Kancelársky balík je určený pre používateľov hľadajúcich nákup jednorazovej licencie.

Tento rok budú na výber 2 verzie, a to Microsoft 365 a Microsoft Office 2024 LTSC. Kancelársky balík zaplatíte jednorazovo a nebude vyžadovať mesačné poplatky. Ide o takzvanú trvalú licenciu, ktorú bude firma podporovať 5 rokov. Počas tejto doby budú dostupné aktualizácie produktu. K dispozícii bude pokrytie platforiem Windows aj macOS.

Výhodou Office 2024 LTSC má byť nasadenie v priestoroch, kde nie je internet, alebo je potrebné mať uzatvorený systém. Napríklad v rôznych výrobniach, pri medicínskych zariadeniach a všade tam, kde bude balík pracovať na systémoch bez pripojenia do internetu. Firma vo svojom príklade uvádza aj ponorky.

Pre koho je vhodný?

Toto ale nie sú jediné scenáre využitia, no Microsoft tým demonštruje základnú odlišnosť balíka voči Microsoft 365, ktorý je napojený na cloudové služby. Tam je potrebné platiť mesačný poplatok. Akonáhle používatelia prestanú platiť, strácajú predplatné v cloudovej službe OneDrive a takisto aj nárok na používanie kancelárskych aplikácií v tomto balíku. V tom je rozdiel medzi predplatným a kúpou trvalej licencie.

office_2019_professional_plusZdroj: license-keycode.com

Po novom firma z balíka vypustí aplikáciu Microsoft Publisher a takisto aj Microsoft Teams. Podľa doterajších informácií firma s Publisherom nepočíta, nakoľko ju nahradila aplikácia Designer, dostupná online. Využíva umelú inteligenciu a jej schopnosti omnoho presahujú možnosti pôvodného nástroja v balíku. Aplikáciu Teams vypúšťa kvôli tomu, že je dostupná na internete a je voľne k stiahnutiu.

Verzie

Dostupné budú verzie nazvané ako Office LTSC Professional Plus, Office LTSC Standard a Office LTSC Embedded. Firma však v rámci udržateľnosti a možnosti vyvíjať aj tento typ kancelárskeho balíka zvýši cenu aplikácií o 10 %. Aktuálne dáva prísľub k ďalšiemu pokračovaniu tohto balíka, takže podľa doterajších informácií s ním Microsoft plánuje pokračovať aj v budúcnosti.

Prechod na novú verziu odporúča zákazníkom, ktorí doteraz používali Office 2016, ktorému čoskoro končí podpora a takisto aj používateľom balíka Office 2019, ktorého podpora skončí v októbri 2025.

Zdroj: Microsoft

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.