Najlepší smartfón CAT prichádza s naozaj dobrou výbavou, najmä po stránke praktického použitia a konštrukcie.

Ako obvykle, ide o poriadne odolný kus. Má pogumované telo a všetky otvory sú chránené krytmi. To znamená, že výrobca si mohol dovoliť zvýšenú odolnosť do hĺbky 2 metrov po dobu jednej hodiny.

Zadná strana je matná a zdrsnená tak, aby sa telefón nešmýkal v rukaviciach alebo napríklad mokrých rukách. Mokrý displej sa dá obomi spôsobmi aj ovládať. Má certifikáciu vojenského štandardu MIL SPEC 810G. Zvládne teda pád na betón z výšky 1,8 metra. Takisto užitočná vlastnosť. Výrobca myslel aj na ochranu displeja. Lemovanie okolo neho je mierne zvýšené a aj keď položíte telefón displejom dole, nebude sa dotýkať podložky.

No a samozrejme, nechýba najnovšie sklo Gorilla Glass 5. Na to, aby sa lepšie ovládal, výrobca použil klasické tlačidlá. Sú dosť vysoké a majú silný stisk. Tlačidlá na boku na vypnutie a ovládanie hlasitosti mohli byť podľa nás aj vyššie. Takto dosť splývajú s líniou bočnej hrany. Je tu aj špeciálne tlačidlo Push to Talk, ktoré premení telefón na vysielačku. Na Slovensku to ale nevyužijete, a tak sme radi, že sa dá naprogramovať na spustenie aplikácie na dlhé a krátke stlačenie.

Model telefónuCAT S41
Operačný systémAndroid 7.0
Formát SIM kartyDual Nano SIM
Pamäť RAM / ROM / iná [GB]3 / 32
ProcesorMediaTek 6757, 8-jadrový, max. frekvencia 2,3 GHz
Displej, počet fariebLCD IPS, 16 miliónov
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]5 / 1080 × 1920
Slot na pamäťovú kartumicroSDXC do 2 TB
Bluetooth, Wi-Fi, USB, GPS, NFC4.1, BGN, áno, áno, áno
Hlavný fotoaparát / video13 Mpx / Full HD, 30 fps
Predný fotoaparát / video8 Mpx / Full HD, 30 fps
Vymeniteľná batéria a vlastnostinie, 5000 mAh
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]152 × 75 × 13 / 218
KonektormicroUSB
ZapožičalTCCM
Cena [EUR s DPH]449
Benchmarky
AnTuTu Benchmark – Total score61608
PCMark for Android – Performance4209
3DMark Sling Shot Extreme – Total491
Graphic425
Physics1080
Hodnotenie
Dizajn a konštrukcia5/5
Hardvérová výbava3/5
Rýchlosť3/5
Výdrž5/5

Nano SIM karta aj pamäťová karta sa vkladajú zboku. Tento model nemá na rozdiel od niektorých predchádzajúcich modelov konštrukciu zadného krytu prichytenú skrutkami, je to pevná konštrukcia. Používateľ teda nemôže smartfón otvoriť. Horná strana obsahuje audiokonektor, spodná microUSB konektor.

Tu treba dodať, že podobne ako pri iných modeloch tejto značky, aj tu je viac zapustený. Na to, aby ste ho mohli nabiť, potrebujete špeciálny kábel od výrobcu, ktorý má konektor viac vysunutý z plastového obloženia. To je menšia nevýhoda, a tak treba mať kábel so sebou. Ideálne aj nabíjačku, pretože tá podporuje technológiu Pump Express 2.0. Ide o rýchle nabíjanie pre procesory MediaTek.

Je tu ešte jedna špecialita. Tým, že má CAT S41 batériu s kapacitou 5000 mAh, výrobca pridal aj konverzný kábel s USB 2.0 portom. Telefón bude slúžiť ako powerbanka pre iné telefóny. Na toto je v systéme aplikácia Share, ktorá má na starosti nabíjanie iných zariadení. Nabíjanie sa automaticky zastaví, po dosiahnutí vami nastaveného limitu v percentách alebo po dosiahnutí 20 % zostatku batérie v smartfóne. Vybrať si môžete rýchle a pomalé nabíjanie iných zariadení.

Príjemne nás prekvapil fotoaparát. Spravíte si ním ostré a kontrastné fotky. Nevýhodou je fotografovanie pri umelom osvetlení. Fotky mali nádych sépiového efektu, vyváženie bielej tiež nie je oblasť, kde by model S41 exceloval. Napriek tomu je vidieť jasný posun a výrobca chápe, že aj používatelia hľadajúci odolný telefón chcú a potrebujú robiť fotografie.

Hodnotenie
+ skutočne odolné telo,
+ powerbanka,
+ 44 dní v pohotovostnom režime,
+ fotografovanie aj pod vodou
– horšie vyváženie bielej,
– telo priťahuje prach a nečistoty

Cena: 449 EUR
Zapožičal: TCCM

Verdikt

CAT S41 je odolný telefón z dielne známeho výrobcu. Má premyslený dizajn tela, super odolnosť aj pre pády na betón a dá sa s ním fotiť aj po vodou. Je to zároveň aj powerbanka a vydrží viac ako mesiac v pohotovostnom režime. Dá sa s ním aj dobre fotiť, hoci to nie je fotomobil. Pracujete na stavbe, pohybujete sa často v horách alebo len chcete smartfón do nepohody? Nič lepšie zatiaľ na trhu nenájdete.

Tento článok vyšiel aj v tlačenom vydaní TOUCHIT č. 10/2017, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.