Ak si chcete urobiť efektné rodinné fotografie, dron DJI Mavic Mini je na to ideálny. Cena je pomerne priaznivá, samotný dron sa pritom zmestí aj do vrecka bundy a výborne si rozumie s mobilnými zariadeniami.

Samotný dron DJI Mavic Mini

Samotný dron DJI Mavic Mini s hmotnosťou 249 gramov aj s batériou. Mimochodom, batéria je ťažšia ako samotný dron

Dodávka pozostáva zo samotného lietajúceho drona a riadiacej časti, ktorá sa pripája na smartfón. Smartfón sa pripája k riadiacej časti pomocou káblu. V dodávke sú adaptéry na pripojenie pomocou USB-C, microUSB a k telefónu iPhone. Celková hmotnosť drona aj s batériou je 249 gramov, čo pre krajiny ako USA alebo Kanada znamená, že ho netreba registrovať. Aj v niektorých európskych krajinách je považovaný za skôr hračku, pritom však dokáže zaznamenať kvalitný záznam. Je mimoriadne prenosný.

DJI Mavic Mini ovládacia časť

DJI Mavic Mini riadiaca časť s ovládačom a pripojeným smartfónom Samsung Galaxy Note 10+

Ide o kompaktný dron, ktorý zachytí momenty z bežného života netradičným spôsobom. Jediným obmedzením je to, že nasmerovanie kamery nemôžete samostatne ovládať vo všetkých smeroch a rozlíšenie kamera je „len“ 2,7K pre videá a 12 MPx pre fotografie. Obraz môžete nahrávať na microSD kartu priamo v drone. Osobne sa nám viac oplatilo nahrávať obraz na microSD kartu. Je to bezpečnejšie.

Kamera DJI Mavic Mini má rozlíšenie 2,7K, fotky majú rozlíšenie 12 MPx

Kamera DJI Mavic Mini má rozlíšenie 2,7K, fotky majú rozlíšenie 12 MPx

Trojosová stabilizácia veľmi účinne vyrovná chvenie dronu a kamery, pričom zaisťuje pomerne plynulé video zábery. To na bežné videá a fotky bohato stačí. My sme tohto drona používali pri zázname videa pri recenziách automobilov a fungovalo to veľmi dobre. Ideálny je svetlý deň ale zábery sme robili aj v šere a tiež to bolo použiteľné.

Vymeniteľná batéria v drone DJI Mavic Mini

Vymeniteľná batéria v drone DJI Mavic Mini

Na nabíjanie sa používa microUSB port, plné nabitie trvalo asi 1,5 hodiny. Zostávajúcu kapacitu batérie je možné skontrolovať po krátkom stlačení zapínacieho tlačidla Samotný napájací adaptér pre USB port nie je v dodávke. Stačí použiť ten, ktorý máte k smartfónu. V zadnej časti sa tiež nachádza port na microSD kartu.

MicroUSB port a šachta pre microSD kartu u DJI Mavic Mini

MicroUSB port a šachta pre microSD kartu v zadnej časti drona

DJI Mavic Mini môže lietať až do vzdialenosti 4 km od vysielača, s plne nabitou batériou dokáže lietať za ideálnych podmienok (let rýchlosťou 14 km/h, bezvetrie) až 30 minút. Maximálna letová rýchlosť tohto drona je až 46,8 km/h. V spodnej časti sa nachádza snímač, ktorý rozpozná prekážky pod dronom a vyhne sa im. Neznamená to, že s dronom nenarazíte, ale môže to pomôcť. Inak konštrukcia drona je pomerne odolná a najväčšia pravdepodobnosť pri zrážke s prekážkou je práve poškodenie vrtúľ. Náhradné vrtule dostávate v dodávke.

Spodná časť DJI Mavic Mini so zapínacím tlačidlom a snímačmi prekážky

Spodná časť DJI Mavic Mini so zapínacím tlačidlom a snímačmi prekážky

V základom balení sa teda nachádzajú štyri vrtule, sktruktovač a prepojovacie káble. Všetko pekne zabalené v škatuľke a pripravené na použitie.

Príslušenstvo v základnej dodávke DJI Mavic Mini

Príslušenstvo v základnej dodávke

Okrem základného balenia DJI Mavic Mini existuje aj Combo balenie, ktoré obsahuje 2 batérie, ďalšie 2 páry vrtúľ, 360° ochranu vrtúľ na lietanie v miestnosti, nabíjací hub, 18 W USB nabíjačku a ochranný obal na prepravu.

DJI Mavic Mini - joysticky v ovládači

DJI Mavic Mini – joysticky v ovládači

Aby bola celá výbava čo najkompaktnejšia, joysticky z riadiacej časti sa dajú odstrutkovať a vložiť do tela ovládača. Vyzerá, že držia spoľahlivo, ale predpokladám, že je to prvá vec, ktorá sa vám môže po čase stratiť. Dával som na ne veľký pozor.

DJI Mavic MINI v miestnosti

DJI Mavic MINI pri lietaní v miestnosti

Hlavná výhoda tohto drona je jednoduchosť lietania s ním. Nemusíte mať žiadne skúsenosti a vzlietnete a aj poletíte. Treba si zvyknúť na ovládanie pomocou joystickov a určite sa vám stane, že zatočíte inde ako ste pôvodne chceli. Ale postupne na to prídete a je veľká pravdepodobnosť, že to dron prežije. Podobne je hračkou aj pristávanie. Len klesáte a dron rozpozná, že to myslíte ako pristávanie a všetko zariadi sám. Áno, presne takto to má vyzerať.

DJI Mavic Mini pri pristávaní

DJI Mavic Mini pri pristávaní na stole

Rovnako je pravda, že je to skôr riešenie pre rodinné alebo povedzme skupinové fotografie a domáce použitie. Ale pri dobrom svetle môžete pokojne použiť tieto zábery aj do prezentačného videa. My sme s ním lietali aj vo vnútri miestnosti a je to bezpečné. Ak si dáte pozor na osoby, pokojne môžete lietať aj bez ochrany vrtúľ.

Počas víkendu zverejníme aj videorecenziu spolu so zábermi z tohto drona. Pár príkladov záznamu videa z tohto drona si však môžete pozrieť už teraz.

Celkovo tohto drona odporúčam. Pokojne sa zmestí do vrecka na nohaviciach, cítiť ho tu síce budete ale dá sa prenášať. Je malý, zmestí sa všade. Fotky aké urobíte napr. na dovolenke s ním bez neho neurobíte ani náhodou. Získate pohľad zhora, z väčšej perspektívy a veľmi dobre vyzerajú aj videá. Kamera nie je určite najlepšia na svete ale na veľa prípadov to bude stačiť. Využiť môžete aj niekoľko vopred pripravených režimov, že vás bude dron automaticky sledovať pri vašom pohybe, krúžiť okolo vás a pod. Za predajnú cenu je to výborný pomer Výkon/cena.

Cena: 409 eur, combo balenie 499 eur

Zapožičal: www.dronerepublic.sk

Fotogaléria

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.