Nemôžu spolupracovať s americkými firmami.

Prezident USA, Donald Trump, podpísal nariadenie, ktoré zakazuje firmám ByteDance a Tencent spoluprácu s americkými firmami v súvislosti s mobilnými aplikáciami TikTok, resp. WeChat. Na správu upozornil portál TechCrunch.

V praxi to znamená, že ak sa situácia nezmení, aplikácie budú musieť byť odstránené z aplikačných obchodov App Store a Google Play. Nariadenie začne platiť o 45 dní, takže spomenuté aplikácie budú ešte niekoľko týždňov dostupné na stiahnutie. Obe firmy môžu zároveň využiť toto obdobie, aby prišli s riešením, ktoré bude vyhovovať vláde USA.

V súvislosti s aplikáciou TikTok sa spomína odkúpenie niektorých divízií spoločnosťou Microsoft. Tá by prevzala prevádzku sociálnej siete TikTok v niektorých krajinách pod svoje krídla a zabezpečovala by spracovávanie a ochranu používateľských dát. Objavili sa však aj správy, ktoré tvrdia, že Microsoft by mohol kúpiť celý TikTok a spravovať jeho používanie na celom svete.

Trump zakázal čínske aplikácie s tvrdením, že poskytujú používateľské dáta čínskej vláde. TikTok sa proti tomuto obvineniu ohradil a zdôraznil svoju transparentnosť, ktorou podľa jeho slov nedisponuje „žiadna iná firma„.

Bez ohľadu na obvinenia, na aktuálne dianie medzi vládou USA a čínskymi aplikáciami sa dá pozerať rovnako ako na spor medzi Trumpom a Huawei – ide o súčasť dlhotrvajúcej čínsko-americkej obchodnej vojny.

Zdroj: TechCrunch

Prečítajte si aj:

Konkurencia pre TikTok je tu: Facebook spustil funkciu Instagram Reels

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit