Platformy Azure a Azure AI by už mohla používať herná konzola PlayStation 5.

Microsoft a Sony budú v najbližších mesiacoch spolupracovať na príprave ďalšej generácie hernej konzoly. Je však možné, že Microsoft bude iba zastrešovať vývoj pre streamovanie hier a aplikovania umelej inteligencie. Plány oboch spoločností pred pár hodinami oznámil Kenichiro Yoshida.

Základným stavebným prvkom partnerstva je technológia Microsoftu Azure cloud, ktorá v súčasnosti poháňa obrovské množstvo webových aplikácií a streamingových služieb, ktoré budú spoločnosti Sony a Microsoft v budúcnosti aj naďalej vylepšovať.

Okrem toho budú tieto dve spoločnosti zlepšovať používanie súčasných riešení založených na dátových centrách Microsoft Azure pre herné a obsahové služby. Táto spolupráca nevznikla náhodou. Sony potrebuje pomoc pri vývoji novej technológie pre službu cloudového hrania PlayStation Now a práve Microsoft má potrebné vedomosti o cloudových dátových centrách.

Okrem toho, aj keď Sony a Microsoft boli vždy veľkými konkurentmi pokiaľ ide o herný hardvér, teraz obaja výrobcovia musia čeliť oveľa väčšej konkurencii v streamovaní – platforme Google Stadia. Celý problém spočíva v tom, že akonáhle bude Stadia spustená (plánované počas roka 2019), tak práve táto platforma by si mohla podmaniť celý herný priemysel. Rovnako by to mohlo spomaliť, alebo aj pozastaviť pripravovanú službu Microsoftu – Project X Cloud.

Sony aj pri svojom dobrom postavení na trhu sa teraz musí pripraviť na veľký konkurenčný boj, pri ktorom môže veľa získať, ale aj veľa stratiť. Aj napriek výraznej spolupráci oboch spoločností, určite z nej nevzíde žiadna spoločná herná konzola. Obaja výrobcovia budú na konzolách PlayStation a Xbox pracovať samostatne. Spoločnú by mohli mať práve serverovú infraštruktúru pre služby streamovania hier a obsahu.

Zdroj: TechRadar

Titulný obrázok: AsiaNikkei

Prečítajte si aj:

Toto bude veľké: Google predstavil svoju hernú platformu Stadia, môže zmeniť celý priemysel

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.