Predvolené písmo Calibri nahradí nový font. Volá sa Aptos.

Písmo Calibri, ktoré ste možno používali vo Worde aj vy a celkom určite v Outlooku, tu bolo s nami 15 rokov. Prvýkrát ste ho mohli vidieť v balíku Office 2007. Cieľom bolo priniesť alternatívu k Times New Roman, ako základného písma v minulosti za novší a lepšie čitateľný typ. Teraz je tu ďalšia príležitosť k novému písmu. Ide totiž o snahu priniesť ostré a dobre čitateľné písmo aj pre používateľov s obrazovkami s vysokým rozlíšením.

Microsoft si pôvodne objednal päť typov písma – Bierstadt, Grandview, Seaford, Skeena a Tenorite. Na základe odozvy od používateľov vybral Bierstadt a keďže došlo k nejakým zmenám, bude sa po novom volať Aptos. Odteraz Microsoft dokončuje fázu testov a nové písmo sa začne objavovať v aplikáciách ako Word, Outlook, PowerPoint a Excel. V priebehu niekoľkých mesiacov sa rozšíri medzi všetkých návštevníkov.

Písmo vytvoril Steve Matteson, popredný svetový dizajnér písiem. V minulosti vytvoril rôzne písma typu TrueType (vyzerajú rovnako na obrazovke ako aj po vytlačení) a vytvoril aj písmo Segoe. Steve Matteson premenoval písmo Bierstadt na Aptos podľa mestečka v Santa Cruz. Niektoré jeho písma sa používajú aj v Linuxe alebo balíku LibreOffice.

Aptos je zložený z rôznych geometrických tvarov a bude dobré viditeľné aj pri malých veľkostiach. Lepšie sa budú dať rozlíšiť malé písmená l a L ako aj j a i. Bude štandardom medzi písmami v kancelárskom balíku a má byť vhodné na profesionálne použitie. Aj preto ho Microsoft použije ako predvolené písmo.

Zdroj: Microsoft @Medium

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.