Vieme o tom, že číselné kódy, ktorými je chránený prístup do mobilného telefónu sa často opakujú. Viacerí naši známi používajú kombináciu 0000 alebo 1234 či 7777. Populárny je tiež mesiac a rok v podobe štvormiestneho kódu. Podobne, ak používajú textové heslo, tak je to nbu123, „heslo“ a pod. Ako je to však so vzorom, ktorý máte zadať na mobilnom telefóne?

Podľa výskumu Nórskej univerzity je aj v tomto prípade situácia podobná. Analyzovali tu 4000 vorov, ktoré majú používatelia na svojom smartfóne a zistili, že sa dajú predpovedať. Až 77 % všetkých vzorov začína na hrane, 44 % začína na hrane vľavo hore.  Na konferencii PasswordsCon v Las Vegas prezentovali ďalšie zistenia, podľa ktorých sa zablokovanie vzorom alebo čísleným kódom sa skoro rovnako rýchlo uhádnuť.

VzoryJednoduche_nowat

Väčšina ľudí používa len štyri ťahy vo svojom vzore, maximum je 8 ťahov. Až 10 % vzorov predstavuje niektoré písmená ako je C, M alewvo N, pričom tieto písmená vychádzajú z krstného mena majiteľa či jeho dieťaťa alebo partnera.


Vypnutie

Ak chcete mať naozaj bezpečné heslo zadané ako vzor, potom by ste mali pri jeho zadávaní vychádzať inde ako sú hrany, použiť aj 10 a viac pohybov a vypnúť funkciu na zobrazovanie práve zadávaného vzoru. Rovnako by ste si mali častejšie čistiť displej, lebo na základe pohybov prsta a jeho odtlačkov na obrazovke sa dá vzor pomerne často odhadnúť.

VzorySpravne_nowat

Aktuálne je asi najbezpečnejšie heslo odtlačok prsta zadávaný cez kvalitný snímač v telefóne.

Zdroj: Ars Technika

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.