ľudí, ktorý najviac ovplyvnili beh 20. storočia. Bill ale pokračuje a silno ovplyvňuje aj to 21. A to skutočne v dobrom. Afrika je dnes populačne najmladší kontinent a v druhej polovici tohto storočia sa v nej odohrá masívny ekonomický boom, ktorý starnúci zvyšok sveta bude potrebovať.

Bill Gates menil sprvu svet prostredníctvom technologických inovácií a agresívnych biznis stratégií a následne humanitárne vďaka svojmu nadšeniu, svedomitosti a obrovskému rozhľadu. Z relatívne „obyčajného“ zakladateľa najúspešnejšej softvérovej spoločnosti v histórii, sa postupom času stal človek, ktorý reálne zachránil milióny detských životov a podpísal sa veľkou mierou na zlepšovaní situácie v najchudobnejších častiach sveta.

Bill a jeho manželka Melinda

Nie, Bill si nenasadil oblek netopiera, ako komiksový miliardár Bruce Wayne, a nezbil 20 chlapov naraz, ktorí držali rukojemníkov pri vykrádaní banky. Obliekol si len svoj sveter v nevýrazných farbách a rozhodol sa zmeniť svet k lepšiemu – masívnou pomocou pri vyhladzovaní strašidelných chorôb, na ktoré civilizovaný svet už dávno zabudol.

Nebál sa, bojoval a dodnes bojuje a pomáha ľudom po celom svete. Kupoval vakcíny, ktoré zachránili život miliónom detí, pumpoval financie do vývoja takých, ktoré sa komerčným firmám neoplatilo vyvíjať, pretože boli pre neho životy prednejšie, ako peniaze. Pomáhal a pomáha budovať systémy, vďaka ktorým sa nové generácie Afričanov postavia na vlastné nohy a ich štáty sa stanú vyspelými ekonomikami, ktoré budú dobiehať životnou úrovňou tie západné.

A to je dámy a páni to, čomu ja hovorím superhrdina.

Nedeľník TOUCHIT hľadajte na našom webe ako inak než v nedeľu. Ak ste predchádzajúce zmeškali, nájdete ich všetky pod rovnomenným kľúčovým slovom.

František Urban

František Urban
Zameriavam sa najmä na prehľadové a analytické články z oblasti najrôznejších technológií a ich vývoja. Nájdete ma takisto pri diagnostike HW a SW problémov.