Nová štúdia by mohla zvrátiť doterajšie výsledky v kriminalistike.

Výskumníci z kolumbijskej univerzity informovali o svojom forenznom vyšetrovaní, kde hovoria o tom, že odtlačky prstov nemusia byť unikátne. Použili ostrejšie vyjadrenie a tvrdia, že odtlačky prstov tak, ako ich poznáme dodnes, nevykazujú známky unikátnosti. Správu vyvracajúcu roky zaužívaný predpoklad priniesol server Study Finds.

Inžinieri zo školy Ivy League použili databázu americkej vlády, ktorá obsahuje zhruba 60 000 odtlačkov prstov. Tie potom vložili do systému založenom na umelej inteligencii a je známy ako hlboká kontrastná sieť. Tento systém bol naučený na rozpoznávanie toho, či dvojica odtlačkov prstov patrí tej istej osobe alebo nie, a to aj v prípade, že išlo o rôzne prsty. Systém dosahoval 77 % presnosť pre jednotlivé páry. V prípade použitia viacerých párov sa úspešnosť zvýšila o desaťnásobok.

Inžinieri sa snažia dokázať, že odtlačky prstov z rôznych prstov tej istej osoby nie sú jedinečné a neporovnateľné. Je zrejmé, že po zaužívaných rokoch istej praxe a vedomostí sa táto štúdia nestretla s pochopením. Forenzná komunita bola skeptická a v prvom štádiu bola táto práca odmietnutá. Doteraz sa totiž verí, že každý odtlačok prsta je jedinečný. Jedným z možných dôsledkov spochybnenia tejto jedinečnosti by mohlo byť, že niektorí ľudia odsúdení na základe odtlačkov prstov by mohli byť oslobodení.

Pokus, na ktorom participovala umelá inteligencia, totiž nepozostáva v tradičnom porovnaní odtlačkov prstov na základe rozvetvenia a koncových bodov. Namiesto toho využíval niečo ako uhly a zakrivenia či slučky od stredu odtlačku prsta. Výskumníci hovoria, že toto je ešte len začiatok a na základe tohto príkladu sa ukazuje, že AI nemusí kopírovať vedomosti, ktoré už boli vytvorené, ale prísť s novými myšlienkami alebo pohľadmi na súčasné poznanie.

Zdroj: Study Finds

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.