Tento zákon schválila Francúzka vláda, pričom do právoplatnosti príde presne začiatkom budúceho školského roka

Túto novinku oznámil v nedeľu francúzsky minister školstva, Jean-Michel Blanquer. Nové uzákonenie má byť, okrem iného, aj výsledkom jednej z kampaní francúzskeho prezidenta Emmanuela Marcona.

Aktuálne sú mobilné telefóny, alebo skôr smartfóny, zakázané na základných, ale aj stredných školách (collége). Nový zákon má tento zákaz rozšíriť na všetky školy, od základných, až po univerzity, resp. vysoké školy. V aktuálnom znení sa zákon zameriava nato, aby neboli smartfóny používané v učebniach, resp. počas vyučovania. To je v poriadku, pokiaľ nejde o učebnú pomôcku. Po novom by však malo byť používanie súkromných smartfónov na školách zakázané úplne.

Otázkou je, ako sa bude táto situácia reálne riešiť a kde si budú odkladať deti, resp. študenti svoje smartfóny, a kto ich bude v dodržiavaní tohoto zákona neustále sledovať. Napokon je tu ešte jedna zásadná otázka, ako sa k tomu celému postavia rodičia.

Budú mať školy špeciálne priestory na bezpečné odkladanie smartfónov alebo si ich študenti nebudú nosiť do školy vôbec? Na túto otázku odpovedal francúzsky minister školstva, Jean-Michel Blanquer, veľmi jednoducho. „Tento zákon môže fungovať mnohými spôsobmi. Smartfóny môžu slúžiť aj ako učebná pomôcka alebo v prípade núdze, a preto treba zaviesť rozumné riešenie tohoto obmedzenia.“

Z tohoto vyjadrenia sa nedá určiť, ako to bude v skutočnosti fungovať. Každopádne, presné znenie tohoto zákona nepoznáme. Zákaz sa však nevzťahuje na vzdelávanie s modernými technológiami, ktorými by mali disponovať samotné školy.

K uzákoneniu tohoto zákazu prispeli aj rôzne štúdie. V roku 2011 vlastnilo mobilný telefón iba 20% detí a mladistvých, pričom v roku 2015 štúdia ukázala, že telefóny používa už 8 z 10 detí. V nových prieskumoch sa tiež zistilo, že množstvo detí do 8 rokov si prináša do školy smartfón.

Ďalšie vyhlásenie vlády a dodatok k tomuto zákonu vyšiel v pondelok – „V školách bude namiesto zvonení mobilných telefónov znieť spev žiakov“. Od septembra 2018 by sa mali vo všetkých školách postupne zaviesť žiacke spevácke zbory, v ktorých budú mať deti možnosť spievať dve hodiny týždenne. V súčasnosti má žiacky spevácky zbor v priemere iba jedna zo štyroch škôl.

Je to po prvýkrát, čo budú mať francúzske školy zborový spev v učebných osnovách“, uviedol Blanquet. Takéto zbory by mali mať v najbližších rokoch všetky francúzske školy. „Cieľom zborov je v dlhodobom horizonte priniesť kultúru do všetkých učební“, uviedla ministerka kultúry, Françoise Nyssenová. Repertoár by mal byť zmesou klasickej a populárnej hudby, vrátane niekoľkých francúzskych klasických interpretov, ako Jacques Brel, Édith Piaf a samozrejmosťou bude aj francúzska národná hymna „La Marseillaise“.

Po veľkom prívale migrantov a prisťahovalcov do Francúzska dáva toto uzákonenie zmysel. S históriou a kultúrou danej krajiny by mali byť oboznámení všetci jej obyvatelia, pričom by ju mali rešpektovať. Zákaz mobilných telefónov na školách má svoje odôvodnenie a výhody, ale v jednej línii stoja aj rozumné protiargumenty. Ide o svojrázny krok, ktorý bude mať náležité následky a sme zvedaví, ako to vo výsledku dopadne.

Zdroj: m.france24.com

Značky:

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE