Olympus rozšíril ponuku profesionálnych fotografov o nový fotoaparát OM-D, na trh prichádza E-M1X.

Fotoaparát Olympus OM-D E-M1X je primárne navrhnutý pre potreby profesionálnych používateľov. Odpovedá tomu spoľahlivosť a rýchlosť tohto prístroja, samozrejme kvalita obrazu a ďalšie vlastnosti. Cieľom bolo vytvoriť kompaktné zariadenie, ktoré nie je tak ťažké a veľké ako doterajšie profesionálne fotoapatáry.

Základné vlastnosti

Najnovší prírastok spoločnosti Olympus v profesionálnej zostave OM-D využíva potenciál snímača Micro Four Thirds s rozlíšením 20.4 MPx a je vybavený najnovšími zobrazovacími technológiami v robustnom kryte. Jeho ovládacie prvky sú navrhnuté tak, aby sa prístroj dal rovnako ovládať v pozícii na šírku i na výšku. Jednotlivé tlačidlá sú vyhotovené tak, aby sa dali dotykom prsta rozpoznať aj v tme. E-M1X odolá striekajúcej vode a je kompletne prachotesný.

Vo výbave sú dve batérie a v balení nájdete aj dve nabíjačky. Prístroj sa dá nabíjať aj nabíjačkou s USB-C portom a s takýmto napájacím zdrojom sa dá E-M1X aj používať pri fotení alebo pri tvorbe videa. S napájaním USB (USB-PD) do 100 W sa dajú obe batérie priamo v telese fotoaparátu nabiť za približne dve hodiny.

Stabilizácia obrazu

Olympus vsadil na výbornú stabilizáciu obrazu, teraz je k dispozícii aj režim tvorby zaostrených fotiek s dobou expozície 0,4 sekundy priamo pri držaní v ruke. Na spracovanie obrazu používa E-M1X dva obrazové procesory TruePic VIII, čo umožňuje vysokú rýchlosť odozvy a spomenuté ručné High Res Shots z ruky.

V kombinácii s objektívom Olympus s vysokým rozlíšením M.Zuiko dosahuje tento stroj špičkovú kvalitu obrazu a zobrazuje svoje schopnosti najmä v oblastiach, kde je dôležitá mobilita, rýchlosť a spoľahlivosť – hlavne fotografovanie divočiny a športov a to za každých poveternostných podmienok.

Zameranie na ostrí fotky pri športe

S novým gyro senzorom využíva tento fotoaparát 5-osovú synchronizáciu IS  a tá teraz ponúka 7,5 stupňov kompenzácie rýchlosti uzávierky. Systém automatického zaostrovania OM-D je vylepšený a ponúka inteligentnú funkciu detekcie objektu, ktorá automaticky sleduje určité predmety. Týka to napr. fotografovania motoristických športov a zaostrenie je napr. na prilbu pretekára. Funguje to zatiaľ len pre fotografovanie, nie pre video. Pribudla možnosť využitia softvérového ND filtra, rovnako je tu konečne aj prispôsobiteľné menu a chválime aj dva sloty pre SD karty UHS II.

V kombinácii s novým bezdrôtovým bleskom a softvérom na správu snímok Olympus Workspace je E-M1X kompletným nástrojom na zachytenie profesionálnych fotiek ale aj tvorbu videa.

Robustné zariadenie, ktoré vydrží všetko

Zariadenie na redukciu prachu snímača teraz disponuje vylepšeným filtrom Super Sonic Wave so špeciálnym povlakom, ktorý vibruje 30 000 krát za sekundu, čím sa znižuje možnosť usadenia prachu alebo nečistôt. Ďalšími funkciami, ktoré zvyšujú odolnosť a spoľahlivosť je prepracovaný systém rozptyľovania tepla pri snímaní videozáznamov a pri sekvenčnom snímaní. Životnosť uzávierka je až 400 000 záberov.

Zaostrovanie je kráľom

Systém AF-D AF bol pre model E-M1X úplne prepracovaný. Základ je 121-bodový automatický snímač AF  a E-M1X navyše využíva informácie AF z nasnímaných záberov, ktoré umožňujú rýchle sledovanie nepredvídateľných pohybov predmetov a zmeny rýchlosti objektu.

V režime OM-D E-M1X sú k dispozícii rôzne ďalšie nastavenia automatického zaostrovania vrátane režimov zamerania AF (teraz napr. podporujúce skupiny s 25 bodmi zaostrenia) a vlastných bodov AF pri držaní fotoaparátu vertikálne alebo horizontálne. Zaostrovacie body sa tak môžu rýchlo posunúť pomocou nového joysticku.

Funkcia detekcie inteligentných objektov umožňuje automatickému rozpoznaniu konkrétnych predmetov – spomenuté motorsporty, ale aj lietadlá a v Japonsku populárne vlaky. E-M1X tiež dobre zaostrí pri slabom osvetlení.

Nielen na fotky, skvelé je aj video

Okrem fotografií profesionálnej kvality je nový model E-M1X dobrým pomocníkom aj pre video. S ultra vysokým filmovým formátom Cinema 4K (C4K, 4096 × 2160) majú tvorcovia videa nielen super rozlíšenie, ale aj vyššiu flexibilitu, pokiaľ ide o postprodukciu. Výkonná 5-osová IS a elektronická stabilizácia umožňujú 4K obraz s troma nastaviteľnými úrovňami kompenzácie pohybu v závislosti od pozície a pohybu fotografa. OM-D E-M1X používa vlastný formát Log400 a to znamená video bez straty detailov aj v tieni alebo zvýraznenie svetlých scén a väčšiu slobodu nad úpravou videozáznamov . Navyše sú vo vysokom rozlíšení Full HD je podporované aj 120 fps video, ideálne na spomalené deje.

OM-D E-M1X obsahuje vstavaný senzor GPS, snímač teploty, manometer a kompas. Okrem informácií o polohe, ako je napríklad zemepisná dĺžka a zemepisná šírka, tieto snímače zisťujú a zaznamenávajú teplotu, eleváciu a smer kamery na pridanie detailných informácií o snímaní záberov. K dispozícii je aj Wi-Fi pripojenie.

S funkciou snímania proti blikaniu fotoaparát detekuje frekvenciu blikania umelých svetelných zdrojov a aktivuje uzávierku pri najvyššom jase, aby sa minimalizovali nerovnaké expozície a sfarbenie medzi sekvenčnými zábermi. Snímanie blikania potlačuje pruhované vzory, ktoré sa môžu vyskytnúť pri snímaní videozáznamov.

Čo to vlastne stojí?

Balenie Olympus O-MD E-M1X je bez objektívov, obsahuje dve batérie a dve nabíjačky. Cena je 2999 eur a na Slovensku sa začne predávať od druhej polovice februára. O test tohto fotoaparátu sme samozrejme požiadali.

 

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.