Panasonic nám v Prahe ukázal nové modely OLED a LED televízorov pre rok 2018, ktoré sú vyvíjané v spolupráci s hollywoodskym gigantom, Deluxe, a vyznačujú sa špičkovými vlastnosťami  

Základným pilierom hlavných noviniek je 4K rozlíšenie, technológia HDR 10 +, vylepšený obrazový procesor HCXmoderný dizajn v kombinácii s kvalitnými materiálmi. Prezentácia sa niesla v duchu Hollywoodu (vrátane rekvizít), nakoľko sem spoločnosť Panasonic právom zapadá. Televízory tejto značky, resp. obrazový procesor, je vyvíjaný v spolupráci s hollywoodskym gigantom Deluxe a následne s hlavnými postprodukčnými štúdiami Company 3, Efilm a Encore. Deluxe je svetovou jednotkou v oblasti digitálnych služieb a technológií pre tvorbu a poskytovanie obsahu.

Vývojári spoločnosti Deluxe (vo videu) hovorili aj o tom, ako môžu vďaka kvalitným OLED televízorom od Panasonic-u pracovať na podstatne väčších plochách, ako tomu bolo doposiaľ. Vysvetlenie je jednoduché – profesionálne filmárske monitory, ktoré poskytujú ten najlepší obraz a brilantné podanie farieb sú menšie, a pritom drahšie. OLED televízory od Panasonic-u majú také obrazové podanie, ktoré sa týmto monitorom takmer vyrovná. Samozrejmosťou je aj väčšia zobrazovacia plocha a nižšia cena, keďže ide primárne o televízory.

Vylepšený obrazový procesor – HCX

Zmodernizovaný 4K video procesor HCX a najnovšie generácie HDR OLED panelov prinášajú veľmi presný a farebne dokonalejší obraz s vysokým dynamickým rozsahom (HDR). Výpočtový výkon nového procesora poskytuje výborné podanie čiernej farby a farebný rozsah jednej miliardy odtieňov, t.j. – takmer 100 % farebného priestoru DCI.

Novinkou procesora HCX je aj dynamická vyhľadávacia tabuľka – Dynamic LUT (Look Up Table). LUT garantuje farebnú presnosť, pričom túto techniku ​​používajú profesionálne postprodukčné štúdiá a televízne stanice vo svete. Doposiaľ bola vyhľadávacia tabuľka v televízoroch viazaná na farebnú paletu používanú zdrojom. Nová generácia procesora HCX automaticky sleduje priemernú úroveň jasu scény a každej nameranej hodnote dynamicky priraďuje rozsah farieb zodpovedajúci aktuálnej scéne. To prináša výrazné zlepšenie pri zobrazení scén so strednými hodnotami jasu, takže pôsobia oveľa prirodzenejšie.

Všetky nové OLED televízory majú filter – Absolute Black, ktorý dopomáha k čo najčistejšiemu a najpresnejšiemu podaniu čiernej farby pohlcovaním okolitého svetla a elimináciou svetelných odrazov. Toto je účinné najmä v jasne osvetlených miestnostiach.

Technologické novinky  

Vyššie rady OLED a LED televízorov Panasonic sú kompatibilné s technológiou HDR10+. Je to nová, otvorená a bezplatná platforma pre dynamické metadáta, vyvinutá spoločnosťami – 20th Century Fox, Panasonic a Samsung. OLED a LED televízory Panasonic majú podporu HDR10 (štandardný formát), s ktorým pracujú rôzne streamovacie služby, ako napr. Netflix, Amazon alebo YouTube. Samozrejmosťou je technológia HLG, čo je HDR formát kompatibilný s televíznym vysielaním, ktorého rozšírenie sa očakáva v blízkej budúcnosti.

Novinky majú aj funkciu Dynamic Scene Optimizer, ktorá využíva analýzu obrazu k napodobňovaniu dynamických metadát pri prehrávaní obsahu v HDR10. Funkcia Auto HDR (Brightness Enhancer) umožňuje optimalizovať zobrazenie HDR obsahu. Obraz si môžete nastaviť manuálne alebo ponechať kalibráciu na automatike. Okrem fanúšikov filmov sa potešia aj náruživí hráči, ktorí ocenia rýchlu odozvu nových OLED|LED panelov a max. ostré zobrazenie scén. Modely FZ950 a FZ850 disponujú herným režimom, ktorý prispôsobuje obraz aj najnovším hrám v rozlíšení 4K / HDR.

Zvuk je veľmi dôležitý a Panasonic to vie

Modelový rad FZ950 ponúka okrem špičkového obrazu aj brilantný zvuk s označením – Blade, za ktorým stojí spoločnosť Technics. To samo o sebe napovedá, že zvuk bude veľmi zaujímavý, pričom sa zaobídete aj bez doplnkového soundbaru. Ten je totiž súčasťou televízora a ako celok pôsobí tento model skutočne elegantne. Audio sústava používa komponenty spoločnosti Technics a skladá sa z 10 meničov. 4 basové, 4 stredové, 2 výškové + 4 pasívne membrány na posilnenie basov. Zástupcovia značky Panasonic hovoria, že v kategórii integrovaných televíznych reproduktorov ponúkne tento model bezkonkurenčne najlepší zvuk.

Dizajn nie je prvoradý, ale podstatný

Prezentované televízory sa vyznačujú moderným, nie však výstredným dizajnom, ktorý je elegantný a zapadne do väčšiny domácností. Panely sú vo vrchnej časti veľmi tenké, pričom tú spodnú časť rozširuje priestor s kompletnou technológiou a konektormi/portami v plnej výbave. Dodajme, že o test viacerých noviniek sme požiadali, aby sme vám už čoskoro mohli priniesť reálne poznatky.

Novinkami z modelovej rady OLED sú:

Panasonic FZ800 (kompletná špecifikácia – TU) s uhlopriečkou 55“ (2299 Eur) alebo 65“ (3639 Eur).

Panasonic FZ950 (kompletná špecifikácia – TU) s uhlopriečkou 55“ (3059 Eur) alebo 65“ (4199 Eur).

Dodatkom je minuloročný model a stále vlajková loď – Panasonic EZ1000 (kompletná špecifikácia – TU) s uhlopriečkou 77“ (15 399 Eur).

4K + Full HD modely pre rok 2018  

Všetky tohtoročné LED modely so 4K rozlíšením podporujú technológiu HDR10 +, majú elegantný dizajn inšpirovaný OLED modelmi a po zakúpení máte možnosť sledovať stovky hodín filmov a iného obsahu z katalógu – Amazon Prime Video. Taktiež klasický HDR štandard je súčasťou všetkých LED modelov pre rok 2018. Väčšina noviniek je vybavená aj režimom 4K Game – s krátkou odozvou, a tým pádom plynulým prekreslením rýchleho pohybu. Toto ocenia najmä hráči. Vďaka výkonnému obrazovému procesoru (HCX) to platí aj pri hrách v rozlíšení 4K|HDR. Okrem iného sa nám pozdával aj operačný systém My Home Screen 3.0, ktorý je prehľadný, má zaujímavý dizajn a intuitívne ovládanie.

Modelová rada LED – 4K a Full HD pre rok 2018 

FX780 (4K) s uhlopriečkou – 49“, 55“, 65“ a 75“ (cena od 1159 Eur)

FX740 (4K) s uhlopriečkou –  49“, 55“ a 65“ (cena od 999 Eur)

FX700 (4K) s uhlopriečkou – 49“, 55“ a 65“ (cena od 879 Eur)

FX603 (4K) s uhlopriečkou – 43“, 49“, 55“ a 65“ (cena od 619 Eur)

FX613 (4K) s uhlopriečkou – 43“, 49“ a 55“ (cena od 619 Eur)

FS503 (Full HD) s uhlopriečkou – 24“, 32“, 40“ a 49“ (cena od 279 Eur)

FS403 (Full HD) s uhlopriečkou – 32“ a 40“ (cena od 339 Eur)

Za pozvanie na tlačovú konferenciu ďakujeme spoločnosti: Panasonic   

Zdroj: Panasonic | tlačová správa | vlastné

Prečítajte si aj:

VIDEO TOUCHIT: Panasonic ukazuje nové funkcie v nových LED a OLED televízoroch

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE