Výrobcovia herných počítačov sa v poslednej dobe doslova predháňajú v tom, kto uvedie na trh unikátnejšie zariadenie.

Výborným príkladom sú herné notebooky od ASUS-u a Aceru, v segmente stolných počítačov púta pozornosť spoločnosť HP so svojím zariadením OMEN X.

Tento počítač nájdete v obchode často pod označením HP OMEN X, avšak výrobca chce, aby sa zariadenie označovalo OMEN X od HP. Dôraz je kladený na novú značku OMEN, ktorá v sebe zahŕňa všetky herné zariadenia. Okrem stolného počítača OMEN X sú to aj notebooky (recenzovali sme v minulých vydaniach) alebo monitory.

OMEN X od HP púta pozornosť futuristickým dizajnom. Skrinka počítača má atypický kockový dizajn, pričom samotná kocka ako keby stála na jednej hrane. Konštrukcia má rozmery 50,42 × 40,6 × 51,53 cm a počítač váži až 28 kg. Z fotiek sa to nezdá, ale konštrukcia je naozaj ťažká. Je to dané aj tým, že skrinka je vyhotovená kompletne z kovu. Podsvietenie asi nikoho neprekvapí, avšak počítač ponúka 4 šachty pre disky, ku ktorým môže používateľ veľmi jednoducho pristupovať zboku skrinky. Podobná výbava je súčasťou aj klasických PC skriniek, avšak tie neponúkajú taký komfortný prístup k diskom.

OMEN X od HP zaujme na prvý pohľad a je ťažší, ako by ste odhadovali

Iba to najlepšie

Výrobca sa pri návrhu tohto počítača nijak neobmedzoval. Zodpovedá tomu aj cena na úrovni 3000 eur a hoci je pravdepodobné, že by ste si rovnakú konfiguráciu poskladali z komponentov za menej peňazí, v tomto prípade platíte aj za dizajn a celkové spracovanie. To je na výbornej úrovni, aj keď môžeme polemizovať o praktickosti kockovej skrinky. Na stôl sa vám možno nezmestí a pod nohami môže zavadzať. Je zrejmé, že OMEN X nie je pre každého a nemáme na mysli len cenu. To však nie je kritika, oceňujeme, že sa výrobcovia neboja experimentovať.

Počítač má na dnešné pomery naozaj špičkovú výbavu a HP použilo iba tie najlepšie komponenty. Procesor Intel Core i7-6700K dopĺňa 32 GB RAM DDR4 s taktom 2133 MHz. Grafická karta je podľa očakávaní NVIDIA GeForce GTX 1080 s 8 GB video pamäte GDDR5X. Do dokonalosti chýba iba SLI zapojenie dvoch takýchto kariet. Skrinka aj pevná doska takéto zapojenie podporujú, HP však osadilo počítač „iba“ jednou kartou. Úložisko je dostatočne veľké, HP zvolilo kombináciu 256 GB SSD disku v M.2 zapojení a 2 TB pevného disku so 7200 otáčkami za minútu. Za zmienku stojí aj kvalitný 1300 W napájací zdroj.

Optickú mechaniku vo výbave nenájdete, avšak počítač ponúka integrované Wi-Fi pripojenie, Bluetooth 4.2 a bohatú konektivitu portov – dvojicu USB-C, osem USB 3.0 portov, ethernet, 3,5 mm jack, DVI, HDMI a trojicu DisplayPort konektorov.

Zvládne VR aj hranie v 4K

Je jasné, že takto vybavený počítač nemá problémy s virtuálnou realitou, ktorú plnohodnotne podporuje. Počas testovania nás však zaujímalo najmä to, kde sú jeho limity. GeForce GTX 1080 je aktuálne najvýkonnejšia mainstreamová grafická karta pre hráčov, avšak aj tá má svoje obmedzenia. Z pohľadu najnovších hier je obmedzením hranie v 4K rozlíšení pri 30 fps.

Počítač sme testovali v kombinácii so 4K monitorom a hrali sme hry Deus Ex: Mankind Divided, Rise of the Tomb Raider, Mafia III, Zaklínač 3, Dishonored 2 a Watch_Dogs 2. Všetky tituly sme hrali v 4K rozlíšení a s maximálnym možným nastavením kvality grafiky. Deus Ex vykresľoval stabilných 30 snímok za sekundu, v teste dosiahol priemerne 27 fps. O trochu staršia hra, Rise of the Tomb Raider, bežala s 35 až 45 fps. Mafia III mala problém držať stabilných 30 fps, sem-tam sa počet snímok znížil na 22 až 25 fps. Zaklínač 3 aj Dishonored bežali stabilne s 30 fps a viac a v prípade Watch_Dogs 2 sa počet fps pohyboval na úrovni 25 až 30. Výsledky meraní pomocou nástrojov PCMark, 3DMark a VRMark uvádzame v tabuľke.

Dodajme, že počítač bol aj v záťaži relatívne tichý. Jeho spotreba sa pohybovala od 52 W počas kancelárskej práce do 255 W počas hrania. Teploty procesora a grafickej karty boli v pokoji na úrovni 26 / 31 °C, v maximálnej záťaži dosahovali 70 / 82 °C. Výrobca sa chváli vodným chladením procesora.

Verdikt

OMEN X od HP predstavuje to najlepšie, čo môžete mať dnes doma zo segmentu herných počítačov. Najlepšie komponenty dopĺňa veľmi špecifický, až futuristický dizajn. Celkové prevedenie počítača je špičkové. Cena je síce vysoká a možnože by ste si podobnú zostavu poskladali za menej peňazí, ale do úvahy treba brať to, že len samotná grafická karta stojí 750 až 850 eur. OMEN X a podobne vybavené počítače si dnes poradia s najnovšími hrami v 4K rozlíšení a s maximálnym nastavením kvality grafiky. Hry v takomto prípade väčšinou bežia so stabilnými 25 až 30 snímkami za sekundu, viac fps je možné dosiahnuť znížením kvality alebo rozlíšenia.

Cena: 2949 EUR
Zapožičal: HP

Grafická karta v OMEN X od HP

Parametre a namerané hodnoty

Model notebooku / ParameterHP OMEN X 900-070nc
ProcesorIntel Core i7-6700K
Operačná pamäť32 GB DDR4
Pevný disk256 GB SSD + 2 TB HDD (7200 ot./m.)
Grafická kartaNVIDIA GeForce GTX 1080, 8 GB VRAM
Operačný systémWindows 10
Rozmery [mm]504 × 406 × 515
Skutočná hmotnosť [kg]28
PCMark 8
Home accelerated4 780
Creative accelerated8 200
Work accelerated5 029
3DMark
Time Spy6 523
Fire Strike / Extreme / Ultra16 437 / 9 255 / 5 062
Sky Diver35 736
Cloud Gate33 253
Ice Storm184 269
VRMark
Orange Room10 335
Blue Room2 185

Tento článok vyšiel aj v tlačenom decembrovom vydaní TOUCHIT č. 10/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit