Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Keď študenti zostanú po škole, a ešte ich to aj baví! Takáto atmosféra už šiestykrát zavládla na podujatí Night of Chances (NOC) Technology. Hovorilo sa nielen o predpovedi počasia pomocou meteofirmy podnikateľa roka Michala Weisa, ale predpovedali sa aj hrozby umelej inteligencie či najbližšie možné hackerské útoky.

Devätnástu Night of Chances v poradí a zároveň šiestu NOC Technology otvorila diskusia Čo si umelá inteligencia chystá pre nás? Technológie založené na umelej inteligencii nachádzajú uplatnenie v čoraz širšom spektre odvetví. O tom, na čo a ako ju používajú vo svojich spoločnostiach diskutovali Peter Škodný (managing director Accenture), Juraj Malcho (CTO ESET) a Martin Hrnko (generálny riaditeľ QBSW).  Zhodli sa v tom, že si zväčša si vyberajú práve absolventov FIIT STU, ktorá event Night of Chances hosťuje. Zároveň sa vyjadrili, že umelá inteligencia predstavuje pre ľudstvo hrozbu, avšak nikdy sa nedopracuje k ľudskému vedomiu. S umelou inteligenciou sa dokážeme zžiť iba vtedy, ak budeme rozlišovať, čo je ľudská interakcia a čo sú systémy či roboti. Jednou z oblastí, ktoré by sa v súvislosti s využitím umelej inteligencie nemali zanedbať, je práve etika.

Peter Škodný, Accenture: „Ak sa dodáva pridaná hodnota, tak je to dobre odvedená práca.“

Juraj Malcho, ESET: „Potrebujeme špecialistov, ktorí rozmýšľajú viac ako väčšina populácie.“

Martin Hrnko, QBSW: „Myslím, že umelá inteligencia sa bude vyvíjať a priblíži sa k mysleniu človeka, ale myslím, že to vedomie, k tomu sa nedopracujeme.“

Hackeri sú aj dobrí

“Volám sa Tomáš Zaťko a hackol som banku, v ktorej máte peniaze,“ takto odznelo z jeho úst na začiatku ukážky hackerského útoku a pokračoval: „…som etický hacker a mám na to zmluvu. ”

Etickí hackeri alebo „white hat hackers“ sú počítačoví experti, ktorí testujú spoľahlivosť zabezpečenia systémov a sietí voči nežiadúcim zásahom zvonka. Týmito hackermi sú aj Tomáš Zaťko, zakladateľ Citadelo a Pavol Lupták zo spoločnosti Nethemba. Sú platení firmami ale aj vládami štátov za to, že hľadajú nedostatky v bezpečnosti a odhaľujú ich skôr, než by ich mohli ich zákerní kolegovia, takzvaní „black hat hackers“, zneužiť. “Podstata našej práce je v tom, že diery odhaľujeme a tým zabránime útokom,” vysvetlil.

Práve prednáška pozitívneho hackingu najviac študentov a zaplnila celú veľkú aulu FIIT STU. Tomáš Zaťko ich oslovil analýzou a kompletným vysvetlením hackerského útoku. Upozornil,  že ešte najbližšiu dobu môžeme očakávať hackerské útoky na oblasť kryptomien a bitcoinu či blockchain.

Tomáš Zaťko: „Blokchain a kryptomeny zmenia svet a teším sa na to”

Každá práca má však i slabinu. Pavol Lupták (Nethemba) sa vyjadril: „Čo vnímam ako najväčšiu slabinu je fyzická bezpečnosť. Ak je niekde ploštica, neubránite sa.“

Zaťko však ihneď vysvetlil, že aj proti tejto slabine vedia „bojovať“: „Máme akustické rušičky na oknách, zapíname ich počas pre najnáročnejších klientov, a aby sa nedalo čítať z pier, zatiahnem žalúzie. Klient sa potom cíti ako vo filme a máte strašný pokoj,“ dodal s podtónom, že niekedy je to ako práca tajného agenta.

Mincoví magnáti

Za akých podmienok sa dnes ešte bežnému človeku oplatí kryptomince a aká je ich pridaná hodnota? Blockchain debatu uviedol moderátor večera Ján Gordulič, ktorý sa v tejto oblasti venuje a aktuálne sa začínať zaraďovať medzi expertov na blockchain a kryptomeny. Hosťami boli Pavol Rusnák zo SatoshiLabs, kde vyvíjajú harvérové zariadenie na úschovu bitcoinov a Dávid Stancel zo združenia Blockchain Slovakia.  Nadšenci tejto témy sa dozvedeli viac o ich osobných zážitkoch i to, ako je dobre si kryptomeny uchovávať.

Od počasia záleží mnoho

Čerstvý výherca súťaže EY Podnikateľ roka 2017 Michal Weis v roku 1997 založil firmu IBL Software Engineering, ktorá je dnes svetovou špičkou a používa sa v takmer 80 krajinách po celom svete vrátane Antarktídy. Jeho softvér ponúka pre najvýznamnejšie meteorologické ústavy, americké vojenské letectvo, európsku centrálu NATO, Airbus či dubajské letisko. Pre britský meteorologický úrad Met Office, ktorý sa považuje za svetovú špičku, je IBL strategickým partnerom. Okrem neho má takéto postavenie už len americký Amazon. Weis porozprával o svojich začiatkoch či ukázal zmeny v programoch spracovania meteorologických dát.

Prítomní sa dozvedeli, prečo potrebuje presnú predpoveď počasia americké letectvo či ako tieto fakty dokážu využiť dokonca vojenské ponorky, ale aj letiská. Práve on je vlastníkom jedenásteho najvýkonnejšieho počítača na svete, ktorý ráta získané meteoúdaje. „Dnešné predpovede počasia rátajú superpočítače, ktoré stoja 97 miliónov a elektrina ročne 5 miliónov,“ ozrejmil Weis.

Najbližšie fanúšikov Night of Chances čaká podujatie s prídavkom Engineering, ktoré sa uskutoční začiatkom apríla.

O #NOC-i

Podujatie Night of Chances organizuje nezisková organizácia Nexteria. Krédom organizácie je: „Meníme budúcnosť Slovenska prípravou novej generácie slušných a schopných mladých ľudí.“ Podujatie rastie a rozširuje sa aj do iných miest. Akcie sa už organizovali na Slovensku a v susednej Českej republike. V školskom roku 2016/2017 NOC zažilo 2470 študentov, 86 firiem na štyroch fakultách v troch mestách a dvoch krajinách. Celkovo mohli zažiť 105 workshopov, 24 odborných prednášok a 27 panelových diskusií. Najväčší záujem však aj naďalej vzbudzuje Night of Chances Technology. Novinkou bude nová NOC, ktorú plánuje Nexteria organizovať v hlavnom meste Českej republiky – v Prahe už 18.4. na fakulte FIT ČVUT.

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.