Hlavní konkurenti v oblasti komponentov spolupracujú.

Popredným dodávateľom displejom typu OLED pre telefóny iPhone 15 spoločnosti Apple sa môže stať juhokórejský koncern Samsung, ktorý je v oblasti výrobu smartfónov hlavným konkurentom americkej firmy. Informoval o tom portál Thelec.com. Zopakovala by sa tak situácia z minulého roka, keď Samsung dodával asi 70 percent OLED displejov pre iPhone 14.

Dôvodom je podľa jeho zdroja nespokojnosť Apple s kvalitou OLED displejom od iného dodávateľa, čínskej spoločnosti BOE. Tá údajne zaznamenala výrobné problémy pri produkcii týchto zobrazovacích panelov a jej displeje tak nevyhovujú prísnym normám spoločnosti z Cupertina.

BOE mala pôvodne vyrábať panely OLED pre základný model iPhone 15. Čínska spoločnosť má však vraj problémy s výrobou panelov so zárezmi na prednú kameru a snímače, pričom sa vraj týkajú únikov svetla v tejto oblasti.

Keďže iPhone 15 by mal prísť na trh v septembri 2023, príliš veľa času už nezostáva, pretože v tom období už musí byť určitý objem telefónov naskladnený, aby výrobca uspokojil úvodný nápor záujemcov o kúpu nových iPhonov v prvých dňoch a týždňoch. Preto sa Apple priklonilo k Samsungu, ktorý začne s produkciou týchto panelov už v máji, teda o mesiac skôr než bolo plánované.

Samsung bude dodávať aj displeje pre iPhone 15 Pro a možno i pre zatiaľ nepotvrdený iPhone 15 Ultra, ktorý by mal byť novým najvyšším modelom celého radu. Druhým dodávateľom bude ďalšia juhokórejská spoločnosť LG Display. Ani BOE, s ktorou Apple spolupracuje od roku 2021, ale nemá zostať úplne mimo hru. Apple s ňou vraj ráta po vyriešení výrobných problémov.

Čo sa týka dodávok komponentov od Samsungu pre Apple, napriek neľútostnej konkurencii na trhu smartfónov, kde má každý z týchto výrobcov asi tretinu celkového podielu, nejde o nič výnimočné. Juhokórejský gigant už roky dodáva pre iPhony rôzne súčiastky a nič na tom nezmenili ani takzvané patentové vojny pred zhruba desiatimi rokmi, keď sa firmy pre údajné porušovanie svojich práv vláčili po súdoch.

Zdroj: Thelec.com

Prečítajte si tiež:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.