Pred pár dňami sme priniesli prvé informácie o nových ISP čipoch Qualcomm Spectra.

Zatiaľ čo sme v tom čase mohli iba špekulovať o ich reálnom nasadení a fotoaparátoch s rozlíšením takmer 100 Mpx už tento rok, tak najnovšie správy prinášajú do celej problematiky viac svetla a sú skutočne potešujúce.

Na druhej strane je otázne, či aj trh sa chce uberať smerom tohto ultravysokého rozlíšenia. Zatiaľ čo súčasné čipové sady Snapdragon (660, 670, 675, 710, 845, 855) podporujú maximálne rozlíšenie až do 192 Mpx, tak práve pri ňom sa musia zaobísť s viacerými obmedzeniami. (viac v článku nižšie)

Aktuálne smartfóny  so 48 Mpx fotoaparátmi zlúčia 4 pixely do jedného, pre výsledný 12 Mpx obrázok. V budúcnosti je možné, že telefóny so 64 Mpx budú vytvárať obrázky s rozlíšením 16 Mpx. Tento prístup je opačný, akým sa uberajú spoločnosti Samsung a Apple. Zariadenia Galaxy S10 a iPhony XS používajú snímače s nižším rozlíšením, ako aj iný postprocessing, na vytvorenie obrázkov s menším šumom a vyššími detailmi.

V roku 2019 je už nastolený jasný trend telefónov s vyšším rozlíšením fotoaparátov. Zariadenia ako Xiaomi Mi 9 a Redmi Note 7 Pro používajú 48 Mpx hlavné snímače, zatiaľ čo Vivo V15 Pro kombinuje 48 Mpx hlavnú a 32 Mpx selfie kameru. Zatiaľ nie je jasné, ktoré telefóny budú vybavené novým, vyšším rozlíšením fotoaparátov. Aj v súčasnej dobe sa môžeme stretávať s tým, že vysoké rozlíšenia môžeme vidieť hlavne v strednej triede.

Judd Heape z Qualcommu ešte prezradil, že ďalší vlajkový čipset bude predbežne niesť označenie Snapdragon 865 a prinesie podporu nahrávania videa v kvalite HDR10.

Zdroj: GSMArena

Prečítajte si aj:

Qualcomm Spectra: 192 Mpx fotoaparát v smartfónoch? Výrobca predstavil riešenie

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.