Len pred pár dňami sme sa dočkali predstavenia nového radu telefónov iPhone 14 a už sa začínajú šíriť predpovede o jeho nástupcoch.

Podľa portálu GsmArena.com, ktorý čerpá okrem iného z informácií twitterovskej stránky LeakApplePro, má ísť napríklad o zmenu konektora. Už predsa len trochu zastaralý Lightning by vraj mal v celom rade iPhone 15 nahradiť klasický USB-C, ako ho poznáme z Android telefónov. O tejto možnosti sa hovorilo už v súvislosti s tohtoročnými iPhonmi 14, napokon sme sa jej ale nedočkali.

V Európskej únii však od roku 2024 budú v menších elektronických zariadeniach povinné USB-C konektory, takže Apple na to bude musieť chtiac-nechtiac reagovať. Objavili sa síce špekulácie, že by sa americký výrobca tomuto nariadeniu vyhol úplným odstránením fyzického konektora a plne by sa spoliehal na bezdrôtové nabíjanie cez MagSafe, ale takýto radikálny krok sa nám ani u Apple nevidí pravdepodobný.

Druhou novinkou má byť nový spôsob zobrazovania notifikácií a ďalších informácií prostredníctvom Dynamic Island aj na lacnejších iPhonoch, o čom píšeme v samostatnom článku. Zároveň má dojsť k premenovaniu najdrahšieho modelu z Max na Ultra (bez prídomku Pro). Jeho označenie by teda bolo iPhone 15 Ultra a mal by sa od ostatných iPhonov odlišovať aj zatiaľ nešpecifikovaným exkluzívnym hardvérom.

Môže to byť napríklad periskopický päťnásobný či šesťnásobný zoom, možnosť nahrávania 8K videa, prípadne lepšia výdrž batérie. Všetko si to, pochopiteľne, vyžiada aj nárast ceny, možno o sto dolárov (u nás v eurách zrejme ešte viac).

Podobne ako tohto roku by sme sa aj v iPhonoch 15 mali dočkať dvoch rôznych čipsetov. Zatiaľ čo dva lacnejšie telefóny iPhone 15 a 15 Plus bude vraj poháňať súčasný (možno trochu vylepšený) čip A16 Bionic, dva modely Pro a Ultra by mali dostať zbrusu nový A17.

Objavili sa tiež špekulácie, že snímače FaceID by mohli byť skryté pod Amoled displejom a viditeľný by zostal iba objektív prednej kamery. Toto je však podľa nás najmenej pravdepodobná možnosť zo všetkých tu spomenutých.

Zdroje: GsmArena.com, Twitter.com

Prečítajte si tiež:

Značky:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.