Určite sa vám to stalo aj vám. Rozprávali ste sa o nejakom produkte, nehľadali ste ho na internete, ale zrazu sa vám začali zobrazovať reklamy práve na tento produkt alebo službu. Ako je to možné?

Možno vyhľadávali informácie iní

Sú viaceré vysvetlenia. Jedno z nich je, že síce vy ste tento produkt či službu na internete nehľadali, ale hľadali ju tí, s ktorými ste sa vy rozprávali. Keďže vyhľadávače vedia, kto sú vaši kamaráti napr. na sociálnych službách a máte spoločné časové a priestorové súradnice, skúsia vám tiež ponúknuť rovnaký obsah. Môže sa to stať.

Sú aplikácie zadarmo skutočne zadarmo?

Druhá, oveľa častejšie spomínaná možnosť je, že nás telefóny jednoducho počúvajú a na základe rozpoznaných slov dokážu porozumieť, o čom sa rozprávame. Rozpoznávanie slovenčiny je už dnes na takom stupni, že sa to dá realizovať aj pre náš jazyk.

Tu nejde o to, aby sa rozpoznávala nejaká tajná konverzácia medzi ľuďmi, je to len o tom, aby nám reklamný systém ponúkol relevantný obsah aj vtedy, ak ho nehľadáme na internete.

Skutočná realizácia je potom cez mobilné aplikácie, ktoré si inštalujeme do mobilného telefónu. Často je to mobilná aplikácia, ktorá vzbudí pozornosť napr. tým, že pripraví nejakú špeciálnu fotku so zakomponovaním našej osoby. Sú to aplikácie, za ktoré sa zdanlivo nič neplatí, v skutočnosti platíme práve tým, že napr. poskytujeme možnosť prístupu k mikrofónu alebo ku kamere. Aplikácia si prístup k takémuto hardvéru aj vypýta a potom je len na nás, či jej to umožníme alebo nie. Počíta sa však s tým, že ľudia pri inštalácii postupujú bez rozmýšľania a intuitívne odkliknú možnosť Povoliť, aj keď príslušný hardvér aplikácia nemá ako pre svoju údajnú činnosť využiť.

Preverte si povolenia

Otázka je, čo potom s tým. Samozrejme, preveriť povolenia aplikácie je možné overiť a zmeniť aj neskôr. Podľa našich skúseností niekedy aplikácia funguje ďalej aj so zakázaným prístupom k príslušnému hardvéru. To je ale veľmi závislé od konkrétnej aplikácie a jej činnosti.

Skúsme to napr. v prípade aplikácie Facebook, ktorá si žiada rôzne možnosti prístupu napr. k mikrofónu ale aj fotoaparátu alebo kontaktom. Stačí tak nad ikonou aplikácie podržať prst a zo vzniknutého okna vybrať položku „Inform. o aplikácii!.

Z takto vzniknutého okna vyberte položku Povolenia. Takto zistíte, čo všetko aplikácia Facebook využíva a keď kliknete napr. mikrofón, zistíte aká je forma používania. Tu môžete aj používanie mikrofónu zakázať.

Podstatné ale je, že tu máme aj možnosť Zobraziť všetky aplikácie s týmto povolením a hneď viete, ktoré z nainštalovaných aplikácií využívajú váš mikrofón. Je pre vás účelné prejsť si tento záznam a overiť si, či naozaj chcete umožniť pristupovať im k tomuto hardvéru. Obzvlášť pozor na tie aplikácie, ktoré si žiadajú prístup k mikrofónu vždy, nielen vtedy, keď sú manuálne spustené.

Sledujete zelenú bodku

Mimochodom, o tom, že kamera alebo mikrofón sa aktuálne využíva nejakou aplikáciou informuje malá zelená bodka v pravom hornom rohu displeja. Sledujete ju.

Zdroje: vlastné

Prečítajte si tiež

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.