TCL má v ponuke zaujímavé zariadenia. Napr. zakrivené alebo skladacie displeje do smartfónov. V budúcom roku plánuje predstaviť aj tesnejšiu spoluprácu medzi dvoma divíziami – pre mobilné zariadenia a pre televízory + inteligentnú domácnosť.

Okuliare, ktoré fungujú ako veľký displej sú tak asi prvým produktom, ktorý signalizuje toto spojenie. Práve prichádzajú aj na slovenský trh. Ide o okuliare TCL NXTWEAR G Wearable Display.

TCL NXTWEAR G Wearable DisplayZdroj: TOUCHIT.sk
Samotné okuliare s OLED displejmi

Súčasťou dodávky sú okuliares OLED displejmi, dvojica adaptérov pre rôzne tvary nosa, prenosné puzdro, ďalšie malé okuliare, do ktorých sa dajú dať optické vložky a odolné prenosné puzdro.

TCL NXTWEAR G Wearable DisplayZdroj: TOUCHIT.sk
Obsah dodávky

FullHD rozlíšenie pred vašimi očami

Okuliare TCL NXTWEAR G sú vybavené dvoma mikro OLED displejmi s Full HD rozlíšením. Na to, aby ste ich mohli použiť musíte mať kompatibilný smartfón alebo notebook. V zozname je takmer 100 vka zariadení, ktoré to umožňujú. Medzi smartfónmi je napr. značka Samsung, Xiaomi, Oppo, Sony, z notebookov napr. Apple Macbook alebo viacero modelov od Lenovo či HP.

V podstate musíte mať zariadenie, ktoré má USB-C port s podporou s režimom DisplayPort a teda cez tento port dokáže aj zásobovať energiou aj pripojené zariadenie (Power Delivery).

Kompatibilné s väčšinou notebookov a smartfónov

Z toho vyplýva, že samotné okuliare nemajú žiadne externé napájanie, všetko zabezpečuje vaše zariadenie, ku ktorému ich pripájate. Samotné okuliare sú pomerne ľahké (podľa našej okolo 110 gramov) na nosenie a vyzerajú celkom štýlovo pri nasadení na tvár. Vyhotovenie je v reflexnej tmavej farbe. Používať ich môžete súčasne aj s dioptrickými okuliarmi, hoci je v dodávke aj tenký adaptér na inštaláciu dioptrických skiel pre vás. Je možné, že by to opticky na Slovensku dokázali pripraviť, ale toto sme neskúšali. Cena okuliarov je stanovená dosť vysoko – je to 599 EUR vrátane DPH.

TCL NXTWEAR G Wearable DisplayZdroj: TOUCHIT.sk
Pravdepodobne nájdete u seba smartfón, s ktorým budú tieto okuliare kompatibilné

Až 140 palcový televízor s vami na cestách

TCL NXTWEAR G sú tak nositeľné okuliare s displejom a ich významom je nahradiť domáce kino. To si ale môžete zobať aj so sebou na cesty. Ak ich dáte dole z tváre, ich napájanie sa vypne a šetrí tak elektrickú energiu. Zabezpečuje to snímač, ktorý je v strede okuliarov a ten zisťuje prítomnosť ľudskej pokožky pred ním.

Inými slovami okuliare fungujú ďalej, ak snímač prekryjete prstom ale nie, ak snímač prelepíte čiernou páskou. K týmto okuliarom pripravujeme aj video a už teraz vieme, že natočiť to tak, aby kamera videla taký obraz, ako máte pred očami po ich nasadení vôbec nie je jednoduché. Aj preto nám musíte veriť, fotky z toho, ako to vyzerá z pohľadu používateľa je naozaj náročné urobiť. Vo videu to ale uvidíte.

TCL NXTWEAR G Wearable DisplayZdroj: TOUCHIT.sk
Okuliare TCL NXTWEAR G z pohľadu používateľa. Snímač nasadenia je celkom v strede

Okuliare sú vybavené dvojitým displejom od firmy Sony s rozlíšením Full HD (1080p) a technológiou Micro OLED. Poskytujú podobný zážitok ako by ste mali doma pri použití televízora s uhlopriečkou 140 palcov a pomer strán je 16:9. Okuliare sú priehľadné, preto vidíte nielen displej, ale aj okolie okolo seba.

TCL NXTWEAR G Wearable DisplayZdroj: TOUCHIT.sk
Reproduktory v držiakoch okuliarov

Pomocou špeciálnej mobilnej aplikácie sa dá nastaviť jas obrazu v okuliaroch a tiež nastaviť ako sa budú správať počas toho, keď ich dlhšie nebudete používať. Rovnako sa tu dá vytvoriť aj 3D obraz, ak by ste niekde našli takýto zdrojový súbor. My sme ho nenašli.

Zážitky s používania

Áno, NXTWEAR G naozaj vytvoria celkom pekný obraz pred očami. Rovnako funguje aj prenos zvuku do uší s tým, že síce okuliare nemajú slúchadlá, ale malé reproduktory v držiakoch okuliarov, ktorých zvuk vychádza blízko uší.

Okuliare sme mali spojené so smartfónmi Samsung Galaxy S21 Ultra a Note 20 Ultra. Tu sa dokonca môžete rozhodnúť, či budete sledovať ten obraz, ktorý sa zrkadlí z pôvodného displeja alebo to bude systém Samsung DeX. To znamená, že telefón máte ako myš a klávesnicu, pred očami systém, ktorý ovládaním pripomína Microsoft Windows a v skutočnosti pracujete so svojim smartfónom. Takúto spoluprácu okuliare umožňujú aj pri spojení s TCL telefónmi. Podobnú vlastnosť Ready for majú aj niektorí smartfóny od Motorola. Veľmi pohodlne sa pracuje s okuliarmi pri spojení s notebookom – máte vlastne veľký displej pred očami aj na cestách. Na spojenie je použili notebook Lenovo 470S.

TCL NXTWEAR G Wearable DisplayZdroj: TOUCHIT.sk
Okuliare sme používali v redakcii, doma ale aj na cestách

Hlavné určenie okuliarov je ale prezentovať filmy a v súlade s nadpisom článku konštatujeme, že skutočne nikto nevidí, čo vlastne sledujete a vy obraz vidíte vo veľmi dobre kvalite. Nie je to ten istý zážitok, aký by ste mali vo svojej obývačke s veľkým televízorom, ale je to naozaj použiteľné. Na druhej strane zvuk, ktorý vychádza z držadiel okuliarov vaše okolie mierne počuje. Tak pozor na to 🙂

TCL NXTWEAR G Wearable DisplayZdroj: TOUCHIT.sk
Veľkou výhodou je nízka hmotnosť okuliarov

Okuliare NXTWEAR G budú mať v ponuke aj mobilní operátori na slovenskom trhu. TCL plánuje vo vývoji týchto okuliarov ďalej pokračovať, existovať bude aj model bez kábla. Ako sme spomenuli, z používania okuliarov pripravujeme aj video. Zverejníme ho čoskoro.

Zdroj: TCL, vlastné

Prečítajte si tiež

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.