Predstavte si mobilný telefón, ohnutý na zápästí ako náramok. Alebo tablet poskladaný napríklad na štvrtiny, ktorý si pokojne vložíte do vrecka nohavíc. Ohnutím si displej môžete rozdeliť na plochy a v každej sa bude dať spustiť iná aplikácia. Flexibilný, tenký, ľahký a odolný proti poškriabaniu či prasknutiu. Šetrný k batérii a pritom s vysokým rozlíšením. A nepochybujeme, že smartfón či tablet s vysoko ohybným displejom bude aj dobre vyzerať.

Prvý smartfón s ohybným displejom uviedla na trh kórejská spoločnosť LG. LG Flex prišiel aj na Slovensko ešte začiatkom roka 2014. Najďalej však vo vývoji ohybných mobilov zašla ďalšia kórejská firma. Samsung si nedávno dal patentovať mobil, ktorého tvar si bude môcť určiť sám používateľ.

K pružnému displeju totiž Samsung pridal aj ohybný rám. Bude sa dať postaviť na stôl bez použitia stojana alebo pripevniť na telo alebo šaty bez puzdra či iného doplnku. Juhokórejský výrobca mobilov tak mieri na športovcov a iných aktívnych ľudí, ktorí bez mobilu nespravia ani krok.

To je však hudba budúcnosti (dúfajme, že neďalekej), ale Samsung už teraz používa ohnutý displej vo svojej vlajkovej lodi Samsung Galaxy S6 Edge. Zakrivenie ponúka napríklad možnosť čítania správ, emailov a iných hlásení bez toho, aby ste museli „zobudiť“ celý displej. „Spiace“ pixely tak šetria energiu a predlžujú životnosť batérie.

Je jasné, že Samsung Galaxy S6 a Galaxy S6 Edge nepatria k najlacnejším telefónom. „Galaxy S6 a S6 edge je nie len imidžový telefón, ale používateľa upúta aj svojou nadčasovou funkcionalitou. Od augusta 2015 je jeho cena prístupnejšia zákazníkovi, kúpiť sa dá už od 599 €,“ hovorí Martin Köteleš z Hej.sk.

Značky: